Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Több nő, több intrika?

Sokan panaszkodnak: ha a gyengébb nem van túlerőben egy munkahelyen, ott gyakori a veszekedés, az áskálódás, az intrika.

Szabó Éva pszichológus szerint ez valóban így van, de ez nem a nők hibája, hanem a szocializáció következménye.

Mivel a női és a férfi problémamegoldó stratégiák sok esetben különböznek egymástól, a férfiak ha konfliktushelyzetbe kerülnek, gyakrabban részesítik előnyben a nyílt agressziót és kommunikációt. A nők ezzel szemben egy konfliktusnál valószínűbben választanak szimbolikus agresszivitást – például a pletykát. Szintén jellemzőbb, hogy ha valakire haragszanak, nem szakítják meg vele a kapcsolatot, nem mondják meg szemtől szembe a véleményüket, hanem esetleg rosszindulatú pletykákat terjesztenek a másikról, miközben a személyes kapcsolatban akár mosolyogva kommunikálnak az illetővel – ismerteti Szabó Éva pszichológus, miben rejlik többek között a nők és férfiak közötti különbség.


Ne nyílt vitát?

Egyből fel is menti a gyengébbik nemet, mondván: ez nem a nők bűne vagy hibája, hanem a szocializáció egyik következménye, amelyben a fiúknak kicsi kortól megengedettebb a nyílt fölényt megmutató viselkedés, a hangos szó, a másik fölé kerekedés. Ugyanakkor a lányokat arra tanítják: ne menjenek bele nyílt viszályba, hódoljanak be. Ezért ők olyan módszert választanak a céljaik eléréséhez, amely rövid időn belül nem lesz nyilvánvaló. Egy konkrét példa: ha egy férfi vezető nem akar valakivel együtt dolgozni, és lehetősége van, akkor kirúgja az alkalmazottat, a női vezető nem, de úgy alakítja a kapcsolatot, hogy a nemkívánatos személy elég rosszul érezze magát ahhoz, hogy esetleg önként távozzon.

Megmételyezhető a közösség

Akár tetszik, akár nem, kétségtelen, hogy a nemek aránya befolyásolóan hat az iskolai, munkahelyi környezetre. Pedagógusok úgy vélik: jobb az az osztály, ahol nagyobb a fiúk aránya, mert ebben az esetben nagy az esély arra, hogy – főleg kamaszkorban – a klikkesedés, amelyre inkább a lányok hajlamosak, nem mételyezi meg az osztályközösséget. A huzavona, a vita, az állandó viszályok hatással lehetnek a tanulmányi eredményre is.


Változtatható stratégia

Az általános iskolában nagyon rossz a nemek aránya, mert a férfimodell a legtöbb esetben hiányzik, vagy alig van jelen – mutatott rá Szabó Éva. – A pedagógusok 10–20 százaléka férfi. A középiskolákban jobb a helyzet, a szakiskolákban a szakmák típusa miatt inkább több a férfi. A sikeres konfliktuskezelés nemtől függetlenül tanulható, fejleszthető.

Jóllehet a több tíz éves sztereotípiamintát nem könnyű felülírni. De nem is lehetetlen. Ugyanakkor az erősen rögzült minták miatt ez a tanulás már csak tudatos munkával és rendszeres gyakorlással lehetséges. Ezt célozzák a különböző tréningmódszerek, amelyek általában sikeresen segítik hozzá nemüktől függetlenül a résztvevőket, hogy változtassanak azokon a stratégiákon, amelyek akadályozzák őket a mindennapok konfliktusainak rendezésében.


Férfi és nő

Szabó Éva arra is rámutat: kétségtelen, hogy ha nagyon sok nő dolgozik egy adott munkahelyen, annak tartósan lehet következménye. A nemek aránya ugyanis minden döntésre kihat. Egy olyan munkahelyen, ahol több a nő, nagyobb lehet a megértés, a tolerancia, az empátia egymással és a cég ügyfeleivel kapcsolatban, ugyanakkor a férfiak abban jók, hogy korrektül követik és betartják a szabályokat, de tőlük kevésbé lehet egyedi elbírálást, pszichológiai méltányosságot várni.


Olvasóink írták

 • 7. buggyant 2010. május 26. 05:57
  „Nem ismered az állatokat. A kanok egyáltalán nincsenek el mert az egyik vezér akar lenni tehát vagy behódolás van vagy harc. Nekem volt szerencsém olyan helyen is dolgozni ahol túlnyomó részt férfiak dolgoztak, illetve ahol inkább nők. Hát mit ne mondjak, pletykásabb, intrikusabb intoleránsabb, irigyebb mint a férfi nincsen. Tisztelet a kivételnek.”
 • 6. Mankapunka 2010. május 21. 11:33
  „Nekem még nem csípte be a fiók..... <moderálva>”
 • 5. Jandex 2010. május 21. 06:08
  „4. hozzászólás Mankapunka
  Hát igen,az az átkozott íróasztalfiók ugye?!:)))”
 • 4. Mankapunka 2010. május 20. 22:09
  „Nekem meg nincs gyakorlatom ilyen téren.”
 • 3. arrajáro 2010. május 20. 20:42
  „Az állatoknál is így van !
  Ha összezársz 2 szukát összevesznek
  Ha összezársz 2 kant elvannak
  Ha összezársz szukát-kant még jobban elvannak :)”
 • 2. RickCartman 2010. május 20. 17:59
  „úgy-úgy:-))))
  jah, és hozzá még: a női főnöktől ments meg, Uram minket........”
 • 1. Jandex 2010. május 20. 13:16
  „"Sokan panaszkodnak: ha a gyengébb nem van túlerőben egy munkahelyen, ott gyakori a veszekedés, az áskálódás, az intrika."
  Így igaz,a nemi élet fellendüléséről nem is beszélve!:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őskőkori ragasztót találtak a régészek Németországban

Közép-Európa legrégebbi ragasztóanyagára bukkantak tudósok a németországi Jülich közelében egy… Tovább olvasom