Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Több munka, kevesebb idő a kutatásra

Több munka, kevesebb idő a kutatásra és időpazarló konferenciák: ilyen irányba változott az újságírók munkája az utóbbi évben - legalábbis a Münsteri Egyetem kutatói szerint.

A megkérdezett német újságírók fele mondta azt, hogy többet dolgozik mint pár évvel ezelőtt, ugyanakkor kevesebb idő jut a kutatásra - derült ki a Journalist című magazinban ismertetett kutatás eredményeiből.
A 15 hírszerkesztőségből megkeresett 327 újságíró 41 százaléka szerint manapság több idő megy el a kommunikációra és a szervezésre, az így vélekedők közel fele úgy látja, hogy ez az újságírói munka rovására megy.

Az újságírók sem menekülhetnek a konferenciák elől: a tanulmány szerint a televíziós zsurnaliszták azok, akik a legtöbbet - munkanapjaik 13 százalékát - töltik különböző fórumokon.

A szerkesztőségek egybehangzó véleménye, hogy a médiára is nehezedő gazdasági válság az újságírói munkán is érezteti hatását: a megkérdezettek fele szerint egyre fontosabb, hogy a szerkesztőségi környezet a hirdetők kedvére tegyen. A népszerűtlen, összetett témákat pedig a könnyen fogyasztható hírek mögé kellene sorolni.

A legtöbb újságíró - közel nyolcvan százalék - tudatában van annak, hogy a konkurenciaharc és a gazdasági kényszer veszélyezteti munkájuk alaposságát.

A Münsteri Egyetem Kommunikációtudományi Intézete többek közt a Die Zeit című lapnak, az ARD közszolgálati televízió Tagesthemen című műsorának, a Bild című bulvárlapnak és a Der Spiegel közéleti magazinnak a szerkesztőségeit vonta be a kutatásba. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerelem pénzben és időben mérhető?

Egy hét országra kiterjedő nemzetközi kutatás eredményei szerint a fogyasztók a recesszió és a… Tovább olvasom