Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Tíz ismeretterjesztő film készítéséhez nyújt támogatást a médiatanács

Az ÁVH gazdasági bűncselekményeiről, Makovecz Imre építész életművéről, valamint magyar fizikusok a genfi CERN kutatóközpontjában végzett munkájáról is készülnek filmek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának támogatásában.
A testület legutóbbi ülésén tíz ismeretterjesztő film támogatásáról döntött a Kollányi Ágoston-pályázat keretében. Kollarik Tamás, a médiatanács tagja pénteken az MTI-nek elmondta, a tavalyi pályázat utolsó fordulójában 83 millió forintról döntött a grémium, a tíz nyertesnek jövő március végéig kell elkészíteniük filmjeiket, amelyeket aztán először a közszolgálati televíziók vetítenek le.

Makovecz Imre életművét is filmre vihetik.
Makovecz Imre életművét is filmre vihetik.

A Kollányi-pályázat keretében eddig hetvenegy film forgatásához járult hozzá a médiatanács, összesen több mint 580 millió forint értékben - ismertette Kollarik Tamás, aki elmondta azt is: az idei keret 250 millió forint, amelyre három fordulóban várják a jelentkezéseket.

A tavalyi pályázat utolsó fordulójából támogatást kap Jankovics Marcell magyar szentek sorozatának Szent Istvánról szóló epizódja, Tősér Ádám ÁVH-ról szóló filmje, Katona Zsuzsa pedig a II. világháborúban nyugati hadifogságba esett magyarok sorság készül bemutatni. Mosonyi Szabolcs az emberi beavatkozás természetre gyakorolt hatását viszi filmre, Antal József pedig a nemzetközileg is elismert magyar részecskefizikusok CERN kutatóközpontban végzett munkájáról készít filmet. Dala István Andrássy Gyula lovas szobrának megújulását mutatja be, Dárday István és Szalai Györgyi pedig Makovecz Imre szakmai életútjáról forgat a támogatásból.

A díjazottak között határon túli vidékekről szóló filmek is szerepelnek. Lukács Csaba és Farkas Antal kétrészes sorozatban ismerteti a székelyföldi régészeti kutatásokat, Bakos Katalin filmje párhuzamba állítja a jelenlegi székelyföldi állapotokat az európai autonómiák helyzetével. Lerner János négy évszakos természetfilmben mutatja be az erdélyi Vargyas-szoros élővilágát. A pályázati eredmények elérhetőek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Anikóról négy liter zsírt szívtak le

A jelek szerint mégsem volt teljesen elégedett a testével, mert kés alá feküdt. Tovább olvasom