Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Titkos adatgyűjtés - Twitter: az amerikai kormány egyre több adatot kér le

A Twitter mikroblog szerdán közölte, hogy az amerikai kormány egyre több adatot kér le a közösségi hálózat előfizetőiről.
Az első fél évben a szövetségi hatóságok 902 esetben fordultak a Twitterhez adatgyűjtési céllal. Összesen 1319 konkrét felhasználóról kértek információkat.

Ez lényegesen több mint 2012 első felében, amikor 815 esetben érkezett ilyen kérés a Twitterhez a kormánytól - olvasható a mikroblog úgynevezett átláthatósági jelentésében.

A cég nem fedte fel, hogy a kormány milyen felhasználókról kért adatokat. Utalt viszont arra, hogy kaptak adatszolgáltatási kérelmet például egy helyi seriff hivatalától egy emberrablási ügyben, továbbá "nemzetbiztonsági tisztviselőktől".

Ezek az adatok azonban nem tartalmazzák azokat az adatlekéréseket, amelyeket az amerikai kormány az úgynevezett külföldi hírszerzési-megfigyelési törvény (FISA) alapján küld el internetes cégekhez.

A Twitter és más internetes vállalatok azt sürgetik, hogy a szövetségi kormány enyhítsen az adatkérési gyakorlat titkosságán. A Google júniusban azzal a kérelemmel fordult a FISA alapján benyújtott adatkéréseket felügyelő titkos bírósághoz, hogy saját átláthatósági jelentéseiben több információt hozhasson nyilvánosságra a FISA-adatgyűjtésről.

Jeremy Kessel, a Twitter jogi igazgatója blogján azt írta, fontos lenne, ha megírhatnák, mennyi FISA-adatkérelem fut be hozzájuk, elkülönítve azoktól a lekérésektől, amelyek száma közölhető.

"Ezt egyelőre nem hozhatjuk nyilvánosságra" - jegyezte meg.


A titkos adatgyűjtési gyakorlatról és méretéről azután robbant ki vita, hogy a The Washington Post és a brit The Guardian leleplező anyagokat közölt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos PRISM megfigyelési programjáról. A kiszivárogtatott dokumentumok szerint az adatgyűjtésben olyan internetes óriások működnek közre, mint a Google, a Microsoft, a Yahoo, a Facebook és az Apple.

A Google állásfoglalása az üggyel kapcsolatban:


"A Google nagyon komolyan veszi a felhasználói adatok védelmét. A felhasználói adatokra vonatkozó kérelmeket minden esetben alaposan tanulmányozzuk és az érvényes jogi eljárásoknak megfelelően reagálunk rájuk. Időről időre felbukkanak híresztelések, melyek szerint a kormányzati szerveknek valamiféle "hátsó ajtón" keresztül hozzáférést adnánk a rendszereinkhez, de ilyen "hátsó ajtó" nem létezik. A Google nem ad hozzáférést az állami szerveknek semmiféle "hátsó ajtón" keresztül a felhasználói adatokhoz " - tájékoztatott a Google szóvivője.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2013. július 31. 21:45
    „Ilyen nálunk is van, Kubatov-listának hívják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életet mentett a kocsmai bunyó

Kiütöttek egy 22 éves férfit egy kocsmai verekedésben. A támadó tulajdonképpen az életét mentette… Tovább olvasom