Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Titkok és tények

Hatalmas érdeklődés kíséri Nagy-Britanniában az anyakirálynéról napokban megjelent életrajzi könyvet. A szókimondó stílusáról ismert hölgy levelezéséből számos izgalmas dolog derül ki a királyi családról.

Az anyakirályné 2002-ben, 101 éves korában hunyt el, ám a britek a mai napig úgy emlegetik, mintha még ma is élne. Tekintélye vitathatatlan, ahogyan népe iránta érzett szeretete is.

Az anyakirályné gyerekkorában, csakúgy, mint a legtöbb kislány, naplót írt. Amikor férjhez ment, a díszes borítójú fehér lapokat nem töltötte meg többé betűkkel, viszont nagy levelező volt, és a világ vezető politikusainak, művészeknek, arisztokratáknak írt levelei végigkísérik életét, és árulkodnak mindennapjairól. Visszaemlékezéseiből kitűnik: a királyi családban gyönyörű gyermekkora volt, figyelmet, törődést kapott. És természetesen arisztokrata neveltetést.


Szerelem a bálban

Fiatal lány volt, amikor kitört az első világháború, és Nagy-Britannia is fegyvert fogott. Nővérei már férjhez mentek, bátyjai a seregben szolgáltak, és neki, mint minden más fiatal brit nőnek, teljesítenie kellett hazája iránti kötelességét. Sok ezer társával együtt sérülteket ápolt, sok egykori katona emlékezett később is a ragyogó tekintetű fiatal lányra, aki tengerkék ruhájában suhogott a kórházi ágyak között. Az egyiknek cigarettát hozott, a másiknak pedig leült az ágya mellé, hogy beszélgessenek. A kórházat a család Glamis nevű kastélyában alakították ki.


Elizabeth 20 éves volt, amikor Albert herceg érdeklődni kezdett iránta. Együtt táncoltak azon a bálon, amelyet a királyi légierő tiszteletére adtak. 1923-ban házasodtak össze. Alig egy évtizeddel később botrány kavarta fel az udvar életét: 1936-ban meghalt György király, a trónt pedig Edward herceg örökölte. A fejére került a korona, pedig akkor már nyílt titok volt, hogy a férfi szerelmes a már kétszer elvált Wallis Simpsonba. Edward végül csak 326 napig volt király, a korona helyett szerelmét választotta.

˝Nem hiszem, hogy valaha is király akart volna lenni˝ – mondta Edwardról az anyakirályné. ˝Senki sem hibáztathatja őt ezért. Boldogok voltak együtt, és számára ez mindennél többet jelentett.˝


Legyőzte a rákot

Voltak-e más férfiak az anyakirályné életében? Nos, vannak, akik azt mondják, igen, mások viszont elképzelhetetlennek tartják. Az anyakirályné ötvenegy éves volt, amikor férje meghalt. Hivatalos életrajzírója, William Shawcross azt állítja: viszonya volt valakivel az ötvenes években, méghozzá kincstárnoka, Sir Arthur Penn volt a szerencsés. Állítólag még az is felmerült, hogy összeházasodnak, azonban – annak ellenére, hogy a királyi családhoz közel állók szerint rendkívül szenvedélyes volt a kapcsolatuk – a frigy nem jött létre.


Kevesen tudják, hogy hatvanas éveiben az anyakirályné megbetegedett. 1966 decemberében 90 percen át műtötték, hogy eltávolítsanak belőle egy tumort. Rákos volt, de legyőzte a betegséget.


Diana bajt hozott a királyi házra

És mit gondolt Dianáról? Örömmel fogadta családjába a bájos, okos Dianát, ugyanakkor úgy vélte: kissé naiv. Az anyakirályné és Diana viszonya furcsa volt, Diana ugyanis meg volt győződve, hogy őt azért nem fogadja el a királyi család, mert az anyakirályné nem szimpatizál vele. Amikor Diana már Károly herceg felesége volt, és köztudott volt, hogy Károly Kamillának csapja a szelet, az anyakirályné azt mondta, Dianának sokkal inkább a sarkára kellett volna állnia, nem kellett volna eltűrnie, hogy Károly fenntartsa viszonyát Kamillával. Diana tragikus halálakor – idézte fel a királyi család egy közeli barátja – az anyakirályné azt mondta: nem hitte volna, hogy Diana halálában is annyi bajt hoz a királyi házra, mint életében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olimpiai bajnok, Kovács Ágnes szerelme - fotóval!

Az úszónő, és párja, Gönczi Gábor zenekarának, a Smile Showtime BigBandnek a 18. születésnapjára… Tovább olvasom