Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Tesiórán állt le Peti szíve

Tornaórán összeesett, azóta élet és halál között lebeg egy kiskamasz, és senki nem tudja, mitől állhatott le a szíve hirtelen péntek délelőtt.
Évfolyamtársai szerint F. Péter (13) említette egyik társának még az öltözőben, hogy fáj a feje, de tanárának nem szólt. A gyerekek, mint gyakran máskor is, ötször egyperces futással kezdték az órát, közte 75 másodperces szünettel. Ezalatt azonban Péternek és hét társának utcai ruhában 20-20 guggolást is el kellett végezniük, amiért otthon felejtették a tornaruhájukat. Korábban az ilyesmi meg sem kottyant neki, úgy tudjuk, rendszeresen focizott, és nemrégiben egy 36 kilométeres gyalogtúrán is részt vett. A fiú egészen a futás utolsó, ötödik köréig most sem mutatta semmi jelét a rosszullétnek.

– Amikor befejezte a futást, odaszólt valakinek, hogy nem érzi jól magát. Le akart ülni egy zsámolyra, ám lefordult róla. A feje egészen hamuszürkévé változott – mesélte az egyik gyermek. A testnevelő, Kiss Attila (45) azonnal odarohant, míg egy társa a mentőket tárcsázta.

Teljes cikk a www.blikk.hu oldalán olvasható.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. zotya975 2010. január 26. 10:50
  „Kösz!”
 • 54. Truder 2010. január 26. 09:25
  „53. hozzászólás zotya975 2010.01.25. 14:01

  Igen, ilyen is van, hálisten ezerből kettő!
  Zotya jobbulást :)”
 • 53. zotya975 2010. január 25. 14:01
  „Nekem olyan élményem van a tesióráról, hogy már a második körnél köptem a tüdőm, meg szédültem. 8 évesen egy iskolai szűrővizsgálaton vettek észre extrém magas vérnyomást, először Györben vizsgáltak, aztán Pesten műtöttek veleszületett aorta szűkülettel. Akkor még nagy műtétnek számított, 6 órás volt, utánna szanatórium Sopronban, most már csak évente kell járnom kontrolra. Most már megcsinálnál Győrben katéterrel fél óra alatt, és nem enne rajtam fél méteres heg. Azért nem bírtam a futást, mert az aorta leszálló ágában volt a rendelenesség, nem kaptak a lábaim rendesen vért, tápanyagot terheléskor. A kardiológus szerint ha nem veszik észre akkor 16-20 éves koromban ehettek volna komolyabb problémák. Szerencsére észrevették, élek, azóta a Maratont is lefutottam. A rendeleneséget az okoz-hata, hogy anyukám rubeolás volt a terhessége alatt, ez okoz-hat szív fejlődési rendelenességet. Az aorta szükületen kívül van még egy billentyű elváltozás is, aminek 3-águnak kellene lennie mint a Mercijel, az nálam csak két ágú. Ezzel nem csinálnak semmit, csak megfigyelik évente egyszer. Ezt azért írtam le, mert ha a gyerek nem bírja a tornaórát, annak más oka is lehetnek, a lustaságon kívül.”
 • 52. Truder 2010. január 25. 10:52
  „Nekem változatos kellemes emlékeim vannak a torna órákról. Mindig is imádtam mozogni, sportolni. Nekem a futás sem okozott soha problémát, a mai napig heti két-három alkalommal rendszeresen sportolok.
  Zotya vannak bizonyos tanrendi kötelezettségei a tanárnak, amiket be kell tartani, természetesen abban egyetértünk, hogy a tanáron nagyon sok múlik! és egy tesi órát is nagyon el lehet "rontani."
  Hála az égnek, talán szerencsém volt ebben, hála drága Rózsika néninek..”
 • 51. zotya975 2010. január 25. 10:11
  „Persze, hogy szükség vann mozgásra, csak a mozgás nem csak a futásból áll. Ezernyi lehetőség van a gyerekeket mozgásra ösztönözni játékosan, csak a legtöbb tornatanár fantáziája nem tud többet a focipálya körük köröztetésnél. Éz bizony szadista dolog amikor a túlsúlyos gyereket próbálja huszadszorra felküldeni a kötélen megszégyenítve a társai előtt amikor nyilvánvaló, hogy nem fog tudni felmászni. Volt egy tornatanárom aki csak azt követelte meg a gyerekektől amit előtte ő is meg tudott csinálni. Az nem tornaóra meg sport, amikor addíg kínozzák a gyereket, amig forog vele a világ, és rogyadoznak a lábai. Mindenkinek mások a képességei, a felnőttek közül sem tud midenki megcsinálni pölö 50 fekvőtámaszt, a gyerekeket miért kínozzák ezzel? Az ember azt hinné, azért lessz valaki tanár, mert szereti a gyerekeket, akkor miért van az, hogy az egyiket imádják a gyerekek, a másiktól meg gyomoridegük van?
  Bizony Tricse félreértettelek, elnézést kérek érte!”
 • 50. Truder 2010. január 25. 09:19
  „Tornára, mozgásra pedig szükség van! Abba még senki nem pusztult bele. Ez egy szerencsétlen véletlen, hogy Peti éppen egy torna órán lett rosszul..

  46. hozzászólás IV.Béla 2010.01.24. 23:59 Igazad van.
  Kedves Tricse! Ne vágd a centit :) (mégha viccesen is írtad), minden a fejben dől el. Ha te elkönyveled, hogy nem érdemes változtatni "erre a kis időre", akkor nem is fogsz, és ez nem jó. Tanulni sohasem késő, és sohasem elég.. A mozgás pedig egészség, öröm.”
 • 49. csalán 2010. január 25. 09:08
  „Néhány testnevelő tanár nyugodtan vetélkedhetne a legszadistább címért. Nem mondom, hogy miatta történt a tragédia, de bizony a nagy sportőrület korában nem ártana a körmükre nézni néha!
  Jobbulást a fiúnak!”
 • 48. radír 2010. január 25. 09:01
  „Valahol volt rá példa, hogy a reggel úgy indult a nap az isiben, hogy utcai ruhában 15-20 percet kellett futni. Egésznap izzatdan üldögéltek a gyerekek 6-7 órát. "Gratula" Középiskolában heti két tesióra azért kevés, miközben 3 nap 8-tól 2,15-ig órájuk van.
  A futással egyébként semmi baj aki szereti, csinálja lehetőleg tisztább levegőben. Nem mindenki van így pl. én sem, labdával azért más.”
 • 47. tricse 2010. január 25. 02:26
  „Bélám én már nem tanulok se élettant se semmit! Az élet iskolájából már ennyi is untig elég volt! Szoktam volt mondani: már vágom a centit!:)”
 • 46. IV.Béla 2010. január 24. 23:59
  „tricse!
  Persze, hogy nem tudlak. Ha majd tanulsz egy kis élettant, meggyőzöd saját magad! :)”
 • 45. Túrabakancs 2010. január 24. 23:36
  „Állítólag már a tesióra előtt is rosszul érezte magát a srác, fájt a feje! Ezt valószínű a hirtelen megugró magas vérnyomás okozta, amit pedig akár egy elszabaduló vérrög is okozhat, lényegében dugó alakul ki az érrendszeren belül. Általában a focistáknál szokott ez bekövetkezni, de vannak más sportágakban is példák erre. Egyébként az agyban, a szívben, valamint a tüdőben akadhat el a vérrög, ami a tüdő esetében azonnali halált okoz. Olyan hirtelen bekövetkezhet a halál,
  hogy akár álló helyzetben is halott lehet bárki, számtalan eset van rá sajnos. A szívritmus drasztikus megváltozása is okoz ugyanilyen tüneteket, egy tejesen egészséges embernél akár mikor előfordulhat hasonló dolog. Összefoglalva: a tornaóra
  csak gyorsította a betegséget, valószínű még aznap bekövetkezett volna ez a tragédia, bármilyen élethelyzetben.
  Ilyen a sors... Az ember soha nem lehet nyugodt, ezek a példák csak fokozzák az emberek rossz közérzetét a mindennapokban.”
 • 44. tricse 2010. január 24. 22:48
  „Zotya valamit félreértettél! Azt akartam volna írni,hogy már pici korukban erre szoktatja a szülő a gyermekét,hogy kocsival mindenhova! Az ilyen csemete maga is ilyen kényelmes lesz felnőttkorára!
  Béla nem tudsz meggyőzni sajnos! De a póker ügyben egyetértünk!”
 • 43. IV.Béla 2010. január 24. 21:53
  „tricse!
  Egy tanárnak tantervet kell készítenie (órákra lebontva) arról, hogy mit fog tanítani az adott tanévben. Van, amit kötelezően bele kell tennie, van, amit ő választ. Nem tudom, mi azzal a gond, hogy tornát kell tanulnia, épp olyan sport, mint a többi, csak éppen mást fejleszt (jelen esetben koordinációt, de a gerenda valamennyire a finomkoordinációs mozgásokat is edzi).
  Addig örülj, amíg tesi óra alatt még ilyeneket oktatnak és nem a 21. század "sportját", a pókert. Mert eljön az az idő is, amikor az ombudsmanok azt fogják követelni.”
 • 42. zotya975 2010. január 24. 21:24
  „Ja-ja mai fiatalok, mert a mai öregek nem autóztak vona, ha lett volna lehetőségük, hagyjuk ezt a dumát. Ha meg a szülő megy kapuba a gyerekért kocsival akkor miért is a mai fiatalok hibásak, és miért is nem a szülő? A tornaórán egyszerőbb futtatni a gyereket, mert addíg nem kell velük foglalkozni, egy labdajátéknál a szabályokat magyarázni-betartatni sokkal macerásabb.”
 • 41. tricse 2010. január 24. 20:36
  „Amúgy meg mit is várhatunk a mai fiataloktól amikor az óvodába megvárja a szülő míg a másik kitolat az ovikapuból,hogy beállhasson a helyére két kocsinyival közelebb! Nehogy gyalogolni kelljen kb.8 métert!
  Látom nap mint nap!”
 • 40. tricse 2010. január 24. 20:31
  „Az én gyerekeim utálják a tesit--hacsak nem kosarazás vagy foci vagy röplabda van! Akkor futnak is lelkesen! A körbefutkorászás minden csak nem lelkesítő! Amúgy nem tudom mennyire kardiobarát a gerenda a felemáskorlát vagy a gyűrű!”
 • 39. Truder 2010. január 24. 19:33
  „Tricse!
  Remélem nem gondoltad komolyan,amit írtál, és remélem, te teszel az egészségedért!

  Aki akarja, megtalálja a módját a számára megfelelő sportnak! Még az is, aki esetleg túlsúlyos, vagy beteg... Pontosan azért, mert saját érdeke. Kifogásokat a legkönnyebb gyártani..”
 • 38. lr 2010. január 24. 19:22
  „Tricse!
  Hát igen.. a jó öreg tömbkör, a város egyik legforgalmasabb pontján álló iskolában...
  Közel az a bizonyos B - betűs tér, de odaáig lusta már elmenni a tesitanár. igy felül a keritésre a gyerekek meg futnak a szmogban.”
 • 37. IV.Béla 2010. január 24. 19:16
  „tricse!
  Magyarország szerinted hányadik helyen áll a kardiovaszkuláris megbetegedések okozta halálozási listán az Unióban? Bingó...
  Középiskolában az általad említett "sportok" művelése a legtöbb esetben az egy helyben való álldogálásban merül ki, pontosan azért, amit Truder is írt, mert a gyerekek lógni akarnak vagy csak mihamarabb le akarják tudni. Fogalmuk sincs, hogy mivel jár később az, hogy szarnak a saját egészségükre. Nézzed meg a mai középiskolásokat, általában hány százalékuk van elhízva. És még hány százalékuk lesz később.
  Balesetveszélyes a lépcsőzés? Ugyan miért? Ha anyuci-apuci délután az iskolába menet karambolozik a gyerekkel, akkor az nem az? Vagy ha röplabdázol, ott nem fordulhat ki a bokád, térded? Dehogynem. A lépcsőzés és a futás adja a legjobb állóképességet, mivel rövid időn belül magas és alacsony tartományban (interval edzés) is van a pulzus (amúgy fogyaszt is, de az ahhoz nem egy háromnegyed órás tesire van szükség). A hideg amúgy nagyon jó a szervezetnek, persze okosan kell tudni használni. :)
  Viszont abban teljesen igazad van, hogy nem a szmogba kell kiengedni őket.”
 • 36. tricse 2010. január 24. 18:38
  „Én nem mondtam,hogy a tesitanár vagy a tesióra volt a hibás,de az eset kapcsán azért nagyobb figyelmet kaphatna a téma! A srác pedig gyógyuljon fel minél hamarabb!
  A futásról meg annyit,hogy miért lenne hasznosabb az ha időre,belemkilóg futásmennyiséget követelnek,vagy focizhatnak,kézizhetnek,röplabdázhatnának a gyerekek! Gondolom az utóbbiak ellen nem is lenne kifogásuk! és közben futnak! Jókedvűen! Nagyon nem mindegy! És ha valaki nem akar gyűrű gyakorlatot vagy korlátot vagy gerendát azt ne kötelezzék már rá! Van aki szereti,tehetséges is akkor ő csinálja! Nézzétek csak meg a büdös,füstöt utcán,hidegben is akár futják a gyerekek a tömbkört,ami egy baromság! Vagy amikor a suliban a lépcsőkön kell ugrálniuk! Balesetveszélyes! Soroljam még?”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel mészárolták le a magyar vizslákat

Vérbe fagyva találtak rá két vizsla tetemére kutyasétáltatók Nagyatádon. Tovább olvasom