Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Terápiás program bántalmazott nőknek

Bántalmazott nőknek tartanak terápiás programot, amelyben drámapedagógia, tánc, beszédtechnika, smink és kézművesség is szerepel.

A Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért elnevezésű program novemberben indult, a képzés célja a résztvevők önbizalmának, önismeretének növelése - mondta el Jaksity Kata, a tanfolyam ötletgazdája és megvalósítója szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

Az elveszett önbizalmat visszaszerezni, az önértékelést újra felépíteni sok időbe telik - hangsúlyozta Soltész Krisztina, a Nők Világa Alapítvány kuratóriumának elnöke, hozzátéve: a megélt élmények és tapasztalati tanulás révén az áldozatok felismerik saját külső és belső értékeiket, megélik alkotóképességüket.

A megfigyelések szerint a fizikai bántalmazást sokszor lelki bántalmazás előzi meg. A bántalmazó addig becsmérli, sértegeti, fenyegeti és alázza a másikat, míg a lelki erőszak elszenvedője elveszíti önbizalmát, személyiségét, autonómiáját. Elhiszi, hogy értéktelen, semmire nem jó, úgy érzi, hogy másnak nem is kellene már, csak a bántalmazónak.

A fizikai, pszichés és szexuális bántalmazás gyakorisága mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban aggasztó méreteket ölt, s nagy része családon belül történik. Magyarországon átlagosan minden ötödik házasságban történik fizikai bántalmazás, hetente meghal egy nő a partnere által okozott sérülések miatt - ismertette Soltész Krisztina. Egy magyarországi vizsgálatban a megkérdezettek 88 százaléka gondolta úgy, hogy a család belügye, ha egy férj vagy feleség sértő, megalázó dolgokat mond házastársának. Ez a szemlélet, valamint a társadalmi sztereotípiák is elősegítik a nők bántalmazásának lehetőségét: számos nő úgy érzi, hogy nem jó feleség és anya, ha fellázad helyzete ellen.

A bántalmazott és hátrányos helyzetű nők létszáma jóval magasabb, mint amiről tudnak, ugyanis a családok nem engednek betekintést belügyeikbe - mondta Urbán Erika, a Családok Átmeneti Otthonát működtető Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány elnöke. Ennek egyik oka, hogy mivel a bántalmazó elveszi a bántalmazott személyiségét és megfosztja önérdekérvényesítési képességétől, az képtelen továbblépni.

A szervezet négy átmeneti otthont, egy kiléptetőlakást és egy gyermekjóléti szolgálatot működtet. Otthonaikba krízishelyzetbe került családok és a családon belüli erőszak áldozatai költözhetnek be: 144 főt tudnak fogadni, kétharmadrészt gyermeket. Az elnök beszélt arról is, hogy a bekerülők többsége csak több hónap elteltével képes elmenni akár a bankba vagy munkát keresni.

További információkat a programról a www.anyaotthonprogram.mlap.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Olvasóink írták

 • 9. tricse 2011. február 14. 18:10
  „arrajáro kedves örülj,hogy olyat még nem hallottál,annak meg pláne,hogy nem élted át!:(”
 • 8. Muaddib 2011. február 14. 15:16
  „És ahol a nő veri a férfit?
  Én ismerek ilyet nagyon közel, lakik hozzánk.
  Gereblyével, lábossal, egyéb háztartási szerszámokkal volt már ütve a férj.
  A verekedős hölgy, pedig nyugdíjas tanár!”
 • 7. arrajáro 2011. február 12. 09:34
  „A pofonos láda tetejének a szegdelése köztudottan veszélyes :) A pofonért meg kell dolgozni !
  Ok nélkül nem történik semmi,olyat még nem hallottam,h köszönés helyett puff !

  Mi a helyzet a sodrófával várt férfiakkal ? :))”
 • 6. quaestor 2011. február 11. 22:30
  „Ó, hagyd már ezt a lelki terror dumát... egyszerű a képlet: gyengébbre nem emelünk kezet!!! Legyen az nő vagy gyermek, mindegy. Ha nem tetszik a rendszer le lehet lépni. Az nem megoldás, ha ütik, verik az asszonyt, mert egy idióta kitalálta, hogy a pénz számolva, az asszony verve jó. Azt az ürgét jól meg kell ruházni, aki a gyengébbet bántja. Küzdjön meg a saját súlycsoportjába valóval. De ahhoz már gyáva féreg...”
 • 5. Agent 2011. február 11. 19:07
  „Ne feledkezzünk meg azért a válogatott eszköztárról sem amelyet a nők lelki terrorként tudnak alkalmazni, persze ez az idiótább férfiakból (akikkel persze a bántalmazott nők - általában a nyilvánvaló előjelek ellenére önként dalolva kötötték össze életüket) előhozza az állatot. Szóval az éremnek két oldala van.”
 • 4. pamutzokni 2011. február 11. 18:24
  „"Jaksity Kata, a tanfolyam ötletgazdája és megvalósítója "

  Megint egy ostoba, hülye gondolkodó, aki szerint ez a megoldás, mert otthon, a lakása biztonságában ez tök jó ötletnek tűnik.
  Kis naiva

  "A megfigyelések szerint a fizikai bántalmazást sokszor lelki bántalmazás előzi meg."
  Nocsak, feltalálták a spanyolviaszt? Ütés előtt az ember anyázik ésatöbbi

  "hetente meghal egy nő a partnere által okozott sérülések miatt"
  S általában a pián vesznek össze....”
 • 3. öröksoproni 2011. február 11. 12:22
  „Hát ez nagyon szép, csak az a baj, hogy a bántalmazót semmi retorzió nem éri. Ugyanazt fogja megtenni egy másik nővel is. Törvény kell ellenük, de valamiért azt nem bírják összehozni.”
 • 2. ZenGesner 2011. február 10. 12:17
  „Ököl kell ide, nem terápia!”
 • 1. tricse 2011. február 10. 10:47
  „Elmondom én mi lenne a jó terápia a bántalmazott nőknek! Ha kapnának egy fegyvert és büntetlenül lelőhetnék a brutális férjet! Mindjárt megoldódna a lelki nyugalmuk!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincsenek fenn a Facebookon az Obama-lányok

Michelle Obama közlése szerint lányai nincsenek regisztrálva a Facebook közösségi portálon, aminek… Tovább olvasom