Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tényleg mumus a negyedik X?

A klimax sok nő szemében ijesztő, fenyegető szörny – hőhullámok, izzadás, hangulatváltozások –, amikortól már vége a női létnek, s keresztülnéznek rajtuk a férfiak. De biztos, hogy így kell ezt felfognunk?

A változókor sokaknak a női lét legnehezebb, legszomorúbb időszaka, ami egyébként is tabutémának számít. A 44 éves Soma Mamagésa hosszú évek óta hűséges férjéhez, ám a negyvenet átlépve is büszkén vállalja nőiességét. Sőt, ebben másoknak is próbál segíteni, nem csupán tévéműsorokban, hanem könyvein keresztül is. Teljes erővel a szexualitás fontosságát hirdeti, szerinte a negyedik iksz után kezdődik a hölgyek igazi élete.

– Befejeződött a peteérés, nem vagyunk termékenyek többé. Na és? Nem tettünk meg már mindent ennek érdekében? Szültünk, gyerekeket neveltünk, elviseltük a párunk minden hóbortját. Ennek vége. Mostantól kezdve magunkra is figyelhetünk. Meg fogjuk látni, mennyi felfedezést tartogat számunkra ez a befelé fordulás! Innen már csak lefelé vezet az út, sugallja a társadalom, de szeretném hinni, hogy ez nem így van. Úgy képzelem, eddig erőltetett hegymenetben vettünk részt, és most végre elértünk a csúcsra, ahol egy kies fennsík vár ránk. Megpihenhetünk, szétnézhetünk, elgondolkozhatunk magunkon és a világ dolgain. Ez az új feladatunk – mondja Soma, aki pszichológiát is tanult, és szakértője az egyik neves női magazinnak. – Az indiánoknál a termékeny időszakukon túljutott, érett asszonyokra új szerep vár. Beválasztják őket a bölcs asszonyok tanácsába, és ettől kezdve minden, a törzs életét befolyásoló döntésben, betegségben, bajban kikérik a véleményüket. Régen még háborúba sem bocsátkoztak anélkül, hogy meg ne kérdezték volna őket: kockáztassák-e fiaik életét a cél érdekében? A magasabb státus, a kivívott tekintély és az új feladatok abban az irányban hatottak, hogy az indián nők szinte észrevétlenül, tünetek nélkül vészelték át a változás korát. Ez egyébként ma is így van, ha valaki ebben az időszakban értelmes célt talál az életének!

Le a kombinéval és a gátlásokkal!

Kutatások bizonyítják, hogy annak sem kell lemondania a szexuális élvezetekről, aki már betöltötte a negyedik X-et. Sőt, akkor válnak csak igazán élvezetessé – így a korosztály hölgytagjainak szexuális étvágya is jócskán megnőhet. Amerikai kutatók 900 nőt faggattak ki szexuális életükről, s kiderült, a 27–45 éves – azaz a termékenység szempontjából már "leszálló ágban lévő" – nők a legaktívabbak és legmotiváltabbak, amikor össze kell gyűrni a lepedőt.

˝Szültünk, gyerekeket neveltünk, elviseltük a párunk minden hóbortját. Ennek vége. Mostantól kezdve magunkra is figyelhetünk. ˝Soma
˝Szültünk, gyerekeket neveltünk, elviseltük a párunk minden hóbortját. Ennek vége. Mostantól kezdve magunkra is figyelhetünk. ˝Soma

– A "felszálló ágban lévő", vagyis 20-as éveiket taposó nők még csak tanulják a női szerepet, a hódítással és a csábítással vannak elfoglalva, nem a minőségi szexuális élet a céljuk. A harmincasok pedig "feladatként" tekintenek a szexre, amely a gyermeknemzéshez szükséges – mondta Rusz Edit szexuálpszichológus.

– A férfiak is kedvelik az ágyban a negyvenes korosztályt, mivel a nők ebben a korban már érettek, tudják, mit akarnak, minden kötelezettség és különösebb görcs nélkül tudják élvezni az életet, hiszen jó eséllyel ebben a korban már van gyermekük és biztos egzisztenciájuk.

Merjünk változtatni!

Dr. Rusz Edit szerint a testi változáshoz lelkiekben is meg kell újulni.
– Kezdhetjük mindjárt azzal, hogy reggelenként futunk egy félórát a jó levegőn, nem iszunk több kávét és eldobjuk a cigarettát. Azt mondják: még mit nem? Pedig higgyék el, lassan-lassan elmaradna az izzadás meg az álmatlanság. Ha hetente még egy jóízű úszásra és szaunázásra is szakítanánk időt, tapasztalnánk, hogy újra kapunk levegőt. Testi és lelki értelemben egyaránt – meséli a szakértő, aki már az ötödik tízesen is túl van. – Sok nő a hormonváltozástól "megtámogatva", tudatosan vállalja a néha bizony gyötrelmes önismereti utazást, és nagy megkönnyebbülésére főnixmadárként újjászületve kerül ki belőle. Ez a megvilágosodás kora. Vannak, akik a tudatosodás olyan fokáig érnek el, hogy könyvet kezdenek írni, mások nekivágnak egy-egy hosszú utazásnak, akár "túlélőtúrának". Sokan fordulnak a természetgyógyászathoz, fedeznek fel új hobbikat, alakítanak női köröket, vagy éppen válnak el a párjuktól, hogy felszabadulva új, igaz barátokra, barátnőkre bukkanjanak. Egyszóval rátalálnak önmagukra.

Szebbek, mint valaha. A sztárok között jócskán akadnak, akik negyvenen felül talán vonzóbbak és szexisebbek, mint valaha. Helena Christensen és Claudia Schiffer például a negyvenedik születésnapjukat követően vállaltak meztelen fotósorozatot, s Carla Bruni, Nicolas Sarkozy francia miniszterelnök felesége is elmúlt már ennyi, amikor 2008-ban levetkőzött, s egy szál csizmában pózolt a spanyol DK magazinban.

A 61 éves Susan Sarandon sem sokat veszített nőiességéből, sőt, tavaly otthagyta a férjét, s azóta egy nála 31 évvel fiatalabb férfival randevúzik, De nem kell Hollywoodba mennünk pozitív példáért: Jakupcsek Gabriella, aki két éve, 45 évesen vállalt gyereket, ma is sok férfi ideálja, s a 46 éves Szulák Andrea is megmaradt vonzó nőnek.

"A férfiak is kedvelik az ágyban a negyvenes korosztályt, mivel a nők ebben a korban már érettek, tudják, mit akarnak.˝ Rusz Edit szexuálpszichológus

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. maradando 2010. szeptember 02. 18:34
  „89.tricse
  A szadista hajlammal megáldot nők a legreálisabb hajlamúak. Ez tény ! Tudják mire számithatnak .Még jósnő sem kell hozzá .”
 • 89. tricse 2010. szeptember 01. 17:04
  „Realista vagyok! És ez az én koromban felér a szadizmussal!:)”
 • 88. Muaddib 2010. szeptember 01. 15:17
  „1. tricse 2010.08.26. 12:45
  "Jaj de nem lettem megvígasztalva! Úszás,szauna,új hobbi....ha nekem is lenne rá pénzem én is élvezném és adnám a bölcs tanácsokat másoknak! Ehelyett maradnak a mindennapi nyűgök,az anyagi bizonytalanság,a ráncok,a pettyhüdt bőr,a hajhullás,a májfoltok,a hangulatingadozások,a kisebbségi érzés,a féltékenység,és még a fogamzásgátlás is problémásabb,meg egyáltalán! És a vicc után szabadon,csak akkor fáj ha röhögök!
  Ehh! "

  Idézek OSHO Tantra A lélekhez a szexualitáson keresztül cimű könyvből.

  " Ha te nem vagy boldog nem adhatsz mást másoknak csak boldogtalanságot. Csak abból tudsz adni, amiből neked is van.. sőt, több kell, legyen, mint amennyire szükséged van.
  De ha fel akarod magad ´áldozni´ magad, akkor előbb-utóbb szadista lesz belőled, és másokat is fel akarsz áldozni.
  Ha anyád azt mondja, hogy´...érted áldottam fel életemet ´akkor vigyáz, megjelent a szadista.
  Az áldozat egy trükk mások kínzására.
  Te ne áldod fel magad már a szó is csúnya. Örülj magadnak és élvezd az életet."”
 • 87. Muaddib 2010. szeptember 01. 13:26
  „Társadalmunk mindig megszólta az olyan eseteket, ahol a férfi volt egy 20-assal fiatalabb a hölgynél.
  Sok ilyen ismerősöm van, akivel e történt.
  Akkor még is van igény a negyvenesekre.
  Személy szerint én az érett nőkre bukom ,,amúgy 42 vagyok."
  Ha az ember nem hagyja el magát nem csak külsőre, hanem folyamatosan elméjét is ápolja akkor a kor sohasem akadály.
  A Társadalom ráadásul sokszor olyat követel rajtunk, amit nem is akarunk megtenni, csak azért tesszük, meg mert a megszólástól tartunk.
  Itt azt értem, hogy sok esetben csak a szex miatt jött össze a dolog mondjuk most egy 40-es vagy 50-es esetében és eszük ágában, nem lenne például összeköltözni. De a társadalom ezt nem tolerálja.”
 • 86. Tabornok 2010. szeptember 01. 09:55
  „Minden kornak megvan a maga szépsége, előnye. Aki lelkében fiatal marad az mindig kívánatos lesz, valakinek.”
 • 85. SZILAJ 2010. augusztus 31. 19:12
  „Én kimondottan a 40-es nőkre bukom...
  (83 éves vagyok..)”
 • 84. tricse 2010. augusztus 31. 11:58
  „Ezazz artie,rúgjál még belénk egyet Te is!:)))”
 • 83. artie75 2010. augusztus 31. 10:44
  „Drága, kedves újságírók! Az senkit nem zavar, hogy aki elmúlt 40, az az 5. X-ben van, nem a negyedikben?

  Rohadt nehéz dolog a matek, tudom.”
 • 82. Mankapunka 2010. augusztus 31. 00:41
  „maradando

  Nem eltévedt,hanem csak egy répát keresett éjjelre. Ki volt éhezve,mint Ludas Matyi egy kis verésre.”
 • 81. piroskaésabarkasz 2010. augusztus 30. 20:37
  „Van akin már a 3.X is maradandó nyomokra képes!Meg van akin egy X3-as hagy maradandó nyomokat........”
 • 80. soproni 2010. augusztus 30. 18:50
  „okostojas007! Lehet,hogy az 52 éves Madonna jobban megpörgetne,mint egy huszas kiscsaj:)”
 • 79. tricse 2010. augusztus 30. 17:44
  „78. Neked mindig azon jár az eszed?:)”
 • 78. maradando 2010. augusztus 30. 16:37
  „77.tricse
  Viagra Club ,lánybúcsúztatóval ?

  76.Mankapunka
  Az a buxa eltévedt!”
 • 77. tricse 2010. augusztus 30. 11:28
  „Ha csak az idősebb korosztály lenne nem ütött volna a kontraszt!:)) Mondjuk elkelne Győrben egy 40 felettieknek való bulihely!:) Nem egy "elfekvővertigora" gondoltam:)”
 • 76. Mankapunka 2010. augusztus 30. 11:23
  „tricse

  Ott már egy jó pár éve az idősebb korosztály bulizik.

  Mondjuk múlt héten volt egy jó buxa.”
 • 75. tricse 2010. augusztus 30. 08:28
  „Nézzétek meg a Matávos buliképeket a fotóknál,na ott az ékes bizonyíték rá,hogy a 4.X után hiába akarsz Te "pozitívan hozzáállni" az néha szánalmasra sikeredhet! :)”
 • 74. szabo1936 2010. augusztus 29. 18:35
  „73
  Zsazsa meg a MrHiltont is megtanita,hogy nem csak hotelezesel lehet penzt keresni pedig mar akor is regen tul volt a 40 en.”
 • 73. Elemér 2010. augusztus 29. 17:57
  „Zsazsa nagyon jó volt a háztartásban. Mindig megtartotta a házat mikor elvált.”
 • 72. szabo1936 2010. augusztus 29. 17:48
  „Emberek a mi vilaghires honfitarsunk Zsazsa Gabor es a testvere csak a 40 eves koruk utan ertek el a legnagyob sikeruket,fiatal es dusgazdag csodoroket kuldtek a szegeny hazban.Elizabeth Taylor meg mindig csinalja nem kell leertekelni egy not 40 ev utan azok sokal jobak mint egy tudatlan 21eves.”
 • 71. beyourself 2010. augusztus 29. 16:25
  „Édesek vagytok mindannyian.:) Szerintem teljesen mindegy, hogy ki hány éves, az a lényeg, hogy jól érezze magát a bőrében, legyen boldog és egészséges.”
90 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-Faktorral indul az ősz az RTL Klubon szombaton

A zenei műsor nemcsak a jelentkezők viadalát hozza majd, hanem a műsor négy mentora Keresztes… Tovább olvasom