Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Távoli tájak bűvöletében

Olyan hírességeket kérdeztünk, akik nem elégednek meg az ismerős dolgokkal: Juronics Tamás koreográfus a mindennapi életet figyeli szívesen egy távoli vidéken, Jáksó László számára pedig nincs középút, a szélsőségeket kedveli.

Van híresség, aki Tunéziában, Balin, Egyiptomban is csak a szálloda medencéjéig vagy az éjszakai bárokig jut el. Az ismertet keresi az ismeretlenben – holott megismerni egy távoli kultúrát úgy lehet, ha a mindennapi életbe is bepillantunk. Ezt vallja Juronics Tamás koreográfus-rendező, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetője is megjárta már Délkelet-Ázsiát, az arab országokat, Dél-Amerikát és Mexikót, Zanzibárt.

– Akkor kapcsol ki az utazás, ha teljesen eltérő környezetbe kerülök – osztotta meg velünk. A legjobban Bali varázsolta el, ahol két alkalommal is eltöltött három hetet – azóta is visszavágyik.

Juronics Tamás
Juronics Tamás

– Kibéreltem egy autót, és mentem, amerre láttam. A helybeliek egyszerűek, vallásosak, szegények, de harmóniában élnek önmagukkal. Jobban elfogadják a szegénységüket, mint az európaiak – mesélt az élményeiről. Nem híve a szervezett utaknak, inkább a mindennapi életet figyeli szívesen. – Igazán beolvadni nem tudok a külsőm miatt, egy kétméteres, kopasz figurára mindenütt rácsodálkoznak. Főleg Ázsiában találnak viccesnek a járókelők – idézte fel nevetve a helyiek reakcióját.
Persze a felkapott turistalátványosságokat sem kerüli el, hiszen ezek az emberi kultúra történetének fontos részei. Bali mellett Vietnam és Kambodzsa a következő úti cél – egyik ország sem túl felkapott nyaralóhely, ám annál több érdekességet tartogat. Idén azonban elmarad a nagy utazás, mind az idejét, mind a pénzét építkezés kötötte le.

Vietnam Jáksó László fantáziáját is megragadta – Kína és a skandináv országok mellett. A Heti hetes műsorvezetőjének egy utazási iroda ajánlott utat egy általa választott egzotikus vidékre, egy-két millió forint értékben. Akkor megbetegedett, nem utazott – most már biztos, hogy lecsapna a lehetőségre, és eltöltene a távol-keleti országban egy hónapot.

Jáksó László
Jáksó László

– Vannak vietnami ismerőseim, tudom, hogy szépen fejlődő ország, ügyes, okos lakókkal – érvelt a nem mindennapi úti cél mellett a televíziós és rádiós műsorvezető, akinél nincs középút a nyaralásban. – Vagy legyen ötven fok vagy mínusz tíz! – jelentette ki, amikor arról kérdeztük, mi alapján választja ki, hová megy pihenni. A felkapott nyaralóhelyek azért nem foglalkoztatják, mert annyira nem különböznek Magyarországtól. Na de egy olyan vidék, ahol az a mondás járja: ˝Nincs rossz idő, csak rossz ruha.˝ Egy finnországi utazáson olyan öltözéket adtak rá, hogy a hóban is aludhatott benne – ez nagyobb egzotikum, mintha Görögországban vagy Horvátországban töltődött volna fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyen lesz a budapesti Madonna-koncert

A Puskás Ferenc Stadionban lesz augusztus 22-én a budapesti Madonna-koncert az eredetileg tervezett… Tovább olvasom