Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Tankcsapda-videoklippel startolt a filmes

Tokay Péter olyan előadók videoklipjeit rendezi évek óta, mint a Tankcsapda, a Groovehouse, Tóth Gabi, a Supernem, a Zanzibar vagy a Kowalsky meg a Vega.

Ahány csapat, annyiféle munkafolyamat – műhelytitkokról kérdeztük a szakembert.

Tokay Péter terepen igyekszik elsajátítani mindazt, amit egy filmes rendezőnek tudnia kell. A szakma alapjait ő is iskolában tanulta, de azt tapasztalta: a videoklipek rendezése a legjobb iskola, hiszen ahány előadó, annyiféle stílus, annyiféle forgatási helyszín, színészi játék, effekt és színvilág. Széles betekintést ad a szakmába. Több klipet rendezett már német zenekaroknak és amerikai rock-, illetve R’n’B előadóknak is. Stílusa az amerikai mozifilmek világához hasonlítható. Most a
Depresszió legújabb klipjét rendezi, illetve több Tankcsapda-koncertfilmet is készítenek.


– Ma már olyan eszközökkel dolgozunk, mint a hollywoodi filmek alkotói: ugyanolyan kameramozgatókat, lámpákat használunk, mint amit például Tom Hanks filmjeiben alkalmaznak, csak mi sokkal kisebb költségvetésből alkotunk. Természetesen az a cél, hogy ezt a néző ne lássa, minden munkánknál az igényességre törekszünk – magyarázta Tokay Péter. Gyermekkori álma volt, hogy neves filmrendezővé váljék.  Francis Ford Coppola a példaképe, a Keresztapa-trilógia miatt lett a filmezés szerelmese.

Megtudtuk, minden dalhoz lehetne videoklipet készíteni, csak akadnak olyanok, amelyekhez nincs értelme. Arról, hogy milyen zeneszámokat visznek vászonra, az esetek többségében az előadók döntenek. De íratlan szabály például, hogy a vulgáris, televízióban csak bizonyos időszakokban vetíthető dalokhoz inkább nem forgatnak klipet. Péter szereti a zeneszámok szövegének valóságos jelentését megálmodni, de a szürreális dolgoktól sem ódzkodik. – Aranyalmát eszik, aranytéglát vág a ház ura és úrnője, a zenekar pedig a cselédeket játssza. Ennek a német videoklipbeli jelenetnek például nem sok köze van a valósághoz. A Tankcsapda Mindentől távol című klipjét pedig a dal egyetlen sorára építettem – mesélte a rendező. Azt is elárulta: nincs nehezen kezelhető énekes, csak amatőr színész. Az alacsony költségvetés miatt általában kezdő színészeket alkalmaznak, de ez egyáltalán nem baj – állítja a szakember –, mert így ő is megtanult részletes instrukciókat adni. Ezért, amikor olyan profi színészekkel dolgozott, mint Pindroch Csaba, sokszor meglepődött, hogy néhány szóból értették, pontosan mit is kell tenniük egy adott jelenetben. A Groovehouse popzenét, a Kowalsky meg a Vega többek között hard, illetve funk rockot játszik – stílusuk eltérő, mégis mindegyik szerethető valamiért. Péter elárulta: 100 klipből körülbelül kettő olyan van, amely zeneileg megfelel az ízlésének.

Íratlan szabály például, hogy a vulgáris, televízióban csak bizonyos időszakokban vetíthető dalokhoz inkább nem forgatnak klipet.
– Magyarországon az egyik legalulfizetettebb szakma a miénk. A ˝lagzivideósok˝ jobban keresnek nálunk, hiszen egész nyáron minden hétvégére van munkájuk. Mi is imázsfilmekből, reklámfilmekből tartjuk fenn többfős stábunkat. A klipjeinket tekintve a Tankcsapda klipjei készülnek a legnagyobb költségvetésből. A korábban készített Köszönet, doktor című dal például rengeteg előválogatást és logisztikai felkészülést igényelt. Persze ez nem feltétlenül a költségvetésbe szól bele, hanem inkább a ráfordított idő és energia az, ami nagyszabásúnak számított. Nagy feladat négy-öt perc képi világában korhűen ábrázolni a történetet. Az említett Csapda-klip több hónapos előmunkálatot igényelt. Az esetek többségében azonban – ha az időjárás is engedi – három-négy hét alatt elkészül egy videoklip – tudtuk meg Tokay Pétertől.

Egész estés játékfilm

Tokay Péter elérkezettnek látja az időt, hogy elkészítse első egész estés nagyjátékfilmjét. Jelenleg a forgatókönyvön dolgoznak és Ausztráliában keresik a szponzorokat. Az odamondós filmdráma fiatalok problémáit dolgozná fel oly módon, hogy azt határainkon túl is el lehessen sütni. Szabadszájú nyelvezete miatt majd lehet, hogy rákerül a 18-as karika is, de a rendező ezt egyáltalán nem bánja.

Névjegy

Tokay Péter a szakmát Ausztráliában sajátította el ausztrál és kint élő magyar filmes szakemberektől. 2003-ban hazaköltözött, elkészítette Panelparaszt című kisfilmjét, amellyel nagy sikert aratott. Ezen fellelkesülve komolyabban kezdett el foglalkozni a filmezéssel. 2010-ig több mint 100 videoklipet, koncertfilmet és reklámfilmet rendezett, vágott. 2008-ban a Viva Comet-gála legjobb videoklipnek járó díját vihette haza a Supernem Generáció című dalához forgatott kisfilmjével. Nemrégiben bejutott a Beck’s Different by Choice Award példaképkereső kampány második fordulójába.

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2010. július 19. 14:50
    „Nagyon menő kép lett. Külön gratula érte!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány?! - Luxuskocsikkal ünnepeltek Gaskóék

Luxusautókkal ünnepelte 20. születésnapját a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). Egy… Tovább olvasom