Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Tanárverések - Jogom van hozzá!

Akármilyen blogra, vagy hírportálra tévedek, azt látom, hogy a tanárveréses ügyekre reagáló emberek egyfolytában ezt, vagy az ehhez hasonló mondatokat szajkózzák: "A diákok csak a jogaikat ismerik, de kötelesség is van ám a világon..."


Régen voltam diák és nem is nagyon voltak jogaim, amelyekkel éltem volna. Persze biztos voltak jogaim már akkor is, csak ezt senki sem kötötte orromra. Gimnáziumban kaptunk egy füzetet valamikor, oda le volt írva, mik a jogaim és a kötelességeim, mint tanuló. Ezt mára én már elfelejtettem, úgyhogy utána néztem, milyen jogok vonatkoznak a mai diákokra. Párat ragadnék ki csak belőlük:

Gyermekünknek joga van személyiségének kibontakoztatásához, de csak addig, amíg valakinek nem árt a viselkedésével.

A tanulók jogait tiszteletben kell tartani, fizikai és lelki sérelmektől védelmezni. Ez az, ami manapság a tanároknak egyre nehezebben megy. Mert ez a törvény cseppet ellentmondásos:

A gyermek és a tanuló nem vethető alá testi fenyítésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak. Ez a mondat kétértelmű. Vonatkozhat arra, hogy a tanárok nem bánthatják a gyerekeket. És ha a gyerekek egymást kínozzák? És mondjuk, a tanár közbelép és lekever egy maflást a kötekedő diáknak? Akkor ezek után a törvény az oktatót sújtja, mert testi fenyítést alkalmazott, bár ez annak érdekében történt, hogy megvédje az egyik diák jogait.

Ezen kívül a maradék jogok a nevelésre, az iskolák létesítményeire, a diák önkormányzati munkákra, az iskolai tanulmányok anyagi kérdéseire és a joggyakorlás mikéntjére vonatkoznak. Nem szeretném azokkal untatni az olvasót.

De a diákerőszakkal kapcsolatban, már ha felhoztam a jogokat, akkor a törvényben, kisebbségben lévő kötelességeket is felsorolnám, mert úgy érzem ezek is vannak olyan fontosak, mit a jogok:

A tanuló kötelessége különösen, hogy
- Részt vegyen a kötelező és a választott foglalkozásokon és szakmai gyakorlatokon;
- Eleget tegyen - rendszeres munkával és fegyelmezett magatartással, képességeinek megfelelően - tanulmányi kötelezettségének;
Bizony, nincs lógás, nincs henyélés... a fegyelmezett magatartásról ne is beszéljünk.

- Óvja saját és társai testi épségét, egészségét... Igen, óvja! Ne okozza a sérüléseket!

- Az iskola, kollégium vezetői, tanárai, alkalmazottai, tanulótársai emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartsa.

Szerintem a tanárverés nem a tisztelet jele, de a mai világban ki tudja.

Ebből remélem mindenki leszűrte azt a következtetést, hogy igenis gond van az iskolákban és nem csak az oktatással, hanem a kötelességek és jogok ismeretével is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hős tanár: megmentette a diákjai és két kollégája életét

Életét kockáztatta egy férfi tanár Angliában. Diákjaival elreteszelődtek a külvilágtól, a dagály… Tovább olvasom