Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Tanácsok kezdő síelőknek síléc, bot, öltözet vásárlásához

Itt a síszezon, nyaggat a család, hívnak a haverok... Mire figyeljen egy kezdő, hogyan készüljön a pályára, milyen felszerelésre lesz szükség?
Síversenyt már (valószínűleg) mindenki látott a tévében. De amikor az ember eljut odáig, hogy család vagy a barátok unszolására végre rászánja magát, hogy életében először síléceket kössön a lábára, előtte nem árt pár dologgal tisztában lenni. Nekik szeretnénk segíteni most.


Öltözet
Mivel a hóval alap esetben együtt jár a hideg, nem árt rendesen felöltözni.

Fontos a megfelelő aláöltözet, amely lehetőség szerint ne legyen pamutból. A pamut ugyanis remekül magába szívja a nedvességet, és azt meg is tartja. Amikor két gyakorlat között az oktatót hallgatjuk, vagy a felvonóra várunk vagy már azon ücsörgünk, akkor bizony nedves pamut aláöltözetben cefetül lehet fázni. Léteznek erre a célra speciális aláöltözetek, amelyek anyagunkban speciálisak: a nedvességet átengedik, ugyanakkor mégis melegen tartanak.

A középső réteg feladata a nedvesség továbbítása a külső rétegbe, illetve a test melegen tartása. A középső réteg optimális anyagának a polár bizonyult. Fontos, hogy továbbítsa a nedvességet anélkül, hogy megszívná magát nedvességgel.

Az öltözet külső része a kabát és a nadrág. Az első néhány alkalom után mindenki rá fog jönni, hogy a speciális síkabátok és nadrágok miben is különböznek a hagyományos sportkabátoktól: a különbséget megint a nedvesség kezelése okozza. A vízállóképesség a kívülről érkező nedvesség elleni ellenállást jelenti (hó, olvadó hó vagy akár eső), az öltözékek másik mutatója, a lélegzőképesség pedig a belső nedvesség (izzadság, pára) távozásának mutatója. Minél jobbak ezek a mutatók, értelemszerűen annál jobbak (és persze annál drágábbak) az öltözékek. Kezdőknek 3-5000 milliméteres vízállóságú kabátot és nadrágot ajánlanak.

Ki ne hagyjuk a kesztyűket, zoknikat és sapkákat, amelyek a fentiekhez hasonló mutatókkal bírnak (a pamutkesztyűkkel nem járunk jól!). A kesztyű kiválasztásánál érdemes arra is figyelni, hogy ne legyen teljesen passzentos, mivel a meleget a levegő tartja meg legjobban, és ha ebből nem jut semmi a kesztyűbe, alaposan fázni fognak az ujjaink. Zokniból viszont ne húzzunk többet is a lábunkra, mivel ha azok elmozdulnak, eléggé megkeseríthetik a síelés élményét.


Síléc, sícipő, síbot
Az első néhány alkalommal a bérlés is megteszi, de amikor eljutunk odáig, hogy saját felszerelést veszünk, érdemes átgondolni néhány dolgot.

A legelső, amelyből sajátunk legyen, az a sícipő. Az okokat talán nem kell megmagyarázni, a kiválasztásnál azonban figyeljünk arra, hogy a különböző gyártók különféle méretjelöléseket használnak, így kérjük szakember segítségét! Amikor a cipőt felpróbáljuk, azt sízoknival húzzuk a lábunkra. Egy szakportál szerint akkor ideális a méret, ha a becsatolt sícipőben nyújtott lábbal állva lábujjainkkal érezzük a cipő orrát, és ha ráterhelünk (vagyis sípcsontunkkal megnyomjuk a cipő nyelvét), a sarok hátracsúszik a helyére, és ekkor már nem érezzük a cipő elejét az ujjakkal.

Sílécből olyat vegyünk, amely körülbelül az állunkig ér. Ezek kis lécek, amelyek könnyen fordulnak, de stabilak, ezek pedig a kezdő síelők számára fontos dolgok.

A síbot akkor jó méretű, ha a testünk mellett tartott felkarunk derékszöget zár az alkarunkkal, miközben a sílécen állva a botot fogjuk.


Védőfelszerelés
Bukósisakot és gerincvédőt érdemes viselni. Még akkor is, ha azt mondjuk magunkról, hogy nem fogunk száguldozni, nem lehetünk ugyanis biztosak abban, hogy más, kevésbé óvatos és hozzánk hasonlóan kezdő síelőkkel találkozva nem szenvedünk balesetet. Az elővigyázatosság a sípályán sem utolsó dolog!

Ide tartozhat még a síszemüveg vagy napszemüveg is. Utóbbi csak a hóról visszaverődő erős fény ellen véd, míg a síszemüveg védi a szemet a menetszéltől, az nem szárad ki olyan könnyen, és nem kezd magasabb sebességnél könnyezni. Nagyobb hideg esetén az arc egy részét is védi a hidegtől. Emellett a modern síszemüvegek rossz időben és napsütésben is segítenek abban, hogy jobban lássunk a pályán.

Sporteszközöket és kiegészítőket érdemes sportboltokban beszerezni, már csak azért is, mert jópár kérdésünket tisztázhatnak a szakképzett eladók.

A Cgr.hu nyereménykereső játékával minden nap értékes ajándékok várnak Önre, amelyet akár sífelszerelés vásárlására is felhasználhat. Keresse fel a www.cgr.hu/jatek oldalt!  

Olvasóink írták

 • 8. miracle 2012. január 10. 17:58
  „Na ugye.
  tityfolke
  Tudsz-e olvasni? 3. hsz utolsó mondata ?”
 • 7. öröksoproni 2012. január 10. 09:46
  „10 éve "tanultam meg" síelni, azaz ha valaki el nem üt, lejövök gond nélkül a pálya aljára. A tudás a hegyi bennszülötteké:) DE. Kis hazánk síelő polgárainak nagy része a legmenőbb cuccal kimegy a sípályára, lecsúszik az első Hüttéig és a nap nagy részét ott is tölti. Ezeken röhögnek azok, akik jól síelnek, de nem vették meg a legújabb felszerelést.”
 • 6. tityfolke 2012. január 10. 07:31
  „Agent, nem érdemes pazarolni a szót olyan emberre akinek fogalma sincs arról, hogy milyen jó dolog síelni! Soha nem fogja megérteni amíg ki nem próbálta, és csak a rosszat látja benne. De szerintem miracle a tipikus Magyar és a világgal van gondja!!!”
 • 5. miracle 2012. január 09. 22:21
  „Hol Agent, hol?
  Síelésre alkalmas hó van vagy 2-3 helyen az országban (http://www.sielok.hu/hojelentes/magyarorszag/rendhegy/), azt meg erősen kétlem, hogy tízezrek minden hétvégén Ausztriában telelnek. Már hogy a rendszeresség fogalmának megfeleljünk.
  Szóval marad a külföld, az meg mégis csak eseményszámba megy, hogy az ember a 25 napjából óvatosan kivesz 5-öt és elmegy EGYET síelni.”
 • 4. Agent 2012. január 09. 21:37
  „A becslések szerint az országban 60-80 ezerre tehető a rendszeresen síelők száma. Ebből talán 0.1% aki sznobságból síel. A többiek azért, mert szeretik.”
 • 3. miracle 2012. január 09. 20:14
  „Agent
  Itt rendszeresen síel kb 1000 ember, másik 20 ezer pedig elutazik egyszer 1 évben, mert az olyan menő. Mivel utóbbi a sokkal több, rájuk pazaroltam a szót. Úgyhogy arra nem innék meg egy liter arzént, hogy többen síelnek itthon, mint fociznak, futnak, vagy bicikliznek.
  Edzetlenségről nem is beszélve, a többi napon 200 méterről autóval járnak dolgozni. Nekem kb minden 2. ismerősöm ilyen-olyan töréssel, ficammal jött vissza.
  És nem vitatom, hogy jó síelni, de attól még lehet eszetlenül és/vagy sznob módjára csinálni.”
 • 2. Agent 2012. január 09. 18:59
  „miracle - szerintem ne szólj hozzá olyan témához, amihez nem értesz:) ("sem hó, sem hegy") illetve a síbakancs szerkezeti felépítése alapból kizárja a bokaficam lehetőségét:) Egyébként a sízés a legnépszerűbb hazai tömegsport, szerintem érdemes lenne kipróbálnod, savanyúság ellen is kitűnő!!
  Egyébként pedig, két és fél óra autózással akár minden hétvégén síelhetsz itt a közelben, tehát a rendszerességgel sem lehet baj, felkészülni pedig kiváló a futás (és ingyenes)”
 • 1. miracle 2012. január 09. 16:34
  „Divatnyaralás (telelés).
  A tipikus magyar elmegy edzetlenül 1 évben 3-4 napot. (Rendszerességről nyilván szó sem lehet, nálunk sem hó, sem hegy) Természetesen lehetőleg Ausztriába, mert a szlovák vagy a lengyel hó snassz. Rákölt tízezreket azért, hogy alatta - erőnlét és technika híján - kificamítsa a bokáját vagy eltörje a kezét, de elmondhassa, hogy ő síelni volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan tagadják túlsúlyukat

Egy brit felmérés szerint a túlsúlyos felnőttek jelentős része alulbecsli elhízottsága mértékét. A… Tovább olvasom