Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Támad az influenza!

Nyakunkon az influenzajárvány! Hét végén már valamennyi szomszédos országban tömeges megbetegedéseket jelentettek, így a szakemberek szerint már csak napok, esetleg órák kérdése, míg a magyar lakosság jelentős része is ágynak esik.
A járványügyi szakértők jóslata szerint az influenzavírus új variánsa jóval több embert dönt le a lábáról, mint a tavalyi (múlt télen 400 ezer megbetegedést regisztráltak). Az idei, mutálódott vírus ugyanis annyira különbözik a tavalyitól, hogy csak az idei, új öszszetételű oltóanyag nyújt ellene védelmet.

"A H3N2-vírusnak ez a mutációja legelőször 2007-ben jelent meg Ausztráliában, nagy járványt robbantva ki. A ma Magyarországon is kapható oltóanyag már védelmet nyújt ellene. Ez nagyon fontos, mert a szervezetünkben nem alakulhatott ki korábban védettség az új vírus ellen" - mondta a Blikknek Szolnoki István, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője.

A tudósok egész éves versenyfutással próbálnak naprakészek maradni a vírusból, hogy elkerülhető legyen egy pusztító, világméretű járvány.

"Az influenzavírus naponta mutálódik, egy szervezeten belül is több milliárd változatot hozva létre. A kutatók ezek közül választják ki a járvány végén a legéletképesebbeket, majd elkészítik az ellenanyagot."

Az időseknek és krónikus betegeknek ingyenesen adható 1,3 millió oltás 90 százaléka már decemberben elfogyott, a patikákban pedig közel kétszázezren vásárolták meg maguknak a védelmet. Ez több, mint korábban bármikor, ám mivel az utóbbi évek legveszélyesebb influenzavírusa készül lecsapni az országra, az orvosok azt javasolják: aki teheti, még adassa be magának a szérumot.

"Az idősek,a gyerekek, illetve az egyéb betegségekben szenvedők esetében halálos szövődmények léphetnek fel." -figyelmeztetett a járványügyi főosztályvezető.

Olvasóink írták

 • 5. jockey 2009. január 19. 23:42
  „Erős az oltóanyag gyártó lobbi. Nagyon erős.”
 • 4. Judytka 2009. január 19. 14:30
  „Én biztos nem fogom kérni az oltást..Ha tényleg elkap,otthon kell maradni,pihenni,vitamint és gyümölcsöt enni!
  A szövódmény csak így kerülhető el..”
 • 3. nyusz 2009. január 19. 11:53
  „mindenkinek ajánlják az oltást,de kérdem miből vegyűk meg?fizessűk azt a sok pénzt az eű.be,hogy mások ingyen kapják meg.meg akik dolgozunk,és netán megbetegszűnk?!simán kirugnak.ez magyarország .sajnos.”
 • 2. Muaddib 2009. január 19. 11:33
  „Mikor itt lessz az infulenza,akkor meg majd tagadni fogják hogy, mégsincs járvány.”
 • 1. nyusz 2009. január 19. 10:33
  „ha netán megbetegszűnk,ágynak esünk.kirughatnak ezért a munkahelyűnkről?1-2helyen ezzel fenyegetőznek(főnők)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dús keblű Szűz Mária modellek a kifutón

Felháborodást váltott ki Chilében, hogy egy felkapott divattervező Szűz Mária ruházata által… Tovább olvasom