Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Szűk sávban kissé erősödött a forint

A héten kialakult árfolyama körül szűk sávban ingadozik a forint: az eurót péntek délután három órakor 266,54 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délután négy órai 267,78 forintos jegyzés után.
Az euró folytatta az EKB elnökének az erős dollár szükségessége mellett csütörtökön tett kijelentése óta tartó gyengülését a dollárral szemben. Az EKB elnöke figyelmeztette Görögországot és a többi pénzügyi nehézséggel küzdő euróövezeti országot, hogy nem számíthatnak megkülönböztetett elbánásra.

Az euróövezettel szemben csökkent a befektetői bizalom, erősödött a nézet, hogy gazdaságösztönzési céllal még huzamosabb ideig fenn kell tartani a térségben az alacsony kamat politikáját. Az eruózónával szemben felvett óvatos befektetői magatartás, valamint a kínai monetáris szigorítás jelei "mentsvár" eszközök felé terelik a befektetői tőkét. Ebből a dollár mellett leginkább a jen profitált - ezek erősödtek a főbb devizákkal szemben.

A dollárt 185,63 forinton jegyezték 1,4368 dolláros euró árfolyam mellett péntek délután, szemben a csütörtök délutáni 185,05 forinttal és 1,4479 euró/dollárral. A svájci frank jegyzése 180,72 forint, 181,12 forint, 100 japán jen jegyzése pedig 203,71 forint 202,76 forint után.

A forint nap közben 266,30-267,30 forintos, a héten 266 és 268,50 forintos euró árfolyam között ingadozott, míg az év eleje óta a 266-270 forintos sávban, 2009 augusztusa óta pedig 265 és 278 forintos határok között ingadozott. A forint december közepe óta a 278 forint körüli euró árfolyamról egy bő 3 forint széles sávban ingadozva erősödő tendenciát követ.

Kereskedők véleménye szerint a forint nagyjából "egyensúlyi szintjére" érkezett. Nem tartják valószínűnek, hogy jelentősebb mértékben és huzamosabb ideig a 260 forintos euró árfolyam alá erősödne. A jelenlegi árfolyam közvetlen közelében pedig a 266 forintos euró árfolyam határ támaszt erőteljes technikai ellenállást a forint erősödésével szemben.

A forint szempontjából fontos tájékozódási ponttal szolgált a piac pénteken: Bank of America-Merrill Lynch havi globális feltörekvő térségi helyzetértékelésének Magyarországról szóló fejezetében úgy fogalmazott, hogy Magyarország minden idők egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását hajtotta végre a tágabb értelemben vett felzárkózó térség történetében, és ennek révén államháztartási pozíciója a legerősebbek között van az egész világon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbank: a válság hatása még évekig eltarthat

A világgazdasági válság tovagyűrűző hatása még évekig eltarthat a Világbank elnöke szerint. Tovább olvasom