Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szubtrópusi vizek kavarognak Grönlandnál

Melegebb égövek vizei érték el Grönland gleccsereit, fokozva ezzel az olvadást és egyben a jégtömeg csökkenését - jelentették amerikai kutatók.

A szakemberek csak nemrég figyeltek fel az óceán, különösképp az áramlatok szerepére Grönland három kilométer vastag jégtakarójának olvadásában. Az Atlanti-óceán északi részén a közelmúltban változott a tenger áramlása, ezért nagy mennyiségű szubtrópusi víz jutott el északra - magyarázta Fiamma Straneo, a kutatás vezetője a ScienceDaily tudományos hírportál szerint (www.sciencedaily.com).

Az amerikai Woods Hole Oceanográfiai Intézet és a Maine Egyetem kutatócsoportja két átfogó felmérést végzett 2008 júliusában és szeptemberében. Hajóról és állandó, víz alatti mérőállomásokról is gyűjtöttek adatokat a kelet-grönlandi Sermilik-fjordban. A száz kilométer hosszú jeges fjord a Helheim-gleccsert köti össze az Irminger-tengerrel. A Helheim-gleccser csupán a 2003-as évben több kilométerrel zsugorodott, haladási sebessége pedig csaknem megkétszereződött. Straneo szerint ez az első alkalom, hogy ilyen meleg vizet észleltek Grönland fjordjaiban.A szubtrópusi vizek igen gyorsan folynak keresztül a vizsgált fjordon, így fokozhatják a gleccser végének olvadását - mondta a Woods Hole oceanográfusa. Mélyen a Sermilik-fjord belsejében a kutatók 4 Celsius-fokos szubtrópusi vizet is találtak. Ezenkívül a hőmérséklet szezonális változását is nyomon tudták követni 19, műholdkapcsolatos hőmérőkkel felszerelt hólyagos fóka segítségével. Az adatokból kiderült, hogy a jégtakaró körüli vizek júliustól decemberig melegszenek, és hogy egész évben jelen van a szubtrópusi víz. Az tengeráramlatok változása rendkívül gyorsan, hónapok alatt kihat a gleccserekre - tette hozzá Straneo.

A kutatás rámutat arra, hogy milyen keveset tudunk az óceánok és a gleccserek egymásra gyakorolt hatásáról, amely még csak nem is szerepel az éghajlati modellekben. Ahhoz, hogy a tengerszint várható emelkedését pontosabban meg lehessen határozni, több folyamatos megfigyelésre van szükség - hangsúlyozta a kutató.

Olvasóink írták

  • 2. macskaszem 2010. február 20. 14:40
    „Megbeszélik , aláírják a dokumentumokat hogy tenni kell a Földért és minden marad a úgy ahogy eddig volt.
    Sajnos csak a haszon a nyereség számít minden országnak nehogy már valamiről is lemondjanak.”
  • 1. AranyKözépút 2010. február 20. 12:35
    „Ezt is "megjósolták " a tudósok. EZ is máris itt van??? Jó lenne, ha már történne végre valami a környezet és természetvédelem területén, mert ha a többi "jóslat" is bekövetkezik, akkor abban nem lesz köszönet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lang Györgyit betegsége miatt zaklatják

Napi több tucat levelet kap, és rengeteg telefonhívás érkezik Lang Györgyihez, aki a megkereséseket… Tovább olvasom