Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Szovjet háborús filmek a YouTube-on

A Moszfilm orosz filmstúdió és a YouTube videomegosztó portál klasszikus szovjet háborús filmeket mutat be ingyenesen a második világháborúban aratott győzelem 65. évfordulója alkalmából.
A www.youtube.com/prazdnikpobedi címen látható egyebek között a Ballada a katonáról (rendező Grigorij Csuhraj), a Felszabadulás (Jurij Ozerov), a Szállnak a darvak (Mihail Kalatozov), A hazáért harcoltak (Szergej Bondarcsuk), a Feltámadás (Larisza Sepityko) vagy éppen a Jöjj, és lásd! (Elem Klimov).

A Moszfilm vasárnap kiadott közleménye Karen Sahnazarovot, a Moszfilm vezérigazgatóját idézi, aki elmondta: a szovjet filmművészet klasszikus alkotásait láthatják az oroszul tudó felhasználók, és külön öröm számára, hogy azok a fiatalok is megtekinthetik így ezeket a filmeket, akik máshol ezt nem tehetik meg. A mozikban már Oroszországban is csak nagyon ritkán, máshol meg soha nem fordulnak elő, és a tévéadók sem tűzik ezeket műsorukra - fogalmazott. A YouTube-on a filmek május 15-ig teljes terjedelemben, ingyenesen tekinthetők meg.

A Moszfilm egyébként április utolsó napjaiban honlapot nyitott, amelyen egyelőre részben ingyen, részben szerény díj fejében a stúdió gyűjteményének legjelesebb alkotásai láthatók. A honlapon van két virtuális moziterem, ahol sorban "vetítik" a filmeket. Ide bárki "beülhet", aki regisztrálta magát és ezáltal hozzáfér a kiadott műsorhoz.

A második lehetőség, hogy valaki kiválaszt magának egy filmet, fizet a megtekintéséért - például hitelkártyával -, és ezután bármikor megnézheti a filmet egyszer, közben akár le is állíthatja, vagy előre- és visszatekerheti. A harmadik lehetőség a filmek letöltése: ekkor a filmet a néző megkapja, és a továbbiakban bármikor, akárhányszor megnézheti. Később mobil telefonokra is le lehet majd tölteni a filmeket.

A www.cinema.mosfilm.ru honlapra egyelőre 140 filmet tettek fel, de a kínálatot folyamatosan bővíteni akarják. A jórészt restaurált filmek mindegyikéhez van az orosz mellett angol nyelvű, de minimum angol felirattal ellátott változat is. A hozzáférhető filmek között elsősorban a stúdió legnépszerűbb alkotásai szerepelnek, de megtalálhatók klasszikus alkotások, köztük Szergej Eizenstejn filmjei is.

Olvasóink írták

 • 4. vonLichthofen 2010. május 05. 14:38
  „Igazad van, hogy propagandafilmekről van szó, de azt el kell ismerned, hogy kiválóan elkészített filmekről beszélünk.
  Ha összehasonlítom pl. az Amerikai háborús propagandafilmekkel - amiket szintén szeretek - az orosz filmek csak technikailag húzzák a rövidebbet. Helyezd vissza ezeket a filmeket a saját korukba és mindjárt másként láthatod a kérdést.
  Én annyit fogok újranézni amennyit csak az időm enged.
  Haj, az a gyönyörű Tatjana Szamoljovna......”
 • 3. szószatyor 2010. május 04. 17:09
  „"itt filmekről van szó és nem is akármilyenekről." Bizony, itt propagandafilmekről van szó. Miközben a boldog arcú orosz kiskatonák megnyerik a háborút, a meseszép orosz lányok várják otthon őket a kisbabáikkal. Ja és közben a leningrádi vegyeskórus áriákat zeng. 140 ilyen film elég volt ahhoz hogy a háború után született oroszok el is higgyék hogy minden így történt.”
 • 2. vonLichthofen 2010. május 03. 15:37
  „1szószaty.

  higgadj le öreg, itt filmekről van szó és nem is akármilyenekről.

  Nem kell ahhoz véresszájú bolseviknak lennem, hogy élvezzem ezeket a filmeket a maguk jogán, s ne keverjek bele ideologiát és XXI. századi gondolatokat.

  Ugyanakkor tudom mire gondolsz és indulataid is érthetőek....”
 • 1. szószatyor 2010. május 02. 21:52
  „Töltsék csak, az én agyamat nem mossák át. Az oroszok meg már úgyis menthetetlenek, életük végéig azt hiszik hogy ők voltak a világ megmentői. Persze a vöröshadsereg által elkövetett terrorról nem tanítanak az iskoláikban semmit. Az elvakult arroganciájukban meg nem veszik észre, hogy ami nekik győzelem és dicsőség, az másnak például vereség és megaláztatás volt. Szegények meg vannak győződve róla hogy a náci Németország feletti győzelmük a kommunizmus és a Szovjetúnió erkölcsi, emberi felsőbbrendűsége miatt volt, és történelmi igazságtétel. Holott csak annyi történt hogy katonailag sikerült legyőzni három-frontos háborúban az ellenfelüket. De ez semmiképpen nem jelenti azt hogy a szovjeteknek lett volna igazuk, vagy hogy bármivel emberbarátabbak lettek volna. Ugyanolyan bűnöző, népirtó rezsim volt mint a náci, csak nem faji, hanem más szempontok alapján válogatta és küldte halálba a rendszer ellenségeinek millióit. Szerintem nagyon irritáló, hogy ennyire verik a mellüket és parádéznak még mindig a"győzelem" (a másik félnek a vereség) napján. Egy csendes koszorúzás helyén valóbb volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Opel a vártnál nagyobb forgalomcsökkenésre számít

Miközben az európai autóipar már kezd magára találni, az Opel nagyobb forgalomcsökkenésre számít az… Tovább olvasom