Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Szomorú tény: a gyerekek boldogtalanok

Életük legszebb korszakát élik, mégis a legtöbb gyerek boldogtalannak érzi magát. Úgy látszik, a felhőtlen, gondtalan gyermekkor már régen a múlté.
A gyerekek boldogtalanságának oka a tanulmány szerint elsősorban a családok felbomlása, a szülők különválása illetve költözése.

Azok, akik vérszerinti szüleikkel élnek, sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak, mint azok, akik nevelőszülőkkel, vagy csak az egyik szülőjükkel.

A kutatók 7000 gyereket - 10 és 15 év közöttieket - kérdeztek meg Nagy-Britanniában.

Fotó: illusztráció
Fotó: illusztráció


A kutatásból következtetni lehet arra, hogy a szigetországban élő 1,8 millió gyerekből 140 000 kimondottan boldogtalannak érzi magát, és nem elégedett az életkörülményeivel sem. Ez azt jelenti, hogy minden egyes iskolai osztályban két olyan gyerek van, aki boldogtalannak, szomorúnak érzi magát.

A kutatók rámutattak arra is: a lányok körében nagyobb a boldogtalanok aránya, mert ők gyakrabban aggódnak a kinézetük miatt. A megkérdezett lányok 21 százaléka nem elégedett a külsejével, míg a fiúk körében ez csak 12 százalék. A lányok kevéssé érzik magukat sikeresnek az iskolában, a tanulmányaikban, és emiatt sokkal többet szoronganak, mint a fiúk.

Olvasóink írták

 • 11. maradando 2010. február 09. 12:51
  „Én már kicsi spermácska koromban tudtam,hogy édesanyára és egy szerető édesapára lesz szűkségem !
  Vágyam teljesűlt! És egyikűnk sem bánta meg.! Mára úgyan árva lettem,de szép évtizedekre leltem.”
 • 10. macskaszem 2010. február 09. 09:51
  „9. Olyan kérdéseid vannak hogy oldalakban tudnék válaszolni. Mindig a személytől függ. Akkor van baj ha csak az egyik fél akar gyereket a másik nem . Most mindegy hogy férfi vagy nő vágyik jobban gyerekre valakinek engedni kell már ha tényleg komolyan gondolják. Ez életre szóló felelősség.”
 • 9. maradando 2010. február 09. 00:52
  „Konkluzió.Ha nincs gyerek van boldogság ? Nincs boldogság, ha nem lehett gyereked !”
 • 8. macskaszem 2010. február 08. 16:26
  „Mindig azok a brit kutatók meg tudósok jelentkeznek ilyen tényekkel. Országonként, kultúránként változó a boldogság érzése is. Persze személyenként is . Azt is tanítani kellene hogy értékeljük ami van ,és ne azon sopánkodjunk ami nincs.”
 • 7. maradando 2010. február 08. 01:31
  „És mindez a gazdag Angliában lett tesztelve. Mit mutat a kimutatás Albániában ?
  A boldogság fokmérője csak is a kölcsönös szeretett nagysága lehett! (Nálam bevált.)”
 • 6. Truder 2010. február 07. 17:06
  „Macskaszemnek igaza van...régen rossz, ha az érzelmi biztonság a pénzhez köthető. Ha egy gyerek ezt érzi, ott a szülőkkel is baj van. Régebben, mikor nem az számított, hogy kinek mennyi a zsebpénze, milyen márkájú ruhákban jár..kiegyensúlyozottabbak voltak a gyerekek. Ma már barátokat is eszerint választanak, és ez szomorú.
  Egyébként egy élő (ismert) példa számomra a közelmúlt vetélkedőjéből megismert Csikó Szabi.. Ők szegények, de úgy látszik, ennek ellenére összetartó, és boldog család. Tehát a boldog gyermekkor nem pénz kérdése, hanem szereteté, összetartásé. Az a fontos, hogy kimondatlanul is érezzék, hogy segítik egymást.”
 • 5. macskaszem 2010. február 07. 13:17
  „tricse
  Olyan nagyon nem is kell messzire mennem kérdezgetni mert van a környezetemben ilyen gyerek .Te meg kérdezz meg olyat aki pénzben kapják a "szeretetet." Persze kinek milyen az értékrendje egyeltalán mi okoz neki örömöt. A pénztelenség kizárja az érzelmi biztonságot? Ha a szülők együtt vannak és olyanok hogy számíthat a gyerek rájuk ha segítség vagy szeretet kell neki akkor olyan nagy baj nem lehet.
  Együtt csak könnyebb az élet viharaival szembeszállni.”
 • 4. tricse 2010. február 06. 20:39
  „Kérdezz meg egy érzelmi biztonságban,de pénztelenségben élő gyereket vajon mennyire boldog!!!! Ja amúgy meg a pénztelenség kizárja az érzelmi biztonságot--egy idő után tuti!”
 • 3. macskaszem 2010. február 06. 13:15
  „A gyerekeknek az érzelmi biztonság a legfontosabb. Ha ez hiányzik hiába kapnak ajándékot pénzt nincs értéke számukra. Sok szegényebb országban boldogabbak a gyerekek játszanak örülnek mindennek pedig semmi luxus nincs az életükben.
  Trudernek igaza van sajnos tényleg ilyen a társadalom. Idő jut rájuk legkevesebb és a válás őket viseli meg legjobban. Pedig nem mindegy hogy milyen értékeket, szülői mintát visznek tovább.”
 • 2. Truder 2010. február 03. 21:09
  „Szegény gyerekek...tudom sajnálni őket. Nézzék meg a földrengés áldozatait!
  A médiában állandóan a "vasalt", mindent megkapó elkényeztetett gyerekeket látják, akik helyett apu, anyu mindent elintéz,( csak éppen nem foglalkozik velük.) Sajnos ez az etalon sok gyereknek.
  Vannak valódi boldogtalanok.. Ők a széthullott, csonka családok. Illetve azok, ahol a gyerekek egy rossz házasság elszenvedői. A rohanó, idegbeteg fogyasztói társadalmak károsultjai ők, mert soha nem jut rájuk idő..”
 • 1. Sikloernyos 2010. február 03. 19:27
  „Naja, anyuci latja a teveben, milyen jo is a szingli elet, aztan otthagy csapot-papot, tojik a csaladra. Ez lesz belole.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrányos! Ezer kisbaba születik drogfüggőséggel

Minden hónapban ezer kisbaba jön világra Nagy-Britanniában úgy, hogy drogfüggő, mert az anyja a… Tovább olvasom