Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Szlovák tragédia: 12 halott, nemzeti gyász - Videó

Szlovákia -Nemzeti gyászt rendelt el vasárnapra a szlovák kormány a szombat reggeli garamszécsi buszbaleset 12 áldozata emlékére - jelentette be szombat este Robert Fico miniszterelnök, a pozsonyi kabinetnek a baleset miatt összehívott rendkívüli ülését követően. Galéria!


Nemzeti gyász a szlovákiai buszbaleset áldozatainak emlékére

A szlovák kormányfő szavai szerint a 12 ember halálát okozó baleset mélyen megrázta a társadalmat. Ezért Robert Fico mindenkit arra kért, hogy vasárnap illő kegyelettel emlékezzen meg az áldozatokról. A történtek miatt a miniszterelnök azt szeretné, ha valamennyi szlovákiai televízió törölné a vasárnapi politikai vitaműsorait. Arra az esetre ha mégis megtartanák a tervezett vitaműsort, Robert Fico azt ajánlja a politikusoknak, hogy ne fogadják el a meghívást. Fico egyúttal köszönetet mondott a mentésben részt vevőknek.

Az áldozatok hozzátartozóinak már korábban részvétét fejezte ki - kormánya több tagjával együtt. A szlovák kormányfő szerint a terepviszonyok, a viszonylag jó látótávolság és légköri körülmények miatt a baleset elkerülhető lett volna.

Fico óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, mit tehet kormánya annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegyék az országban működő mintegy 1200 hasonló, kevésbé felszerelt vasúti átjárót. Minderről a szlovák kormányfő annyit mondott csak, hogy az erre vonatkozó következtetéseket is levonják majd. Robert Kaliňák belügyminiszter ezalatt bejelentette, hogy a holttestek elsődleges azonosítása megtörtént, de a végleges identifikálást a további hivatalos eljárás erősíti majd meg.

A kirándulóbusz sofőrje a Besztercebányától keletre fekvő Garamszécs közelében egy működő fényjelző berendezéssel ellátott, de sorompó nélküli átjáróba hajtott. Állítólag a síneken váltott sebességet, ezért nem tudott gyorsan áthaladni. A mozdonyvezető ugyan dudált és behúzta a fékeket, az ütközést azonban már nem lehetett megakadályozni. A két kocsiból álló motorvonat egyébként egy, az átjáróhoz viszonylag közeli domb mögül kanyarodott ki, tehát a mozdonyvezető csak későn vehette észre a buszt.

12 halott

A hivatalos közlések szerint 12 halálos áldozata van a szombat reggeli szlovákiai buszbalesetnek. A buszsofőr a Besztercebányától keletre fekvő Garamszécsen, egy működő fényjelző berendezéssel ellátott, de sorompó nélküli átjáróba hajtott, ahol összeütközött egy vonattal. Rendkívüli kormányülés!

A legújabb, hivatalos közlés szerint nem 13, hanem 12 halálos áldozata van a szombati szlovákiai vasúti balesetnek.

A buszsofőr a Besztercebányától keletre fekvő Garamszécs közelében egy működő fényjelző berendezéssel ellátott, de sorompó nélküli átjáróba hajtott. Állítólag a síneken váltott sebességet, ezért nem tudott gyorsan áthaladni. A mozdonyvezető ugyan dudált és behúzta a fékeket, az ütközést azonban már nem lehetett megakadályozni. A két kocsiból álló motorvonat egyébként egy, az átjáróhoz viszonylag közeli domb mögül kanyarodott ki, tehát a mozdonyvezető csak későn vette észre a buszt.

Az áldozatok számának megállapítását nehezítette, hogy a holttesteket csak fokozatosan sikerült kiszabadítani a teljesen összeroncsolódott autóbuszból. A járművet szinte teljesen maga alá gyűrte a vonat. Az utasait síkirándulásra szállító autóbuszban a legújabb, immár hivatalos adat szerint 37 ember utazott.

Tragikus buszbaleset Szlovákiában

A nyugat-szlovákiai Bánóc kisvárosból indultak - összeszokott csapatként gyakran jártak hasonló kirándulásokra. Most is az egyik, Garamszécshez közeli síközpontba tartottak. Zömmel 45-60 év közöttiekről van szó; több házaspár is meghalt, árvákat hagyva maguk után.

Szombat este rendkívüli kormányülés lesz

Pozsony - Robert Fico kormányfő szombat este 6 órára rendkívüli kormányülést hívott össze a garamszécsi tragédia miatt. Az ülésen Robert Kaliňák belügyminiszter javaslatot tesz a nemzeti gyász elrendelésére vasárnapra.

A kormányfő a helyszínen arra kérte a sajtó képviselőit, vasárnap ne sugározzanak politikai vitaműsorokat.

Az áldozatok többsége 45-60 év közötti. Eddig kilenc áldozatot sikerült azonosítani.

A SME videója >>

Már tizenhárom áldozata van a szlovákiai vasúti balesetnek

A mozdonyvezető ugyan dudált és behúzta a fékeket, az ütközést azonban már nem lehetett megakadályozni. A holttesteket délután két órára sikerült kiszabadítani. Huszonegy embert kórházba szállítottak, többen válságos állapotban vannak.

Az autóbuszban 36 ember utazott. Kétnapos kirándulásra tartottak az egyik, Garamszécshez közeli sí központba. Ezen felül többen nem a busszal, hanem személyautókkal utaztak síelni - szemük láttára történt a tragédia.

A belügyminiszteren kívül a baleset helyszínén van az egészségügyi tárca vezetője is, s a tragédia helyszínre tart Robert Fico kormányfő is. A balesethez három helikoptert és kilenc mentőautót riasztottak, az első húsz perccel a történtek után ért oda.

Szlovákiai buszbaleset: részletek

11 ember meghalt, húszan megsérültek, amikor turistabusz vonattal ütközött egy vasúti átjáróban a közép-szlovákai Garamszécs (Polomka) közelében szombaton reggel nem sokkal 9 óra után.

A buszon 35 utaztak, mindannyian a Szlovákia nyugati részén található Bán (Bánovce nad Bebravou) városából valók. A baleset halálos áldozatai és sérültjei mind a buszon utaztak. A vonat az ütközés után több tíz méteren át tolta maga előtt a buszt, melynek sofőrje figyelmen kívül hagyhatta a fénysorompó tilos jelzését - a hatóságok szerint ez okozhatta a balesetet.

A szerencsétlenség helyszínére három helikopter és kilenc mentőautó érkezett. A baleset két gerincsérültjét mentőhelikopter vitte a besztercebányai (Banská Bystrica-i) kórházba, míg a könyebben sérülteket a breznóbányai (breznói) kórházban látják el.

Garamszécsi tragédia: a síneken váltott sebességet a sofőr

Garamszécs (Polomka)| Az átjárón, a síneken váltott sebességet az az autóbusz, amelybe vonat rohant szombaton reggel Garamszécs (Polomka) közelében - értesült a sme.sk. A Sme portálja szerint a sofőrnek már nem volt ideje áthajtani, a két kocsiból álló vicinális nagy sebességgel rohant belé.

A sme.sk információ szerint az átjárónál úthibák, kátyúk is voltak.
A mozdonyvezető ugyan dudált és behúzta a fékeket, az ütközést azonban már nem lehetett megakadályozni.

Fotó: sme.sk
Fotó: sme.skMég több fotó a tragédiáról >>

A tágabb régióban valamennyi kórházban készültség van. Már megjelent a helyszínen Richard Raši egészségügyi és Robert Kaliňák belügyminiszter, de úton van a tragédia helyére Robert Fico kormányfő is.
Már 11 halott a szlovákiai vasúti balesetben

A működő fényjelző berendezéssel ellátott, de sorompó nélküli átjáróban egy 35 síelőt szállító autóbusz sofőrje akkor hajtott a sínekre, amikor a kelet felől, Vereskőről (Červená Skala) közeledő vonat éppen arra haladt el. A röviddel kilenc óra után történt baleset során húsz személy megsérült, többen válságos állapotban vannak. A Kassáról Pozsonyba indított Horehronec gyorsvonat Pelsőcön (Plešivec) keresztül közlekedik.

Az illetékesek nem zárják ki, hogy a roncsok alatt találnak még valakit, egyelőre a buszra futott vonatot kell eltávolítani a sínekről. A mentők szerint már senki sem maradt a roncsok alatt.

Az autóbuszban kirándulók utaztak, a baleset oka, hogy a jármű sofőre csak késve vette észre a közeledő szerelvényt. A vasúti átkelőnél nincs sorompó, csak fényjelzések figyelmeztetik az átkelőket a vonatra.

Richard Raši egészségügyi miniszter személyesen sietett a helyszínre, a politikus a környező kórházakat látogatta meg a napokban. A helyszínen jelenleg is három helikopter köröz és több mentőkocsit is a balesethez rendeltek. (Forrás: bumm.sk)

Korábban

Tíz emberéletet követelő baleset történt szombaton reggel az egyik közép-szlovákiai vasúti átjáróban. A Besztercebányától keletre fekvő Garamszécsen egy 35 síelőt szállító autóbusz sofőrje akkor hajtott a sínekre, amikor a kelet felől, Vereskőről közeledő vonat éppen arra haladt el.

A röviddel kilenc óra után történt baleset során húsz ember megsérült, többen válságos állapotban vannak.

 

Olvasóink írták

 • 12. Imcsi 2009. február 22. 08:14
  „7, fmoni20! Ha ott van probléma a dátummal, akkor mért itt kell reklamálni? Vagy ez egy eltévedt hozzászólás, Oda küldted, csak itt jelent meg?”
 • 11. lorincz22 2009. február 21. 22:07
  „Ivankovicsj,semmi gond a dátummal, csak a többiek ugy tudják,hogy februárt irunk. én 5 sör után vagyok, remélem te sem szomjazol! hukk.”
 • 10. vet 2009. február 21. 20:31
  „február van”
 • 9. 1.László 2009. február 21. 20:17
  „Részvétem a hozzátartozóknak. Mielőbbi teljes gyógyulást a sérülteknek.”
 • 8. ivankovicsj 2009. február 21. 20:03
  „fmoni, mi a baj a dátummal?”
 • 7. fmoni20 2009. február 21. 18:00
  „"ujszo.com - Független Hírügynökség
  2009.01.21. 10:54"

  Azért a dátumot is javíthatnák!”
 • 6. AranyKözépút 2009. február 21. 15:58
  „Több hiba is van, de talán a legdurvább:
  "A baleset halálos áldozatai és sültjei mind a buszon utaztak."
  Azért copyztam, hogy mielőbb javítsák!
  Elküldöm modernek is.”
 • 5. vet 2009. február 21. 15:40
  „Hogy lehet valaki ennyire felelőtlen? :( Mit gondolt miért van tilos jelzés??? Más életével szórakozni....szép.
  A hibát pedig tényleg nem ártana javítani...”
 • 4. Judytka 2009. február 21. 15:37
  „Megint egy rettenetes tragédia..Az,hogy úthibák,és kátyúk voltak az átjáróban,önmagában nem vezet egy ilyen balesethez,de a figyelmetlenség,igen.Aki ennyi emberrel elindul,felelősséggel tartozik!”
 • 3. Imcsi 2009. február 21. 14:40
  „Már megint az emberi felelőtlenség! Ott a busz kormánya mögött, itt pedig a klaviatúra fölött! Sajnálatos és felháborító mindkettő!”
 • 2. aha. 2009. február 21. 14:28
  „Ami történt iszonyatos!
  tricse! Hát igen ez a baki egy kicsit morbid! (elnézést)”
 • 1. tricse 2009. február 21. 14:22
  „szerki azonnal olvassátok át a szöveget és javítsatok!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 métert vonszolta magát a nyakon szúrt Július Nota! Videó

A gyilkos döfés után Nota még 40 méteren vonszolta magát. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy ki… Tovább olvasom