Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Szívműtét után más íze van a sült krumplinak?

Koszorúér sebészeti beavatkozás után más íze lesz a sültkrumlinak vagy a citromnak, sőt van olyan is, aminek az ízérzete fokozódik, mint az édes vagy a sós.
Ez befolyásolhatja az operáció utáni diétát és ezzel a beteg gyógyulását is - hívják fel a figyelmet a dietetikusok egy tanulmányban, melynek eredményeit a Journal of the American Dietetic Association közölte. Mary Keith, aki egy kanadai kórházban dolgozik dietetikusként, fölfigyelt arra, hogy koszorúér-áthidaló műtét után a betegek egy része nem szívesen eszik meg bizonyos ételeket, melyeket korábban nagyon kedvelt és ez fordítva is ígyvan.

Ez a műtét a leggyakoribb szívsebészeti beavatkozás: az Egyesült Államokban évente félmillió ilyen operációt végeznek. A műtét utáni időszakban megváltozik a citrom vagy a sültkrumpli zamata, viszont az alapvető ízek, az édes, a sós, a savanyú és a keserű erősebbé válnak. Korábbi vizsgálatok jelezték, hogy az éhség fokozza az ízérzést, ezért a kutatók föltételezték, hogy a változásokban a műtét előtti és utáni koplalás is szerepet játszhat.

A kanadai munkacsoport 33 koszorúér-áthidaló operációra váró beteget vont be a tanulmányba. Ezek átlagos életkora 62 év volt. A kutatók megjegyzik azt is, hogy a csoport fele dohányzott. Az önkéntes vizsgálati alanyoknál négy alkalommal végeztek ízvizsgálatot. Először a műtét előtt, majd a kórházból távozás után, illetve öt hét múlva és a műtét utáni negyedik hónap végén. Minden alkalommal kicsi edényekből, folyékony formában kapták az ízlelni valót. Az operáció előtti ízérzéshez képest a betegek sokkal jobban megérezték az alapízeket a műtét után.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy kis vizsgálati csoporttal dolgoztak. Érdekes, hogy sok szívbeteg a műtét után nem kívánta folytatni a vizsgálatot - elképzelhető, hogy éppen azért, mert voltak, akiknek az operáció előtti, kedvelt ételek íze kellemetlenül megváltozott. A vizsgálat eredményei azonban azt mutatták, hogy fontos kérdés került előtérbe, mely további kutatást igényel.

Az eredmények felvetik a kérdést, a betegek a műtét után esetleg azért javulnak lassabban, mert nem táplálkoznak megfelelően, éppen a kritikus lábadozási időszakban. Figyelmeztetnek arra, hogy a sebészeti beavatkozások után adott, erősítőnek szánt ételek gyakran eleve édesek és ha ezek íze túlságosan édessé válik, a beteg azt nem szívesen eszi meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A papagáj kiabálása futamította meg a betörőket

Éjszakai betörőket futamított meg egy papagáj puszta csőrrel, nevezetesen velőtrázó rikoltásával… Tovább olvasom