Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szívbetegséget okozhat a szintetikus vegyszer

Az iparban széles körben alkalmazott szintetikus vegyszer, a biszfenol-A (BPA) szívbetegséget okozhat - derítették ki brit és amerikai kutatók.
Évente világszerte 2,2 millió tonna BPA-t állítanak elő, amelyet polikarbonát műanyagok és epoxigyanták gyártására használnak. Ezeket egyebek közt edények és élelmiszeripari göngyöleg előállításánál alkalmazzák. A szervezetbe táplálkozás útján, ételekkel érintkező cumisüvegekből, konzervdobozokból kerülhet biszfenol-A.

A kutatók David Melzerrel, az exeteri Peninsula Medical School professzorával az élen az Egyesült Államokban 2006-ban végzett országos táplálkozási vizsgálat adatait elemezték. A kutatás során 1493 tizennyolc és hetvennégy év közötti személy adatait elemezve megerősítették a korábbi vizsgálatok eredményeit, amelyek a BPA magas vizeletbeli koncentrációja és a szívbetegségek közötti összefüggést mutatták ki.

A vizsgálat alátámasztotta azt is, hogy a BPA szerepet játszik a diabétesz, valamint bizonyos májbetegségek kialakulásában is. A szakértők szerint a BPA kimutatható az amerikai és európai lakosság 90 százalékának a szervezetében.

"A BPA-val való érintkezés kockázata csekélynek tűnhet, ám a népesség igen széles körét érinti" - emelte ki a PLoS One internetes tudományos folyóiratban publikált tanulmány egyik szerzője, Tamara Galloway.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a kőolaj ára az amerikai olajtartalék adatra

Tovább csökkent az addig is veszteségen álló olajár a legfrissebb heti amerikai olajtartalék adatra… Tovább olvasom