Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szilveszter - a kutyák, macskák rémálma

A meghitt, bensőséges karácsonyi ünnepek után, az év vége felé közeledve megkezdődik a felhőtlen vigasságok és boldog mulatozások sorozata, amikor a jó hangulatot rendszerint hangoskodással, trombitálással és petárdázással is tovább fokozzuk.

Míg a Szilveszter a legtöbb ember számára a zajos vidámság időszaka, addig házi kedvenceink többsége ilyenkor legszívesebben kimenekülne a világból.

A petárdarobbanások a legtöbb kutyából és macskából a földrengés morajához, valamint a villámlás és az égzengés hatásához hasonlóan rettenetes félelmet váltanak ki, és még a legbátrabbakban is azonnal aktiválják a menekülési ösztönt.

A legtöbb kisállat ilyenkor nem is tudja betájolni a zajforrást, átmenetileg elveszti tájékozódási képességét, élete védelmében hanyatt-homlok menekül, és igyekszik minél messzebb kerülni a veszedelmes dörejtől.

"Néhány egyszerű óvintézkedés betartásával elkerülhető, hogy elszökött kutyánk vagy macskánk Szilveszter után állatmenhelyen, vagy gyepmesteri telepen végezze" – hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, a kisállat-biztosításokat is kínáló AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

"Szilveszter környékén, ha tehetjük, a kutyákat, macskákat tartsuk a lakáson belül. Sétálni kizárólag erős pórázon vigyük a mégoly fegyelmezett, és más időszakban megbízható jószágokat is.

A zajos időszak átvészelésében sokat segít a kisállatnak, ha néhány napig gyenge nyugtatót kap eledelébe, ám vigyázzunk, mert a humán nyugtató hatástalan, illetve ellenkező hatású lehet. Ne feledkezzünk el kisállatunk mikrochipes megjelöléséről sem" – hangsúlyozza Marosvölgyi.
 
"A mikrochip nagymértékben megkönnyíti az állatok azonosítását. Egy ilyen azonosítóval rendelkező elveszett kutya, a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható a gazdájához.

A kutyák bőre alá a mikrochip beültetését az állatorvosok általában már 3-6000 forint körüli összegért elvégzik, ami persze sokkal olcsóbb, mint egy elveszett kutyát keresni, vagy az elkóborlás során megsérült, balesetes kutyát kezeltetni.

Az óvintézkedések betartása azért is fontos, mert a december 29. és január 2. közötti veszélyes időszakra még a kisállat-biztosítás sem nyújt kockázati fedezetet" – figyelmeztet a szakember.

Olvasóink írták

  • 1. blaze 2010. december 27. 13:13
    „Óvintézkedés az is ha a robbogatót megemelgetem kicsit. Nem tudom elfogadni, hogy a petárdát a lakóházak közt kell eldobálni... Persze mindig van olyan, akinek az életében ez jelenti a legnagyobb örömöt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfújta a szél az amerikai Mikulást

Egy amerikai Mikulás igencsak bánhatta, hogy hőlégballonra nyergelt át a hagyományos… Tovább olvasom