Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Sziget 2009 - Tankcsapdával nyit a fesztivál

Szuperkoncertet ígér a Sziget fesztivál hétfői, "mínusz egyedik" napjára a Tankcsapda frontembere.

Lukács László elmondta, 20 éves születésnapi megabulival szeretnék megköszönni népes rajongótáboruknak az elmúlt két évtizedet.

"A Sziget és a Tankcsapda története szorosan összekapcsolódik abból a szempontból, hogy talán az egyetlen olyan magyar zenekar vagyunk, amely egy év kivételével minden alkalommal fellépett a Sziget fesztiválon, méghozzá mindig a nagyszínpadon. 2004-ben egy sikertelen ejtőernyős ugrás miatt gerinctöréssel feküdtem a kórházban, emiatt nem lehetett akkor Tankcsapda-buli" - emlékezett Lukács László.

A frontember megerősítette, hogy a debreceni zenekar augusztus 10-én a hang- és látványtechnika terén egyaránt nagyot akar dobni. Kifejtette, hogy a Sziget nagyszínpadának mérete és technikai felszereltsége eleve sokkal komolyabb, mint a magyar átlag, s ezt ki is szeretnék használni.
"Olyan 2,5 órás koncertet akarunk adni, ami nem szokványos a magyar zenekaroktól" - tette hozzá az énekes, aki elmondta, hogy lesz kivetítő és izgalmas színpadkép, ami egy ilyen fesztiválon természetes, magyar zenekartól viszont nem megszokott.

Kitért arra, hogy a Szigeten igyekeznek eddigi pályafutásuk teljes spektrumát megmutatni, vagyis minden korszakukból játszanak dalokat. A Tankcsapda elsősorban hangos, zúzós, szókimondó szövegeiről ismert rockzenekar, de visszafogottabb, akusztikus hangszerelésű dalaik is megszólalnak hétfőn.

Tankcsapda
Tankcsapda


Lukács László megfogalmazása szerint a koncerttel az elmúlt 20 évet szeretnék megköszönni népes rajongótáboruknak, "mert megérdemlik". A Tankcsapda fellépése előtt a Sziget fesztiválon a Skafunderz, a Black Out és a Kowalsky meg a Vega melegít be; a születésnaposok 20.30-kor lépnek a nagyszínpadra.

"Nagyon jó hangulatban, feszültségek nélkül készülünk a hétfői fellépésre és ezt az olyan rossz szájízű esetek sem befolyásolják, mint amikor júliusban Romániában a rendőrök hiányzó papírokra hivatkozva hosszú órákon át nem engedték továbbhaladni a minket szállító buszt" - közölte a frontember.

Mint elmondta, eddigi nyári fesztiválfellépéseiken - többek között a Volton és a Hegyalján - azt tapasztalták, hogy szinte mindig a Tankcsapda-koncert napján volt a legtöbb néző.

A legutóbbi Tankcsapda-sorlemez meglehetősen régen, 2006 tavaszán jelent meg Mindenki vár valamit címmel. Az akkori cím ma nagyon érvényes, hiszen a Tankcsapda-rajongóknak három és fél évet kellett várniuk az új albumra: ez október 14-én jelenik meg, éppen a zenekar hivatalos húszéves születésnapján. (A Tankcsapda ezen a néven 1989. október 14-én lépett fel először Debrecenben, az Auróra vendégeként. A csapatnak abban az évben decemberben jelent meg az első demókazettája Baj van! címmel.)

"Inkább vagyunk a +keveset, de jobban+, mint a +sokat, csak legyen valami+ elv hívei, vagyis ritkábban csinálunk lemezeket, mert igyekszünk azokat a lehető legjobban elkészíteni. Úgy érzem, jól gondoljuk ezt, hiszen azt látom és hallom, hogy a rajongók a tíz éve vagy még régebben megjelent anyagainkat ma is elő-előveszik" - fejtette ki az énekes-basszusgitáros.

Kitért arra, hogy az új lemez - a címe Minden jót lesz - még nincs teljesen kész, de már lehet látni a munka végét. Az új Tankcsapda-album egy új stúdióban, a debreceni Kölcsey Központban készült; Lukács elmondása szerint nagyon jól haladt a munka, ebben közrejátszott az is, hogy a megszokott stábbal dolgoztak együtt. Az album első maxija, a Köszönet, doktor és az ahhoz tartozó videoklip már megjelent. A Minden jót a nemrég alakult Alexandra Records kiadónál jelenik meg.

Az 1989-ben Debrecenben alakult zenekar alapító tagjai közül mára Lukács László maradt. Mellette a szólógitáros Molnár Levente (Cseresznye) és a dobos Fejes Tamás tagja az együttesnek. Legfontosabb lemezeik: A legjobb méreg (1992), Jönnek a férgek (1994), Az ember tervez (1995), Ha zajt akartok! (1999), Agyarország (2001), Élni vagy égni (2003).

A Sziget fesztivál történetében "nulladik", illetve "mínusz egyedik" napon eddig az Illés, az LGT és az Iron Maiden adott nagy szabású koncertet a Hajógyári-szigeten.


Közel kétszáz fellépő érkezik az idei Szigetre

Negyvenegy országból közel 200 fellépő érkezik az idei Szigetre – mondta el Gerendai Károly, a Sziget fesztivál főszervezője vasárnap; a résztvevőket 3300 négyzetméteres sátor is várja, amelynek nagyobb az alapterülete, mint a Papp László Sportaréna küzdőtere.

Az első beköltözők már vasárnap elkezdték a Sziget „megszállását". A legfürgébb szigetlakók, akik gyalog, biciklivel, motorral és a legváltozatosabb négykerekű közlekedési eszközökkel érkeztek, hatalmas ovációval fogadták a Szigetet nyitott turistabusszal bejáró újságírókat. Néhányuk a náluk lévő vízi pisztolyokkal vidáman locsolták le a média munkatársait.

A Sziget-bejáráson az újságírók elgördültek a lakókocsis résztvevőknek szállást adó karavánkemping mellett, illetve szemrevételezhették azt a nagykereskedést, amely az elárusítóhelyeket látja el a fesztivál teljes időtartamára. A nagykereskedés közelében található az úgynevezett olasz kemping, amely körülbelül háromezer, Itáliából érkező látogatónak biztosít szállást.

A Sziget látványelemekben is bővelkedik majd, a cirkuszi attrakcióknak külön sátrat építettek, a Katalán Látványszínházhoz pedig egy 72 tonnás darut és annak 50 tonnás ellensúlyát állították be. Ez utóbbi némi problémát is okozott, ugyanis a bejárati hidak negyven tonnára vannak hitelesítve, ezért a darut hajón kellett leúsztatni.

Az idei fesztivál legnagyobb zárt programhelyszíne a 3300 négyzetméteres A38-Wan2 sátor, amelynek alapterülete nagyobb, mint a Papp László Sportaréna küzdőtere. A sátorban tízezer ember is elfér, a levegőcserét óránként 45 ezer köbméter megforgatására alkalmas ventillátorok biztosítják.

Külön helyszínt kap a Pécs 2010 Amfiteátrum, hiszen a baranyai megyeszékhely jövőre Európa Kulturális Fővárosa lesz.
Idén először alakítják ki az úgynevezett VIP-kempinget. A volt honvédségi üdülő területén őrzött recepcióval, csomag- és értékmegőrzővel, mobiltöltővel, internettel, wifivel, közérttel, fedett terasszal, mosodával és úszómedencével várják a látogatókat. A területen a VIP-kempingjeggyel és „ottalvós" bérlettel rendelkezők szigetezhetnek.

Szintén először jelenik meg az úgynevezett Hungarikum Falu is, ahol magyar különlegességnek számító ételeket és italokat vásárolhatnak a látogatók, de a szervezők rendezvényeket is tartanak. Lesz például lakodalmas sátor is.

A szervezők megpróbálták megoldani a hosszú évek óta gondot jelentő porfelverődés problémáját, ezért a földutakat olyan anyaggal szórják be, amely 85-90 százalékkal csökkenti a porfelverődést.

Az öt hivatalos nap alatt ötvenöt programhelyszínen szórakozhatnak a kilátogatók. A 76 hektáron elterülő Szigeten hatezer ember 15 nap alatt építi fel a programhelyszíneket.

Korábbiakhoz képest újdonság, hogy a nagyszínpad jobb oldalán már megszokott étkezdéket elköltöztették, helyettük mobil WC-ket állítottak fel.

A szigetlakóknak ennek ellenére nem kell majd éhezniük, mert hat vendéglátócentrum számos ételárussal várja őket.

A szervezők kérik a látogatókat, hogy kizárólag tömegközlekedési eszközöket vagy kerékpárt vegyenek igénybe. A Szigeten ingyenes kerékpármegőrző működik, továbbá a már megszokott hajójárat és szigetbusz is. A HÉV sűrűbben közlekedik, transzferáron lehet igénybe venni a taxiszolgáltatást, de aki akarja, akár riksával is közlekedhet.
A Sziget egészségügyi szolgálata készen áll arra, hogy az esetleg az új influenzavírussal fertőzötteket ellássa – mondta el Benis Dániel, a fesztivál háttértechnikai vezetője. Hozzátette: készleteztek a betegség elleni gyógyszerből, de azt, akin a betegség tüneteit észlelik az itt szolgálatot teljesítő szakemberek, a budapesti Szent László Kórházba szállítják mentővel. Benis Dániel közölte azt is, hogy minden beteget lejelentenek az Országos Epidemiológiai Központnak, valamint a fesztivál területének számos pontján helyeznek el a higiénés szabályokra figyelmeztető plakátokat.

A Szigeten négyszáz fő látja el az egészségügyi szolgálatot, az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 motoros és 110 gyalogos járőr ápoló, betegkísérő, valamint egy roham-, négy eset- és három mentőkocsi lát el szolgálatot. A Szigetet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat folyamatosan ellenőrzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tony Curtis szerint Marilyn Monroe tőle várt gyermeket

Tony Curtis azt állítja, hogy Marilyn Monroe hajdan gyermeket várt tőle, de a terhesség végül… Tovább olvasom