Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Szexuális élet kiskamaszkorban - Miért kezdik túl korán?

A divat, a média hatása, a kamaszkorból fakadó szülőkkel való szembenállás, a bizalmon alapuló szülő-gyerek beszélgetések hiánya – így összegzi a szexuálpszichológus, hogy miért kezdik túlságosan korán a szexuális életet a gyermekkort épphogy csak elhagyó kamaszok.

Szexuális forradalom következménye? Sok dolog következménye a nyolcvanas években az amerikai kontinensről Európába, így Magyarországra is megérkezett szexuális forradalom, mutat rá Rusz Edit szexuálpszichológus.

Mindegy volt, kivel, mikor, hogyan és mi módon – de mindenki törekedett az orgazmus elérésére. Ez az erőteljes folyamat bizonyos értelemben még ma is tart, a lányok és a fiúk úgy kerülnek szexuális kapcsolatba egymással, hogy az emberi, lelki kapcsolat még nem alakul ki közöttük. Ezek a viszonyok azonban nem megalapozottak, csupán szexről van szó: a még csetlő-botló, nem érett személyiségek úgymond sportot űznek a szexuális együttlétből.

Nincs minta a családban

– Az okok között megemlíthető, hogy nincs minta, nincs példa a családban – mutat rá Rusz Edit. Megemlíti: egy fiatal fiúval beszélgetett az udvarlásról, és kiderült: a kamasz sem a szót, sem annak jelentését, mibenlétét nem ismeri. – A fiatal fiúk nem látják a felnőttektől, hogy kell, lehet udvarolni, és a szülők nem tudnak ezekről beszélgetni a gyerekekkel. Nincs kommunikáció gyerek és felnőtt között. Sok szülő már csak akkor kap észbe és akar a gyerekével beszélgetni a szexualitásról a prepubertáskor kezdetén, amikor már elkésett. Így a gyerekekben nem indul el az a folyamat, aminek eredményeként felépülnek az érzelmi és vágyszintű elemek, amelyek elengedhetetlenek egy érzelmi alapú kapcsolathoz.

Képeink illusztrációk.
Képeink illusztrációk.

Csordaszellem

Kamaszkorban – a korból adódóan – a szülő nem visszatartó erő a gyerek számára. A gyereket a csordaszellem vezérli, nem akar lemaradni a többiektől, akiknek már volt szexuális viszonyuk. Ezért a szakember szerint nagyon fontos lenne kicsi kortól kezdődően az őszinte és nyílt beszélgetés, ami alapja lehet annak, hogy kamaszként a gyerekkel bármiről – szexualitásról, szerelemről, a nem kívánt terhesség elleni védekezésről – tudjon beszélgetni a felnőtt. Egy anyának arra is meg kell tanítania a lányát, hogy nem attól nő a nő, hogy rögtön lefekszik egy fiúval. A fiúk ebben az életkorban gyűjtik a trófeákat, és a lányok nem tanulják meg azt, hogy nem muszáj egy újabb strigulának lenniük senki életében.

Képeink illusztrációk.
Képeink illusztrációk.

A gyereklányok nem mérlegelnek

A szakember rámutat arra: a 13–14 éves lányok idősebbnek akarnak látszani a koruknál, hiszen olyan világban nőnek fel, amely azt harsogja: tiéd az élet, vedd el, élvezd, amit a pillanat nyújt. Ezek a gyereklányok nem mérlegelnek, nem tudnak tudatosan felkészülni egy párkapcsolatra, egy szexuális együttlétre, mert ezek nem az életkoruknak megfelelő dolgok. Így kihagynak szakaszokat. Manapság már a csókolózás sem nagyon divat, a fiatalok az előjátékot sem ismerik. Ennek hátulütője lehet, hogy belekerülnek egy olyan helyzetbe, amit valójában sem testük, sem lelkük nem kíván, és a rossz élmény – még ha azt pillanatnyilag jónak is hazudják, amikor barátnőiknek elmesélik – kihathat későbbi párkapcsolataikra.

A média is hibás

Rusz Edit szerint a korai szexuális élet oka a médiában is keresendő: gyakori téma a szex az újságokban, tévékben, az internetes hírportálokon, és ami még rosszabb, ennek a szaftosabb oldalát helyezik előtérbe. Ezt másolják le a gyerekek is, mert úgy hiszik, ez a sztárság felé vezető út elengedhetetlen része.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. annobon 2010. szeptember 14. 15:07
  „70-hez: oké, de most nem 17-18 évesekről beszélünk, hanem 12-13 évesekről! Van némi különbség, nem?”
 • 71. SnakeS 2010. augusztus 11. 16:08
  „Mocskos világban élünk, de magunknak csináljuk.”
 • 70. oPTiKa 2010. augusztus 09. 23:10
  „Pár száz éve ha egy csajszi 17-18 évesen nem volt férjnél, akkor már vénlánynak számított. A házasélet akkor ugye egy kötelező nászéjszakával kezdődött. Akkor miről is beszélünk?”
 • 69. xverax 2010. augusztus 09. 21:55
  „23. :
  szerintem nem kell hogy nő legyél:-)
  páran biztos megpisztolyoznának így is:-)
  bízhatnál bennük:-)))”
 • 68. vanessa 2010. augusztus 09. 19:11
  „szép estét!Én szoktam játszani a honfoglalon, ott van chat amig bekerülök a játékba,addig olvasom a chatet, 8-12 éves lányok szexis pasikat keresnek,szülök nem figyelnek oda,Nekem 2 lányom van dolgoztam,müszakoztam, de mindig figyeltem rájuk,pedig egyedül neveltem őket, ismertem olyant akinél 2 szülö volt az megszökött otthonrol 15 évesen táncosnő lett, Én mai napig is aggodom értük,pedig már családanyák,A SZÜLÖK FIGYELJENEK JOBBAN A GYEREKEIKRE NEM HIÁNYZIK A SZÜLÖNEK A GYEREKE HA ÉJJEL NINCS OTTHON 13 ÉVESEN?”
 • 67. pancser 2010. augusztus 09. 15:16
  „66! Megtették ezt 100 évvel ezelőtt is aki arra hajlamos volt. Volt zabigyerek bőven, meg korai szülés is. Vicces, hogy a 24-27 éveseknek is megvan többnyire rossz véleménye a náluk 8-10 évvel fiatalabbakról. Kicsit feljebbről nézve a külünbdség nem látszik ilyen élesnek.
  Higgyetek nekem az egész sokkal korábban, a mai 15-20 évesek szüleivel kezdődött, valamikor 1965-75 között. Próbáljátok visszakeresni neten, meg márhol az eseményeket. Statisztikák vannak róla, hogy a válások száma akkor ugrott. Ha valakinek aznap este nem úgy sikerült, úgy vélte nem boldog és elvált. Kommunák alakultak ahol mindenki mindenkivel, addig amíg egyszer csak a vezér meg nem szökött egy nővel, mert hát ugye azért voltak aki ki szimpatikusabbak volt másoknál. Az un. szexuális forradalom által csak rosszabb lett. Eltűnt a párkeresés bája, az udvarlás és a romantika. Nagyon szegény akinek ilyesmiben nem volt része, boldog emlékeknek maradt híján.
  Mit lehetne tenni? Semmit, magától helyre áll majd a rend, még az is megtörténhet, hogy a most születő gyermekek vetik majd meg szüleik életmódját!”
 • 66. juarez21 2010. augusztus 09. 14:36
  „A mai 14 -16 éves lányok már szó szerint ugranak a monyba!”
 • 65. Wjoto 2010. augusztus 09. 11:04
  „Én csak annyit tennék hozzá, hogy ez már nem most kezdődött. Én is elkezdtem bulizni járni 16-17 éves koromba és én is gyakran maradtam ki hajnal 3-4-ig (igaz az csak később, mert ekkor még 1-2-re otthon kellett lennem és közölnöm szüleimmel, hogy megjöttem még ha aludtak is), cigiztem (sajnos még ma is teszem) és ittam is. Ennek ellenére most 24 éves fejjel még 1 évem van vissza a főiskolából, viszont mellette dolgozom egy cégnél.
  A probléma itt csak azzal van, hogy a mai fiatalok már jobban el vannak k*rvulva, mint mi voltunk, nem tudnak mértéket tartani. Én már csak azon szörnyülködök el, amikor látom, hogy már arra se képes a gyerek, hogy kimenjen a szórakozóhelyről rókázni, csak ahol áll ott eltolja.
  Ez az egész addig nem fog változni, amíg a szülők nem kezdenek el újra szabályokat betartatni a gyerekeikkel és/vagy nem adnak nekik annyi pénzt, amit elihat, mert lássuk be nem olcsó dolog inni se. Igaz egy gyereknek kevés is elég az ájulásig.
  Amúgy fiú gyerek vagyok, a nővéreimet idősebben kezdték szüleim úgy elengedni, mint engem.”
 • 64. enzof 2010. augusztus 09. 09:53
  „Érdekes....
  Nagymamáink és Dédinagymamáink 16-évesen kezdtek szülni...
  -Mi a probléma?
  :)”
 • 63. bogabo 2010. augusztus 08. 22:49
  „10. spot: nagyon igaz, ez már nekem is feltűnt. legalább 18 lenne már.”
 • 62. marcell 2010. augusztus 08. 21:31
  „a média teszi ilyenné őket..pl.. VIVA clubrotation műsor......odacibálnak egy vadidegen csajt meg pasit...aztán na akkor csokold meg..nesze neked
  Jó hogy nem első pillanatba már megdu..atják
  A mai fiatalok 15 évesen el vannak kurvulva”
 • 61. ...:) 2010. augusztus 08. 16:34
  „miért kezdik túl korán?? -.-"" mert biztos h jo példát láttak a szülőktől -.-"”
 • 60. pancser 2010. augusztus 08. 15:57
  „Nagyon örülök, hogy szép vagy, 27 évestől elvárjuk, hogy az legyen. Az árt amit túlzásba visznek, az éjszakázás, az ital, a felelőtlen kapcsolatok stb. Engem az évtizedek alatt, a szolárium által tönkretett bőrű nők zavarnak, kiszáradva mint a pergamen lötyög rajtuk, pedig ők nem a mai tini generáció. Ezt azért mondom, mert a mai ifjúság sem egyforma, van közöttük normális is. Tapasztalatból mondom, azok maradnak sokáig fiatalok, akik kiegyensúlyozott életet élnek, semmit nem visznek túlzásba, úgy a munkát mint az élvezeteket, viszont tudnak pihenni, rendes, velük harmóniában élő párjuk van.”
 • 59. csokipudingakedvencem 2010. augusztus 08. 14:53
  „Ja és majdnem a leglényegesebbet kihagytam az előbb. Míg én mostanra lettem igazi nő (most fordulnak utánam a pasik, nem 16-17 évesen) és 22-nek ha néznek, addig ők kiélt, üres tekintetű, öregedő, ráncos nők lettek ilyen fiatalon. Komolyan mondom, ha lenne rá lehetőségem, annyi tanácsot adnék a mai tiniknek. De mindegy, a "leendő" lányomnál majd bepótolom.”
 • 58. csokipudingakedvencem 2010. augusztus 08. 13:42
  „Ezek a mini cicababák csak azt nem tudják, mint már itt korábban v.ki megírta, hogy a rendszeres éjszakázás a bulik miatt, a tonna festék, szoli meg a cigi együttesen koravénné teszi őket már 23-24 évesen. Megjelennek a ráncok és 30-40 nek néznek majd ki. Most még nem érdekli őket, de ha el jön az az idő....
  Én 27 éves vagyok, de még egy ráncom sincs, a egy-két korombeli meg (akik régen az előbb említett életmódot űzték űzik talán a mai napig) 36-38-nak is kinéznek. Tőlem meg fanyalogva kérdezik, hogy milyen krémet használok? meg de jó nekem... Háááát én nem úgy éltem, ahogy ők, emiatt meg valamilyen szinten ki is voltam közösítve. Bulizni csak nagyon ritkán mentem, semmi cigi, szoli, festék. No comment.....”
 • 57. akosbarkovics 2010. augusztus 08. 13:35
  „Mi ezzel a baj?
  Mind ringyó!”
 • 56. királyfi 2010. augusztus 08. 10:59
  „Re.: suomen

  Menj le egy péntek este a LAPOSRA! Részben igazad van,h a főiskolások járnak oda---hétköznap,DE menj le hétvégén.... Vki még általános iskolás :(”
 • 55. Mankapunka 2010. augusztus 08. 00:12
  „Ha így szidjátok a nyugdíjatokat megkereső nemzedéekt,akkor ne csodálkozzatok,ha rossz véleménnyel vannak az idősebb korosztályról.

  Ameddig nem segítitek őket,addig így is marad minden. Ti is szólhattok a szomszédotokba,hogy miért bandáznak a gyermekei éjjel az utcán 14 évesen,ha már itt problémáztok.

  Én azért látom így,mert én már le tettem róla,hogy itt egyáltalán tegyek is valamit a köz érdekében.”
 • 54. suomen 2010. augusztus 07. 19:22
  „A "Lapos" nem vízügyi épület; hanem állami területen lévő, magáncég által üzemeltetett szórakozóhely.

  És hozzá kell tennem, hogy az üzemeltető nagyon rendben tartja a területet, csak meg kell nézni az utóbbi években mennyit fejlődött a környezete. Véleményem szerint az egy megfelelően elszigetelt, nem zavaró hely. A fiatal főiskolások pedig minden bizonnyal jól érzik magukat ott. DE! Ebben a cikkben nem róluk van szó.

  Egyébként az a baj a mai "kislányokkal", hogy úgy fel tudnak öltözni, hogy nagyon nehéz megállapítani a valós korukat. Ez valahol a szülők felelőssége is, hogy hosszú éjszakákra így elengedik őket.”
 • 53. okostojas007 2010. augusztus 07. 17:35
  „nem gyárakat hanem az éjszakai kuplerájokat kellett volna bezárni...
  akik reggel 5-ig a laposon üvöltenek biztos nem mennek sem dolgozni sem tanulni
  ha mégis akkor minek...
  túl sokan húznak hasznot ebből a vizügyi ( állami )ingatlanból ,”
72 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megette gazdája lábujját egy kutya, amivel megmentette az életét

Lerágta gazdája egy lábujját egy kutya az Egyesült Államokban, amivel megmentette a férfi életét. Tovább olvasom