Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Szex hatvanéves korban - túl zavarba ejtő beszélni róla?

Az idősebb kori szenvedély sokak által nem elfogadott. De tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon sok nyugdíjas élvezi a szexuális együttlétet még a nyolcvanas éveiben is.
A tapasztalatok alapján úgy tűnik: az idős nőknek egyáltalán nem kell aggódniuk amiatt, hogy a testük öreg vagy nem karcsú. A nők a szexet egészen a sírig élvezhetik, a férfiaknak sajnos ez koruk előrehaladtával nem adatik meg.

Az idősebb kori szenvedély sokak által nem elfogadott. De tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon sok nyugdíjas élvezi a szexuális együttlétet még a nyolcvanas éveiben is.

Egy kutatás, amelyben 3 ezer, 57 és 85 év közötti férfit és nőt kérdezetek meg, azt mutatta: az 57 és 64 év közöttiek 73 százaléka, míg a 65 és 73 év közöttiek több mint fele még mindig szexuálisan aktív.

MOLLY PARKIN
, 75 éves, író és művész, Londonban él:

– Az én tapasztalatom, ha összehasonlítjuk az életemet más nőkével, nem mondható tipikusnak, mert 55 éves koromban felhagytam az ivással, a dohányzással és az idegenekkel valós szexuális kapcsolatok létesítésével. Mindezt egyetlen éjszaka alatt. Az alkohol éveken keresztül egyfajta stimulánsként működött a szexuális életemben, a hatása alatt feloldódtak a gátlásaim. Mindig is roppant mód élveztem a szexet, de a józanság és a stimulánsok hiánya hatására a szexuális energiám jó két évtizede eltűnt.

Azonban az érzelmi, szerelmi életem nem halt meg teljes egészében: húsz év alatt háromszor voltam szerelmes. Az egyik egy indián masszőr volt, elképesztően jól megtanulta, hogy a megfelelő helyen érintsen meg. A másik egy görög légitársaság igazgatója volt – repülőn találkoztunk. Mindig luxuskörülmények között bonyolítottuk találkáinkat a Hyde Park Hotelben. Ezen kapcsolatokra gondolva örömteli borzongással tölt el az a tény, hogy a vérem még mindig tud forrni. Aztán újra megjelent az egyik korábbi szerelmem, egy volt törvényszéki képviselő, író és forgatókönyvíró. Nem láttuk egymás negyven éve. Egykori kapcsolatunk idején még a 70–es években írt egy darabot – az ágyamban. Most pedig mire a szexuális étvágyam visszatért, sajna, a csődör – kora és gyengése okán – meglehetősen gyenge volt az ágyban. Az alkohol sem segített rajta. Ilyen gondokkal küszködnek az idős szeretők. Végül is nevettünk ezen. Aztán 18 hónappal ezelőtt felfedeztem: van élet az öreg lányok számára is, méghozzá egy 50 éves ausztrál szörfösnek köszönhetőn. Ő volt a legutolsó partnerem, és szuper szexben volt részünk amikor Las Vegasba mentünk vakációzni. Ma már értem a fiatal fiúkákat. Minden fiatal férfi megszállottja a szexnek, és fiatal korukban vitézkednek is ebben.

WENDY LEIGH
, író, 57 éves, Londonban él:

- A szenvedély a mi korunkban azt jelenti, hogy megkérdezzük a másiktól az ágyban: mit szeretnél - és meg is tesszük neki. Az én 79 éves édesanyámnak 65 éves szeretője van. Az apámnak 75 éves korában 27 éves barátnője volt a halálos ágyán. És ami engem illet, én egy meglehetősen szenvedélyes év közepén vagyok egy nagyon vonzó férfival. Azt hiszem, ránézésre nem hinnék el a valódi koromat, és soha nem engedném, hogy ez hatást gyakoroljon a szerelmi életemre. Egyébként, mint Laurence Olivier — aki híres volt arról a kijelentéséről, hogy belül még mindig 16 évesnek érzi magát – belül még mindig 17 éves vagyok, hullámzó szenvedéllyel. Azt hiszem, ez a hozzáállás tartja életben a szerelmet bennem. Ha órákat töltök a tükör előtt, gyötrődve a koromon, akkor nagy valószínűsséggel nem lesz időm az elsöprő szenvedélyre, nem igaz? És az elsöprő szenvedély az, ami általában én vagyok, egy kikötéssel: 57 évesen a szenvedély nem jelenti már azt többé, hogy elszánt és kétségbeesett telefonhívásokat bonyolítasz késő éjjel, mert rájöttél valamire, aminek nincs köze az igazsághoz és a hűséghez, és mert a férfi, aki a szemeidben visszatükröződik, még másik öt barátnője szemében is visszatükröződik. A féktelen érzelmek ezen pillanatai, a kontrollálhatatlan féltékenység, az önpusztító színjátékok – mert a férfi nem felel meg annak a tökéletes képnek, amit te magadban kialakítottál róla – ebben az életkorban már mind messze mögötted vannak. 17 évesen a szenvedély azt jelenti, hogy ha ő nem hív fel, akkor végig zokogod az éjszakát. A szenvedély számomra 17 évesen azt jelenti, hogy annyira szeretek egy férfit, hogy nem tudok enni, aludni, semmi és senki másra nem tudok gondolni, csak arra, hogy mikor látom őt viszont. És ha nem jön többé, úgy érzem, vége a világnak. Másként megfogalmazva: a szenvedély – fájdalom. Manapság, a szenvedély szenvedélyt jelent, egyszerűen és drámák nélkül. A szenvedély 57 éves korban egyenlő a szexuális tapasztalattal, anélkül, hogy félnél megkérdezni az ágyban, mit akar a másik, és anélkül, hogy visszautasítanák azt, amit te akarsz. De legfőképpen, a szenvedély ebben a korban azt jeleni, hogy többé már nem aggódsz olyan sokat felszínes dolgokon, ami az életedet és a kapcsolataidat illeti, de felismered: lehet, hogy idősebb lettél, de az a képessége az emberi szívnek, hogy mindig tud szeretni, megtart téged fiatalnak.

VIRGINIA IRONSIDE
, 63 éves, Londonban él:

Az évek múlása nem lehet akadálya a szexnek, bár nagyon sok idős ember önelégülten azt gondolja: ők ugyan úgy randiznak, mint bárki más. De én nem hiszem. Igaz, én nem beszélek a szexről a kortársaimmal, a 60 évesekkel, de erősen gyanítom, hogy a szex távolról sem olyan fontos nekünk, mint amikor fiatalabbak voltunk. Azt is megfigyeltem a velem egyidősek között, hogy nem csak hogy nem alszanak egy ágyban a partnerükkel, de egy szobában sem. Először is, egyáltalán nem vagyunk vonzóak: a ráncos öreg emberek kitérnek a ráncos öreg nők elől, és viszont. Talán ezért gondolják a fiatalok azt, hogy az idősek szexuális élete visszataszító.

Az is. Emlékszem egy idősebb barátom mondta nekem, amikor ő 60 éves volt én pedig 30: „Annyira öreg vagyok. Abba hagyom a szexet, kedvesem. Azt hiszem hogy az én koromban ez nevetséges lenne."
Másodszor pedig, nem azt hallottuk állandóan, hogy az élet kevesebb szexszel sokkal jobban? Most, hogy nem csapok le akár melyik férfira rácsillantva a szememet, sokkal boldogabb a kapcsolatom velük. A dühöngő szexualitás, ha sohasem teljesedett be, mindig is falként magasodott a különböző neműek közötti barátságok között.

És ott vannak a fizikai aspektusok. Az én libidóm csökkent az évekkel, és a menopauzán átesett nőket gyakran elborítják a hormonkészítmények, emiatt a szexuális együttlét fájdalmassá válhat.

Egészen őszintén, mint sokan az én kortársaim közül akik a 60-as években voltunk fiatalok, eleget szexeltünk a múltban és elegendő különböző partnerünk volt az életünk során. És amikor egy felmérésében teszik fel a kérdést, nos, akkor biztos vagyok benne, hogy mindenki hazudik arról, hány szexuális kapcsolata volt. Leginkább – és főleg – az idős emberek.

CHERRI GILHAM
, 62, író és zenész, Londonban él, van egy felnőtt fia:

- Szex hatvan évesen? Akarom én ezt? Nem nagyon. És még hozzáteszem: köszönöm, nem kérek belőle. Vegyes érzéseim vannak ezzel a cselekedettel kapcsolatban. Nem azért, mert nem érzek szexuális vágyat. Hormonkészítményeket szedek és biztos vagyok benne, hogy ez hatással van a szexuális vágyra.

És ami a probléma: még nem találkoztam olyan korombéli férfival, akit vonzónak találnék és nem dobnék ki az ágyamból. Mindannyian úgy néznek, ki, mintha valami bajuk volna. Legutóbbi partnerem, amint lehetőség adódott, rögtön elmondta hogy egy bizonyos helyen üzemzavar van nála.

Olvasóink írták

 • 9. kackac 2009. február 13. 11:11
  „Egy főiskolán a hallgatóknak egy olyan mondatot kellett fogalmazniuk, amelyben a "szeretet" és a "szex" szó is előfordul.
  - Egy női hallgató fogalmazása:
  "Amikor két ember mélységesen és szenvedélyesen szereti egymást, és mindkettőjükben megvan az egymás iránti magas fokú és kölcsönös tisztelet, akkor a társadalom morálisan és spirituálisan is támogatja, hogy ez a két személy a fizikai szex mámorában egyesüljön."
  - Egy férfi hallgató munkája:
  "Szeretem a szexet."”
 • 8. kackac 2009. február 12. 13:03
  „Nos, akkor beszéljünk a hüvelygombáról!”
 • 7. tricse 2009. február 11. 23:22
  „Nos a mások tapasztalatai esetleges tanácsai és esetei talán segítenek az embernek felkészülni bizonyos dolgokra! Ez olyan mint amikor kamaszodó gyermekét felvilágosítja a szülő! Én pl. sajnálom,hogy édesanyám,nagymamám korai halála miatt nem tudtam senkitől se kérdezni a változókorról---még jó,hogy jött az internet:)
  Most képzeld el mikor a kamaszlány nem tudja mi a havi vérzés és amikor megtörténik azt hiszi szegény,hogy valami betegsége van! Nem mintha összehasonlítható lenne,de idősödve gondolom jön az inkontinencia és csak áll az ember lánya megzavarodva ha nem mesélték el neki! Bár napjaink felvilágosításában vezető szerepet játszanak a tv reklámok:)
  Nincsenek tabutémák csak nem megfelelő megfogalmazások!
  Szerintem!”
 • 6. G.D 2009. február 11. 22:14
  „Nem kell okulnod Judytka. Ne kövesssél senkit, ne akarj okulni másokból. Neked csak a te életed legyen fontos. Sex-el, vagy anélkül. Mindegy!
  Mikor 20éves voltam, sokat gondolkodtam a dologról. Azt gondoltam,: mi van egyáltalán még az életben, ha még sex sincs? Ma már nevetek rajta.”
 • 5. Judytka 2009. február 11. 22:02
  „Nem is az övéket akarom átélni,isten őrizz.De lehet,hogy okulhatok belőle,ki tudja? :)”
 • 4. G.D 2009. február 11. 21:42
  „Eljön a kor, amikor sex nélkül jól tud élni valaki, de a szemüvege nélkül nem!
  Mindenkinek, ahogy akarja!
  Judytka: Mások tapasztalatai másoké. Te is átéled majd a tiédet.”
 • 3. Judytka 2009. február 11. 21:28
  „Tricsének igaza van,nem baj ha beszélünk róla,mindenki tapasztalatából lehet okulni.
  Még messze van tőlem az a kor,amit a fenti hölgyek maguk mögött tudnak..remélem,úgy leszek,mint Wendy :))”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. február 11. 21:06
  „Szerintem mindenki addig csinálja, ameddig igénye van rá és bírja (ez a partnerre is igaz). Beszélni nem muszáj róla.”
 • 1. tricse 2009. február 11. 17:53
  „Megmondom őszintén elsőre nekem is visszataszítónak tűnt a cikk a témája miatt,de csak amíg el nem olvastam!
  Érdekes volt megismerni ezeknek az idősebb hölgyeknek a véleményét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

No1 - Lady GaGa és a póker arc lesz a trendi?

Akinek még mindig nem jön be Lady GaGa, az kösse fel a nadrágját, ugyanis nemcsak gazdasági… Tovább olvasom