Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Szerveik áruba bocsátásával keresnek pénzt

A betegségek és a törvényi szabályozás miatt Ukrajna vezető helyet foglal el Európában a szervátültetésre várók számát tekintve, miközben a pénzügyi-gazdasági válság következtében egyre több ukrán bocsátja áruba a szerveit -írja az 5perc.hu internetes portál.


A magazin szerint a szerveiket pénzért átültetésre felajánló ukránok nem kételkednek abban, hogy lesz kereslet az áruba bocsátott testrészükre, hiszen Ukrajnában ötezren várnak transzplantációra. Az ország ezzel a mutatóval Európában az első helyek egyikén van Fehéroroszországgal és Moldáviával együtt.

A törvényi szabályozás miatt azonban az ukrán állampolgárok csak Törökországban, Egyiptomban vagy Kínában adhatják el a szerveiket, mert odahaza ez büntetendő cselekménynek számít. Élődonoros szervátültetést az ukrán törvények - a csontvelőt leszámítva - csak közeli hozzátartozók esetében engedélyeznek. Ennek folytán Ukrajnában évente alig 200 szervátültetést végeznek, ami a szükséges mennyiség négy százaléka.

Fotó: Illusztráció
Fotó: Illusztráció


Többen élnek a lehetőséggel

Ruben Zagrabjan, a kijevi Sebészeti és Transzplantológiai Intézet sebésze szerint a szervátültetés Ukrajnában a jelenlegi feltételek mellett alig pár száz páciens kiváltsága, miközben egyre többen szenvednek cukorbetegségben, májzsugorban és szívbetegségekben.

Viktor Szergyuk, az ukrán betegek jogait és biztonságát védő országos szervezet elnöke úgy véli: lehetetlen annak megállapítása, hogy hány ukrán adja el a szerveit. Annyi bizonyos - teszi hozzá -, hogy a fizetésképtelenekké váló hitelesek és a pénzszűkében lévők közül nagyon sokan akarnak majd saját veséjük, májuk és egyéb szervek eladásával javítani anyagi helyzetükön.

Ukrajnában egyébként a májátültetettek 20-25 százaléka, az új vesét vagy szívet kapottak 10-15 százaléka a transzplantációs műtét utáni első évben meghal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

P!nk 9 kamionnal és saját szakáccsal érkezik Magyarországra

Február 26-án indul útjára Antwerpenben Pink Funhouse tour-ra keresztelt turnéja. Gőzerővel folynak… Tovább olvasom