Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Szerethető mostohák?

A mesefilmekben többnyire gonosz mostohákkal találkozunk, vegyük például a Hófehérke és a hét törpe vagy a Hamupipőke című klasszikusokat.

A való életben sem könnyű, de igenis lehet tiszta szívvel szeretni egy nem vér szerinti szülőt is, csak türelem kérdése ezt kiérdemelni.

Édesek és mostohák

Chris Columbus ’98-as amerikai vígjáték-drámájában Julia Roberts játssza a ˝gonosz˝ mostohát. A csinos és fiatal Isabel persze nem rossz ember, sőt, nagyon kedves, és igyekszik jó anyukája lenni elvált szerelme két rosszcsont gyermekének. Nincs ebben semmi eget rengető, mégis, amíg be nem bizonyítja, hogy érdemes a figyelemre – legalábbis a filmekben mindig így történik –, mostohaszülő marad. Valószínűleg van némi alapja a Hófehérke és a hét törpe, illetve a Hamupipőke című klasszikusoknak. A családi állapot igen bonyolult, és egyelőre úgy tűnik, tabu. Gregor Bernadett színésznőt is kérdeztük a témában – két fia, Bence és Álmos Attila nem egy apukától született –, de erről a bensőséges családi dologról nem szívesen beszélt.


A puszta szeretet sok mindenen átsegíthet

– Az az igazság, hogy keveset tudunk róla, kevés szakirodalom foglalkozik ezzel a kérdéssel, bár azért létezik tananyag a nevelőszülővé váláshoz – tudtuk meg Fodor Sándor pszichológustól. Elmondta: fontos megértenie egy nevelő-, mostohaszülőnek, hogy párja gyermekét önmagáért szeresse, ne azért, mert teljesít, szófogadó vagy mert elfogadja őt. A puszta szeretet sok mindenen átsegíthet, és igenis létezhet két korábban idegen ember között. Nem elképzelhetetlen, hogy egy családban kialakulhat egy olyan harmonikus kapcsolat, amelyben a mostoha többé nem mostoha. Ehhez azonban az kell, hogy mindkét fél engedje, hogy szeressék – és ez az, ami nem könnyű. Sokszor megijed az új családtag, hogy őt biztosan nem fogják elfogadni.


Mint a szerelem

– Ez olyan, mint a szerelem: létezik első látásra, de kialakulhat hosszas ismeretség után is – magyarázta a pszichológus. Sokszor a türelmetlenség a dolgok elrontója. Sok új házastárs ugyanis mindenáron a nevelt gyermek anyukája vagy apukája akar lenni, fullasztó ez a nagy igyekezet. Meg kell hagyni a gyermeknek a választás lehetőségét, ki kell hogy alakuljon az a bizalom, ami a vér szerinti szülőkkel kapcsolatban már a születés óta felépült. Minél kisebb a gyermek, annál jobban megvan a vágya arra, hogy szeressék, hogy biztonságban érezhesse magát. A tinédzserek pedig képesek racionálisan gondolkodni, vagyis megengedni, hogy a ˝pótszülő˝ szeresse őket. A jó kapcsolathoz fontos, hogy egy kiválóan működő szülő-gyermek viszonyba – bármilyen szoros is az – beleférjen egy új fél, az új házastársak életébe pedig a nevelt gyermek.

Még nem ismerjük: ˝szülőtárs˝

– Szokták mondani: el lehet válni, de a gyerek egy életre összeköt – és milyen igaz. A mostohaszülővel igen nehéz harmonikus kapcsolatot kialakítani, ha a házasságból kilépett édesanya vagy édesapa nem kezeli kellő intelligenciával ezt az igen bonyolult helyzetet, és uszítja a gyermeket – érvelt Fodor Sándor, aki azt is megjegyezte: hazánkban még nem divatos a nyugati társadalmakban használt ˝szülőtárs˝ kifejezést komolyan venni. De azért azt nem szabad elfelejteni, ha két ember házassága felbomlik és többé már nem házastársak, attól még szerelmük gyümölcséért életük végéig felelősséggel tartoznak.

Bereczki Zoltán Marci mellett vált apává

A 33 éves Szinetár Dóra 2005-ben újra férjhez ment, Bereczki Zoltán színésszel kötötte össze az életét. Dóra első házasságából született Márton fia már tinédzser, és Bereczki Zoltán jó apukája – ezt tavaly Dóra anyukája, Hámori Ildikó Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész mesélte el portálunknak. 2007-ben világra jött Dóra és Zoltán közös gyermeke: Bereczki Zora Veronika. ˝Két és fél éves kissrác volt, inkább a kisöcsémnek tekintettem akkoriban, mégis mellette váltam apává. A mai napig igazi apa-fiú kapcsolatban vagyunk. Marci az én fiam, még akkor is, ha nem tőlem született. Zorka érkezésével a kör bezárult, mi már mindannyian összetartozunk...˝ – mondta el egyszer Bereczki Zoltán egy internetes portálnak adott interjújában.

Olvasóink írták

  • 2. Truder 2010. szeptember 19. 19:44
    „Nálunk tökéletesen működik a dolog. Mi így vagyunk egy család. A párom szereti, és mindenben maximálisan támogatja a gyerekemet, és ez kölcsönös. Ezért is, mint minden kapcsolatért természetesen tenni kell, mert magától semmi sem működik.
    Ahhoz pedig nem kell mostohának lenni, hogy szülő és gyerek között rossz legyen a viszony...”
  • 1. Mankapunka 2010. szeptember 09. 12:16
    „Mindenkit lehet szeretni,ha eltekintünk a hibái felett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a pornórádió!

Pornórádió néven új műsorszolgáltató kezdte meg adását Cseljabinszkból az interneten, egyelőre még… Tovább olvasom