Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Szerelem, pasta, tenger - Ferzan Özpetek új filmje

A rendező jelenlétében mutatják be a török-olasz Ferzan Özpetek Szerelem, pasta, tenger (Mine vaganti) című legújabb játékfilmjét szombat este a budapesti Puskin moziban, majd a komoly társadalmi kérdéseket feldolgozó vígjátékot vasárnaptól a Kino mozi tűzi műsorára.

"Eddig az összes filmemet Rómában forgattam, de a Salento vidéke rögtön az első látogatásom során elvarázsolt: a ragyogó fények, a csodálatos táj, a tenger, az ízek és az egymásra még kíváncsi emberek" - szólt filmjének helyszínéről a magyarországi bemutató délelőttjén rendezett budapesti sajtótájékoztatón Ferzan Özpetek. Az Olaszországban 2010 tavaszán bemutatott Szerelem, pasta, tenger története szerint a Rómában tanuló Tommaso hazatér a Salentón, a félsziget déli "sarkán" fekvő Leccébe, hogy bejelentse: apja elképzeléseivel szemben nem a családi tésztagyár vezetésének fogja szentelni az életét. A népes dél-olasz nagypolgári famíliában azonban nem csupán Tommaso őriz titkokat, a családi vacsorán bátyja is meglepő bejelentést tesz.

Mint Ferzan Özpetek legtöbb filmjében, a Szerelem, pasta, tenger főhősének is meg kell harcolnia saját identitásának felvállalásáért, a rendező azonban humorral dolgozza fel a komolyabb társadalmi kérdéseket is. "Mindegyik filmem én vagyok: a drámaibb és a könnyedebb hangvételű munkák egyaránt az én világomat, gondolataimat, érzéseimet mondják el" - fejtette ki a Törökfürdő, a Tudatlan tündérek és A szemközti ablak rendezője. Munkamódszeréről szólva Ferzan Özpetek elárulta: nem véletlenül tartják filmjei egyik "főszereplőjének" a - családi vagy baráti - társaságot.

"Nálam, az asztal körül szoktuk összeolvasni a forgatókönyvet az összes színésszel, így mindenki tud arról is, akivel esetleg nincs közös jelenete. Ezután, a közös tapasztalatokat felhasználva, általában még egyszer átírom a forgatókönyvet" - mondta el. Legfrissebb játékfilmjének nehezen lefordítható címével (szó szerint Kósza aknák) kapcsolatban megjegyezte: azt eddig minden országban más és más névvel hozták forgalomba, így nem lepte meg, hogy a magyar fordító is új címet adott a Mine vagantinak.

Ferzan Özpetek következő filmjének terveiről is szólt: "harmincöt éve élek Rómában, és ezalatt szülővárosom, Isztambul rengeteget változott, sok tekintetben már jóval más európai városok előtt jár. Szeretnék egy olyan pillanatfelvételt adni, amelyből mások is rácsodálkozhassanak erre a csodálatos városra, kultúrára" - fogalmazott. A Szerelem, pasta, tenger sikerrel mutatkozott be számos nemzetközi fesztiválon, az Olasz Filmakadémia például a legjobb férfi és női mellékszereplőnek járó David di Donatello-díjjal jutalmazta. A 108 perces, feliratos játékfilm főszerepét Riccardo Scamarcio alakítja, mellette többek között Nicole Grimaudo, Alessandro Preziosi, Ennio Fantastichini, Carolina Crescentini, Elena Sofia Ricci és Ilaria Occhini tűnik fel. A forgatókönyv Ferzan Özpetek és Ivan Cotroneo munkája, a film zenéjét Pasquale Catalano szerezte, az operatőr Maurizio Calvesi volt. A filmet Magyarországon a Kino mozit is üzemeltető Szuez Film forgalmazza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ceruzaegyensúlyozó robotot fejlesztettek Svájcban

A Zürichi Egyetem és a Szövetségi Műszaki Egyetem (ETH) kutatói kifejlesztettek egy robotot, amely… Tovább olvasom