Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Szerda esti kegyes halál: Öngyilkosság a Sky tévében

Szerda este olyasminek lehetünk tanúi, aminek még soha: a Sky televízió Craig Ewert, gyógyíthatatlan beteg férfi orvosi segítséggel elkövetett tényleges öngyilkosságát mutatja be.

Az 59 éves Craig Ewert egyetemi professzor úgynevezett motoros neuronbetegségben szenvedett, vagyis mozgatóidegeinek hálózata fokozatosan mondta fel a szolgálatot. A kór haladtával az a veszély fenyegette, hogy teljesen magatehetetlenné válik, és ezt nem akarta megvárni. Inkább elutazott Svájcba, ahol - az ezt lehetővé tévő helyi törvények alapján - egy klinika orvosi segítséggel, jogilag szabályozott és ellenőrzött körülmények között lehetővé teszi a hasonló helyzetbe került betegeknek az önkéntes halált.

A Sky dokumentumműsora bemutatja, amint az amerikai születésű egyetemi tanár felesége társaságában, egy szállodai szobára hasonlító kórteremben saját maga beindítja az elalváshoz, és végül az élet elmúlásához vezető mechanizmust.

Ewert az előzetesen közzétett részletek szerint elmondja az öngyilkosságát az ő engedélyével filmre rögzítő tévéstábnak, hogy két választási lehetősége volt: halál, vagy szenvedés és halál.

Részletek és rövid előzetes - videó >>

Craig Ewert
Craig Ewert

A képsorokon látszik, amint Ewert számára a zürichi Dignitas klinika stábjának egy tagja összeállítja a halálos adag nyugtató tartalmazó italkeveréket, és még egyszer felhívja a beteg figyelmét arra, hogy ha ezt megissza, akkor meg fog halni. Ewert bólint, szívószálon át elfogyasztja a keveréket, és saját maga bekapcsol egy időzítőt, amely az elegy elfogyasztása után 45 perccel leállítja a lélegeztetést mesterségesen fenntartó berendezést.

Nagy-Britanniában, ahol 1961 óta törvény tiltja az öngyilkosság elősegítését, a műsor már bemutatása előtt komoly vitákat kavart. A bírálók szerint a film "öngyilkosság-kultuszt" szít, a Sky ugyanakkor védelmébe vette a műsort, mondván: fontos az ilyen, "vitára ösztönző", egyéni sorsokat ábrázoló filmek bemutatása e témakörben.

További részletek >>

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. kefas 2008. december 23. 23:04
  „Kedves G.D
  Ha végignézed a listát, akkor látszik, hogy te szólítottál meg 13.-án azzal a nemes meggyőződéssel, hogy a katolikus egyház hamisítja a Bibliát.
  Ezt merészeltem vitatni, azaz vitát kezdeni " mindig mi".
  Nem tudom ha téged, vagy Neal Donald Walsch-t lehamisítózza valaki, nem gondolod-e hogy válaszolni kellene?
  Nem mondtam és nem is gondoltam, hogy bármelyikünk is nem gyermeke a Teremtőnek.
  Mindannyian gyermekei vagyunk, mindannyiunkat szeret és mindannyiunkért eljött.
  Karácsonykor.
  Egészen egyszerűen, egészen szegényen.
  Ha úgy tetszik a legmagasabb tudatállapotban.
  Ő adjon neked és tieidnek békés ünnepet!”
 • 59. G.D 2008. december 23. 19:32
  „Ja és még valami: Kellemes karácsonyt neked és egy nagyon boldog új évet.”
 • 58. G.D 2008. december 23. 19:30
  „Kedves kefas,
  semmi motivációm nincs, ellened beszélni. Miért kezdik el a vitát mindig a "mélyen hívö katolikusok?"
  Igen, én rosszul fogalmaztam. Van Isten!
  De hát a látásmódok különböznek.!
  Én is gyakran beszélek vele, merthogy ö mindegyikünké.
  Nekem is mindig azt mondja, hogy szeret engem, én is a "gyereke vagyok".
  Hát ehhez mit szólsz?”
 • 57. kefas 2008. december 21. 20:11
  „"Tudod, sohasem vitattam, hogy Isten nincs."
  Nem akarok kötekedni, de a logika szabályai szerint ez a mondat azt jelenti, hogy ha nem vitattad azt az állítást, hogy nincs Isten, akkor egyetértesz ezzel az állítással, tehát számodra nincs Isten. Persze ha jól gondolom te éppen az ellenkezőjét akartad mondani. De az így hangzott volna. "Tudod, sohasem vitattam, hogy Isten van."
  Van vagy nincs nem mindegy. Gondolom biztos csak elírás volt.
  Magánbeszélgetés volt, aminek egy protokollja van. Ő szeret engem, én szeretem Őt. Te is kipróbálhatod!”
 • 56. G.D 2008. december 20. 17:02
  „Igen, ez jobb lesz így. Hagyjuk a másikat. Én értelek Téged, de Te engem nem. Tudom, ez nagyon nehéz, nekem sem ment egyik napról a másikra. De így kerek a világ.
  Érdekelne azért a beszélgetésetek protokollja. Tudod, sohasem vitattam, hogy Isten nincs.”
 • 55. kefas 2008. december 20. 01:41
  „Na szerintem ezt hagyjuk. Nem tudunk még az egyes szorzótáblában sem megegyezni.

  "Isten nem egy létezö. " "Minden felett áll, állt és állni fog."
  Szóval nem létezik de van.

  Elnézést de ez egy olyan vegyes felvágott amitől kissé émelyeg az elmém.
  Hát jó utat továbbra is. Én maradok katolikus.

  Méghogy Isten nincs. Épp most beszélgettem vele.”
 • 54. G.D 2008. december 18. 22:45
  „Szia kefas,
  Nem jutunk addig elöre, amíg ez az Isten-dolog nincs tisztázva.
  Én nem értettelek félre, ha keveset is írtál. Azt írtad, hogy "egy nálam, embernél kissebb létezö..."
  Erre írtam, hogy az ember, "nem a legnagyobb létezö!"
  Állításom nem volt, hogy Isten, nem tud magáról!!, söt azt írtam, hogy az Isten, az a legmagasabb tudati állapot.(Nézz utána, hogy a "tudat " mit jelent.
  Talán azért abban már egyetérthetünk végsö soron, hogy az Isten nem egy létezö.! Vagy te ezt máshogy látod? Nekem egy létezö, az egy személy, akinek van egy anyagi világi teste! Megfoghatom, beszél hozzám, stb.. Az nekem az aki.! Istennek nincs anyagi világi teste! Remélem, ebben talán egyetértessz velem. Ezért nem is tudok egyetérteni az "aki"-vel. Ennek ellenére, felettünk áll .!!!!!!! Felette áll mindennek, "ami létezik!" Van tudata, mégpedig a legmagasabb - (ez nem összetévesztendö az "ÖN-tudattal, mint ami a miénket jelenti, tehát ?N KEFAS, vagy ?N G:D; mert abban már az egonak is nagy szerepe van") - Tudata, ami mindent magába foglal. Valakit, valamit, tehát mindent!!!!! Minden felett áll, állt és állni fog. Hozzá tartozik még a kö is az út szélén.!
  Rosszul írtam az elözö hozzzászólásomban, angolul helyesen azt jelenti, hogy: All There Is!
  Ne ragadjál le ennél a definiciónál. Szeretném, ha elolvasnád az ajánlott könyveket.
  Gondolom, ezt most már nem sokan olvassák, mert eléggé hátra csúszott a cikk, de mégis jobban érezném magam, ha nem kellene "nyilvánosan" beszélgetnem veled.
  Nincs én Istenem, meg te Istened, (!!!!!!!) mert csak egy van. Mindenkinek!!! Mindegy, hogy milyen valláshoz tartozik az illetö. A másvilág, szellemi világ, túlvilág, vagy nevezd, ahogy neked tetszik, "NEM VALL?SHOZ KÖTÖTT!!"
  Ugyanoda jutsz, akármit is hittél. Mindegy, hogy katolikus, avagy muszlem, vagy buddhista, stb.. vagy!”
 • 53. kefas 2008. december 16. 00:22
  „Kedves G.D

  Semmi gond kivárom a sorom, egyébként nekem is van elég más dolgom.
  ,,Azt gondolod, hogy az "Ember" a legmagasabb létezö? Ez szomorú lenne."
  Úgy tűnik félreértettél, igaz rövid voltam. Az 50. beírásban te írod, hogy Isten ,,Szerintem nem "személy", nem valaki, hanem a legmagasabb tudati állapot".
  Erre írtam én, hogy ,,Ha nem valaki, akkor csak valami lehet. Egy nálam - embernél - kisebb létező, mert én és te is valaki, személyek vagyunk."
  Azaz ha Isten nem valaki, akkor nem lehet más csak valami, mert a létezésben csak valami van, meg valaki. A kettőt pontosan az különbözteti meg egymástól, hogy a valaki az személy, azaz tud magáról. Ki tudja mondani azt, hogy Én. Aki személy az valaki, a többi csak valami.
  Ha tehát a te Istened nem valaki, akkor csak valami lehet. Ennél fogva ez az Isten alacsonyabb rendű, hiszen nem tud magáról. Ez így nem túl logikus. Ha az ember személy, tehát öntudattal létező valaki, akkor szükségszerű, hogy Isten, aki az embernél nagyobb létező is öntudattal létező valaki és nem öntudatlan buta valami. Látjuk, hogy oda lyukadunk ki, hogy Isten nem lehet valami, hanem csak valaki, azaz személy, aki tud magáról.
  Ha Isten nem valaki, akkor az nem isten. Én éppen azt állítom, hogy Isten valaki, aki magasan fölötte áll az embernek és a te állításod az, hogy Isten nem valaki, azaz nem tud magáról, s így alacsonyabb rendű nálunk. Olyan, mint egy kő.
  Isten persze nem ember, ezt én nem állítottam, de attól még személy lehet, sőt szükségszerű hogy az legyen. Ez nem túl bonyolult.
  Amiről te írsz az tiszta panteizmus, ami a világot azonosítja Istennel, azaz minden Isten. Te is én is, meg a körülöttünk lévő teljes világ. Nem új keletű, hiszen már az ókorban is jelen van, s most az ezoterikus New age áramlatokban reneszánszát éli.
  Szerintünk a világ az nem Isten, hanem csak kreatúra, azaz teremtmény, benne mi is, akik képesek vagyunk Istenre. Isten pedig teremtő, aki magasan felette áll a teremtménynek.
  Jáki Szaniszló győri származású Templeton-díjas bencés professzor pontosan azért kapta a kimagasló tudományos elismerését, mert kimutatta, hogy a mai tudomány kizárólag a nem panteista talajon tudott és tud fejlődni és növekedni. Ezért mondja Krisztust a tudomány megváltójának és levezeti, hogy a modern fizika és a többi tudomány nem a panteista keleti vallásokban, hanem a kereszténység talaján fejlődött. Az ok pedig rém egyszerű. Ha a világ az Isten, akkor azt nem lehet megismerni, így kutatni sem érdemes, mert egyrészt, mint Isten megismerhetetlen, másrészt ha piszkáljuk még megráz.
  Ha a világ azonban nem Isten, csak kreatúra akkor kutatható, megismerhető és leírható. Ez kellett a tudomány fejlődéséhez.
  A világ tehát nem Isten. Isten személy, aki öröktől fogva létezik, aki bennünket a létbe hívott, szüntelenül fenntart, mert akarja, hogy legyünk. Mert Szeretet. Ezzel a szeretettel találkozott az emberiség Krisztusban.”
 • 52. G.D 2008. december 15. 19:04
  „Kedves kafas!
  Elnézést a késöi válaszért, de nem ülök 24 órán keresztül a PC elött.
  Azt gondolod, hogy az "Ember" a legmagasabb létezö? Ez szomorú lenne.
  A "valaki" nekem (legalább is a magyar nyelvtani értelmezés szerint), egy személy, egy ember. Isten egy személy, egy ember, kézzel fogható, megérinthetö? - Ugye nem. A vallásos emberek iránta való tisztelete adja neki a "valaki" titulust. Úgy is írhatnám, hogy Isten=Ulimatieve Seele(lélek). Meg még sok másképpen is. A lényeg, hogy Isten=MINDEN,AMI VAN! Ha angolul tudsz: All der is, németül:alles, was ist!
  Nem helyezheted, helyezhetjük föléje magunkat, de picike részei vagyunk mi mindannyian.
  Mint már írtam, nagyon messze kellene mennem, hogy itt és most egy levélben mindent el tudjak mondani, amit tudni szeretnél, illetve amiröl én meggyözödtem. Valami olyasmihez hasonlítanám, hogy most magyarázzak el mindent, amit az ember öt éven keresztül tanul az egyetemen, de úgy, hogy holnap aztán vizsgázni tudjál. Tehát nem veszem el töled a tanulás lehetöségét és örömét. Ez a Te útad, ha akarod és megteszed az elsö lépést.
  Ha érdekel, akkor neked kell elkezdened. Én ajánlanám szívemböl a Neal Donald Walsch könyveit neked, kezdésnek a "Beszélgetés Istennel"-t. Azért választottam öt, mert a könyvei vallásos színezetüek és mégis közel áll az én teóriámhoz.
  Megint hozzá kell tennem, hogy nem akarlak eltéríteni a katolikus hitedtöl, nincs misszionáló szerepem. - De azt ígérhetem, hogy érdekes dolgokkal fogsz találkozni. Mindenképpen érdemes a tanulás.
  Üdv.”
 • 51. kefas 2008. december 14. 15:01
  „Szívesen várom a részleteket.
  Ha nem valaki, akkor csak valami lehet. Egy nálam - embernél - kisebb létező, mert én és te is valaki személyek vagyunk.
  De beszéljünk róla.

  Inkább neked kellene kifejteni mert a te álláspontod kevésbé ismert.”
 • 50. G.D 2008. december 14. 14:49
  „Ne haragudj, nem szándékom téged eltéríteni a vallásodtól. Ez kicsit visszatart attól, hogy dolgokat írjak, ami esetleg megbotránkoztat téged. Mint pl. ez a "tudati állapot" is. Nagyon messze kellene visszemennem.
  Tudom, hogy a katolikus vallás szerint ki az Isten. Ez nem új nekem.
  Szerintem nem "személy", nem valaki, henem a legmagasabb tudati állapot. A tudati állapot nem intelligencia, vagy a földi értelemben vett tudás. Köze sincs hozzá. Látod, itt már el is kezdödnek a problémáim, ezt itt és most elmagyarázni.
  Úgy látom azonban, hogy érdekel a téma, azért teljesen rád bízom, hogy elindulsz-e keresgélni az élet értelmét, vagy azt veszed és fogadod el magadénak, ami számodra már megadta a válaszokat, amik téged ki is elégítenek.
  Üdv.”
 • 49. kefas 2008. december 14. 14:26
  „Kedves G.D

  Hogy definiálod Te Istent?
  Ki fogom fejteni. Egyébként nem személyes a véleményem hanem katolikus így újat nem tudok momdani de majd megpróbálom összefoglalni.

  Isten, a "legmagasabb tudati állapot".
  Akkor most Ő valaki, valami, egyáltalán létező vagy csak fikció?
  Mi az hogy állapot?
  Szerintünk Isten személy, valaki és létezik. Én így definiálom.
  De az állapot Istent nem tudom hogy kell érteni?”
 • 48. G.D 2008. december 14. 14:10
  „Kedves kefas!
  Annyiban igazad van, hogy amikor gyerekek voltunk, rá voltunk utalva a szüleinkre, nevelöinkre, elfogadtuk azt, amit ök nekünk mondtak, nem vontuk kétségbe. Jó is ez addig, amíg el nem kezdünk magunk is gondolkodni. Attól kezdve aztán mérlegre szabad tenni, meg szabad vizsgálni az addig igaznak elfogadott, belénk nevelt "igazságokat". Az ilyen vizsgálógás eredménye az is lehet, hogy ezáltal rengeteg ballaszttól tudod megszabadítani az életedet. Mindez nem zárja ki, hogy továbbra is tiszteld a szüleidet, nevelöidet. Ezt teszem én is. Ök meg voltak arról gyözödve, hogy a leglobbat adták nekünk. -Abból, amit ök akkor tudtak, de lehet, hogy ök sem helyesen gondolják, ök is az ö szüleiktöl, nevelöiktöl vették át.-
  A Da Vinci kódot sem nem olvastam, sem nem láttam.
  Nem vagyok Buddhista, nem hiszek a Nirvánában. Írtam már ezelött, hogy semmiféle felekezetnek nem vagyok a tagja!
  Hogy definiálod Te Istent? Aki ott fennt mindent lát és irányít, maga a szeretet, a jóság, a megbocsájtás? Azon kívül pedig itélkezik, büntet, küldi az emberekre a háborúkat, elveszi a kicsi gyerekedet, stb:stb?
  Ilyenkor aztán kérdezik az emberek, hogy hol volt az Isten, miért engedte, hogy ez-az megtörténjen? .-
  Szerinted miért?
  Isten, a "legmagasabb tudati állapot". A Jézus, is egy magas tudatállapotú Isteni rész, de nem Isten. Söt mindannyiunkban van Isteni rész, természetesen megközelítöen sem annyi, mint Jézusban. Jézusnak egy nagyon fontos küldetése volt, nem vitatható.
  A keresztény vallás is csak egy vallás a sok közül, mindegyiknek megvan a létjogosultsága. Nem szabad azt hinni, hogy ez az egyetlen "igazi" vallás, és a keresztények a többiel fölé vannak helyezve. Tudod, ezt is Isten akarta így.
  Szép vasárnapot. Üdv.”
 • 47. kefas 2008. december 14. 12:39
  „Kedves G.D

  ,,de hát én olyan vagyok, aki nem fogad el mindent, amit mások mondanak, legyen az a Biblia is. Tanulmányozásom jó 25 évre tekinthet vissza. Tanulmányoztam, hogy mikor, miért alakultak ki a vallások ,,

  Ez egy nagyon hangzatos vélemény csak éppen logikátlan. Hiszen születésünktől fogva, kezdve a legegyszerűbb dolgokon keresztül mások véleményét / szülők,tanárok,.../ halljuk és fogadjuk el. Hiszünk nekik. Minden állítást nem fogunk Ádám és Évától vizsgálni, hanem megbízunk sok véleményben és beépítjük a saját rendszerünkbe. Így te is miközben 25 évig tanulmányoztad a vallásokat, gondolom rengeteg véleményt, meglátást olvastál és fogadtál el, s így mások véleménye alapján állítottad össze a te véleményedet. Ez persze tűnhet úgy, hogy a tied, de mégsem az, hiszen nem te találtad ki. Minden nemzedék támaszkodik az előtte élők tudására, tapasztalatára, elfogadja azt, hisz neki, különben mindannyiunk kezdhetné a felegyenesedéstől. Ennek ellenére lehetnek saját meglátásaid, felfedezéseid de ez a kevesebb. Még a lángelméknél is.
  Persze az ember válogassa meg, hogy honnét merít. A Szentírás az a könyv, amivel talán a legtöbbet foglalkoztak a világon. Rengeteg tudós, rengeteg tudományág és számos vallás. Felsorolni sem lehetne. Érdemes ezirányba tájékozódni és nem, bestsellerekből / pl. Da Vinci kód és Édesvízű társai / meríteni.
  A lélekvándorlás témájához csak annyit. Teljességgel logikátlan gondolat kereszténységen belül. A lélekvándorláshoz és az ennek során történő beteljesedéshez nincs szüksége semmiféle Istenre. Az megy magától. Egyszer majd önerőből eljutunk a Nirvánába, a teljes feloldódásba. Lehet persze ebben hinni, /tiszteljük egymást/ de az más hit. A keresztény felfogás ezzel szemben az, hogy egyedül nem megy. Önerőből nem tudunk Istenhez eljutni. Saját hajunknál fogva nem tudjuk magunkat felemelni. Szükségünk van Valakire, egy segítőre, egy Istenre aki felemel, aki út, igazság és élet, aki kapu. Jézus éppen ennek mondta magát. Buddha csak azt állította magáról, hogy megvilágosodott. És ez így is van. Krisztus azonban azt állította magáról, hogy Ő a Világosság, aki megvilágít minden embert. /Jn 8.12/ Ezt logikusan kétféleképpen lehet értékelni. Egy beképzelt hazudozó volt és többet mondott magáról mint aki, vagy tényleg az akinek mondja magát.
  Mint látható a keresztény hit nem folklór, nem erkölcsi tanítás, hanem egy személlyel való élő kapcsolat, akiről mi logikusan / 2.verzió / azt tartjuk, hogy maga az Isten.
  A zsinatról többet: http://www.apologia.hu/books/kesavadasa.html

  Ad astra per aspera.”
 • 46. knifemaster 2008. december 14. 12:29
  „#42
  kefas ezt írtad te:
  "Jézus kb. 2 milliárd keresztény szerint a második isteni személy, azaz Isten. "

  Idézet mástól:
  Mert úgy szerette Isten e világot , hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Ő benne, az el ne vesszen, hanem örök élete legyen."(János 3:16.)
  Jézus Krisztus önként vállalta, hogy magára veszi minden ember összes elkövetett és a valaha a jövőben elkövetésre kerülő bűnét is. MINDENKIÉT KIVÉTEL NÉLKÜL.
  Ez azt jelenti jogilag, hogy Isten bűn iránti haragja mind Jézusra zúdult.
  Ha Annak a Lelke (szelleme) lakik bennetek, a ki feltámasztotta Jézust a
  halálból, ugyanaz, a ki feltámasztotta a Krisztus Jézust a
  halálból, megeleveníti a ti halandó testeiteket is az Ő ti bennetek
  lakozó Lelke(szelleme) által. (Róm. 8:11)

  Most akkor hány nyolc kalács? Költői kérdés...”
 • 45. G.D 2008. december 14. 00:36
  „Kedves kefas, ahogy írtam. Sem nem jó, sem nem rossz. Nem létezik másvilági szempontból jó és rossz, csak átélés, megélés. Nem lesz érte a másvilágon büntetés!! Más dolog az evilági. Itt lesz büntetés: elitélés, szociális kizártság, stb...A másvilágon nem vár téged elitélés és büntetés sem. Nem akarok mélyebben belemerülni, mert azt gondolom, ez nem a megfelelö portál erre.
  A Biblia nekem már rég óta nem szentírás, pedig katolikusként nevelkedtem fel, de hát én olyan vagyok, aki nem fogad el mindent amit mások mondanak, legyen az a Biblia is. Tanulmányozásom jó 25 évre tekinthet vissza. Tanulmányoztam, hogy mikor, miért alakultak ki a vallások stb...stb...A meglátásomat sok személyes tapasztalat, élmény is támogatja.
  A Biblia hamisításáról sokat lehet olvasni. (Aki keres, az talál!) Mondjuk ez nagyon is lehetséges. Gondolj csak bele, hogy hányan fordították le eddig és ahányan lefordították, azok minden máshogy is értelmezték. Meg hát hozzátett ehhez a katolikus egyház is, aki a kénye kedve szerint törölt , vagy hozzátett. Gondolok itt Pl. a reinkarnációra, amit ök töröltek az ötszázas években a konstantinápolyi zsinatjukon. Sokat olvastam Jézus tanításairól is, minden ki van ferdítve.
  Meg kell jegyeznem, hogy semmiféle felekezetnek, vagy szektának nem vagyok a tagja!!
  Na nichts für Ungut.
  Üdvözletem.”
 • 44. kefas 2008. december 13. 22:18
  „Kedves G.D

  "A jó és a rossz, a bün és bünhödés nem létezik"
  Akkor most ha tegyük fel megölne valaki, az se nem jó, se nem rossz?
  Ez milyen világnézet?
  Én azt hiszem még nem jöttem vissza és nem is fogok.
  Mindenesetre érdekes amit írsz. Csak nem a lélekvándorlásra gondolsz?
  Csak találgatok.

  Az azért elszomorít hogy nem is érdekel a Biblia, dehát te tudod./ Ez tényleg nem párbeszéd /

  A hamisításról nem tudom hol olvastál. De ha már ilyet leírsz azért kicsit érdemes utánanézni.
  pl.a qumráni tekercsek esete, ami pont azt igazolja hogy a Kr.e II. sz-ban ua. volt a szentírás szövege, mint most.
  A héber Bibliának a felfedezések előtt ismert legrégebbi másolata az i. sz. 9. századból származott; az i. e. 2. században keletkezett qumráni bibliamásolatok egyfelől 1000 évvel visszatolták a birtokunkban levő legrégebbi héber másolat korát, másfelől a qumráni és az eddig ismert (maszoréta) szövegek összehasonlításával kiderült, milyen nagy pontossággal adták tovább a zsidó másolók a Biblia szövegét; mindez az Ószövetség szövegének hitelességét bizonyítja;
  Ha Kr.u. a teáltalad hamisítónak beállított kat. egyház vagy bárki eltért volna az eredeti szövegektől az ez alapján látszana, de "sajnos" a szöveg ua.”
 • 43. G.D 2008. december 13. 20:49
  „Kedves kefas,
  Nem alakul ki pébeszéd, mert azonnal jöttök a Bibliával, ami ezerszer lett már hamisítva. Nem utólsósorban a kedves katolikus egyház jóvoltából, illetve érdekeit képviselöen! A jó ég tudja, hogy eredetileg mi állt benne? Én a magam részéröl nem is akarom tudni!
  Igenis, onnan már sokan visszajöttünk, TE is,!. Hogy arra nem emlékszel, annak is oka van, mint mindennek az életben. Semmi nem történik az életben ok nélkül!
  A kérdésedre visszakanyarodva, csak azt tudom neked mondani, hogy minden tekintetben van értelme az életnek,illetve az életünknek. Az értelme miatt jöttünk, születtünk ide le!
  A jó és a rossz, a bün és bünhödés nem létezik, csak akkor, ha te azt akarod, illetve abban hiszel, (pl. a vallási meggyözödésed miatt).
  Ehhez azonban túl kell tekinteni a "tányér szélénél"!”
 • 42. kefas 2008. december 12. 16:27
  „,,Miért van az, hogy az Isten hívők örökösen téríteni akarnak, és észt osztani?"
  Senki nem akar téríteni. Egyszerűen csak bátorkodunk megszólalni és elmondani a véleményünket éppúgy mint azok, akik más véleményen vannak. Az hogy az ember kifejti részletesen a gondolatait nem hiszem hogy baj. Bár tennéd meg te is, akkor talán igazi párbeszéd alakulhatna ki. Félmondatokkal nem lehet dialogizálni. Ha ebben a témában megszólalhat itt 30 beírás pro akkor miért térítés és észosztás az, ha megszólal 3 kontra? Nem az. Egyszerűen csak egy vélemény, amin lehet elgondolkodni vagy továbblibbenni.
  ,,Onnan viszont még nem jött vissza senki,+
  Ez legalább is elgondolkodtató. Mert a kereszténység pontosan azért terjedt el, mert volt néhány egyszerű halász, akik azt állították, hogy találkoztak egy bizonyos názáretivel, akit nemrég feszítettek meg. Ebben az állapotában miközben nem hatottak rá a fizikai törvények megérintették, ettek vele, sebeit érintették, egyebek. Tudták róla, hogy többé nem hal meg. Érdemes azért ezt a problémát is körüljárni. Persze ha valakit érdekel egy ilyen állítás.
  ,,Jézus meghalt a bűneinkért (ő suttog a kereszten és nem Isten)"
  Jézus kb. 2 milliárd keresztény szerint a második isteni személy, azaz Isten.
  Egyébként csak egy szerencsétlen próféta, aki jól átvert mindenkit, amikor ilyeneket mondott, hogy:
  -Én és az Atya egy vagyunk. - Elmegyek, hogy helyet készítsek nektek. Aki Bennem hisz nem lát halált...stb. Ez sem elhanyagolható.
  ,,....tegye fel az a kezét, aki 100%-osan biztos benne, hogy Craig Ewert nem kapott bűnbocsánatot."
  Most akkor van Isten vagy nincs? Mert ha nincs, akkor az egész kérdés értelmetlen, ha meg van, akkor az eutanáziával lesz baj.
  A megbocsátás persze jó kérdés. Egyrészt az egyház soha senkiről nem állította azt, hogy elkárhozott, még Júdásról sem. Ezt nem tudjuk.
  Amit azonban tudunk, hogy a kárhozat nem más, mint az Isten nélküli örök élet, ami nem Isten büntetése, hanem a mi választásunk. Isten nem kárhoztat el senkit, mert Ő semmi más, csak a tiszta szeretet. Mi döntünk, hogy vele vagy nélküle.

  Legalább is szerintünk.”
 • 41. knifemaster 2008. december 12. 12:53
  „Könnyen osztják a az észt sokan,mert az igazság odaát van.Onnan viszont még nem jött vissza senki,hogy elmondhassa, mi is az.
  A következőket viszont nagyon elvétve hallom:Isten mindenkinek megbocsát,ha kérik azt.Jézus meghalt a bűneinkért(ő suttog a kereszten és nem Isten)A szabad akarat nekünk megadatott.Bírálni Istennek van joga.
  Pedig ez is le van ám írva.....szemellenző?Nem szorít?

  Visszakanyarodva a cikkhez ....tegye fel az a kezét,aki 100%-osan biztos benne,hogy Craig Ewert nem kapott bűnbocsánatot.Aztán lehet okoskodni.”
60 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adatlopás: Tisztázta magát a Jézus Szíve Partizánbrigád

Lassan kezdenek lecsillapodni a Pannon Egyetem körül kialakult botrány hullámai. A Vehírt e-mailben… Tovább olvasom