Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Szenzációs lelet a filiszteusokról

Nyolc éve Tel-Avivtól délre történelmi szempontból szenzációs leletre bukkantak izraeli kutatók.

Egy parányi területen több ezer, i.e. 9. és 8. századból származó kultusztárgy került a felszínre. Az első leletcsoportot időközben rekonstruálták, és egy izraeli-német kutatócsoport bemutatta az eredményeket. 2002 őszén Raz Kletter izraeli régész a Tel-Avivtól bő húsz kilométerre délre eső Javnéban egy két méter átmérőjű, másfél méter mély gödörben több mint hétezer kultusztárgyra lelt az i. e. 9. és 8. századból. Ennyit a több mint száz éve tartó kutatások történelmében még soha nem találtak Izraelben. A leletet óvandó, kezdetben titokban tartották a felfedezést. Az első leletcsoport rekonstruálásának most publikált eredményei elárulják, hogy a felfedezett, cipősdoboz nagyságú agyagmodellek egy kultuszhelyet ábrázolnak. Elülső és oldalsó részükön állatábrázolások, elsősorban bikák és oroszlánok, valamint meztelen istennők láthatók.

Összesen mintegy 120 modellt sikerült rekonstruálni. A Javnéban talált tárgyakat valószínűleg szertartásosan temették el, miután már nem volt rájuk szükség a közeli, mindeddig fel nem tárt szentélyben. Javne akkoriban a filiszteusok városa volt, egy tengerésznépé, akiket az egyiptomiak i.e. 1200 körül telepítettek be. Az építészeti modelleken kívül több tízezer agyagcserép is napvilágra került, amelyeket azonban már lehetetlen edényekké rekonstruálni - a munka évtizedekig tartana, és megfizethetetlen volna.

Az elkövetkezendő kutatás fő feladata a modellek és edények szerepének tisztázása lesz. A kezdeti eredmények is szenzációsnak mutatkoznak, de további vizsgálatokra van szükség, hogy biztosat lehessen állítani - magyarázta Wolfgang Zwickel mainzi kutató a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). Annyi nyilvánvaló, hogy hallucinogén anyagokat égettek el bennük. Végső soron abban reménykednek a kutatók, hogy többet megtudhatnak a filiszteusok eredetéről, amelyet máig homály fed - Albániától Törökországig bárhonnét jöhettek. Az ásatási publikáció első kötete a napokban jelenik meg a német Vandenhoeck Ú Ruprecht valamint a svájci Academic Press kiadónál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legnagyobb nyula: 21 kiló, másfél méter

Napi 12 sárgarépát, három almát, egy fej káposztát és négy tálka nyúltápot fogyaszt el Darius, a… Tovább olvasom