Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Szent György lovagok a megyéből

Lovagavatási ünnepséget tartottak a visegrádi királyi palotában. Ennek keretében megyénkből négyen részesülhettek abban a megtiszteltetésben, hogy a visegrádi Szent György lovagrend tagjává váltak.

A lovagrend statútumát 1326.április 24-én, Szent György napján hozta nyilvánosságra Károly Róbert magyar király a magyar püspöki kar jelenlétében, a Visegrádi palotában.

E lovagrend Visegrád ezer éves történelmi örökségének organikus és elidegeníthetetlen részévé vált, mely a legrégebbi világi, királyi alapítású lovagrend. Feladatuk volt a kereszténység védelme, az ünnepek fényének biztosítása, a gyöngék, a szegények és elesettek védelme, támogatása is - tájékoztott dr. Horváth Antal ügyvéd, a rend megyei nagypriorja.

A lovagrend a napjainkban is több területen tevékenykedik, mint a hagyományápolás, ezen belül a történelmi évfordulók megünneplése, a középkori kutatások elősegítése és publikálása; tudományos ismeretterjesztés, oktatás, tudományos összejövetelek szervezése, adományok és segélyek gyűjtése.

a képen balról jobbra dr. Brummer Krisztián, (Sopron, Polgármesteri Hivatal Irodavezető),
A képen balról jobbra dr. Brummer Krisztián, (Sopron, Polgármesteri Hivatal Irodavezető), Török Antal (Győr, iparjogvédelmi szakértő), Cseke László (a Rend kancellárja), Bertalan Attiláné (Mosonmagyaróvár), Dr. Horváth Antal (megyei nagyprior), Árendás György (Sopron NYME Közgazdaságtudományi Kar ügyvivő szakértő).


A lovagrend tagjai évente sorába fogadja az egyes szakterületek kiválóságait, akiknek értékrendjébe tartozik a lovagrend említett tevékenységeinek támogatása, munkájukkal, szaktudásukkal folyamatosan segítséget nyújtottak és nyújtanak az arra rászorulóknak.

A lovaggá ütés szertartását előzetes szentmise után – ünnepélyes keretek között ez évben is – a visegrádi királyi palota lovagtermében, az 1326-os alapítás helyén történt.

Olvasóink írták

 • 2. czapary 2010. május 05. 13:04
  „Amellett, hogy lovagtársaink avatásához gratulálok, meg szeretném jegyezni, hogy legnagyobb tiszteletem kifejezése mellett a közlemény sajnos tárgyi tévedések sorát tartalmazza, amit szeretnék az olvasók korrekt tájékoztatásának a jegyében kiigazítani annak előre bocsátásával, hogy távol áll tőlem minden olyan szándék, hogy visegrádi lovagtársaink nemes céljait és szándékait kétségbe vonnám.

  A Szent György Lovagrend 1326-ban kelt, latin nyelven íródott Alapító Okirata szerint I. Károly király (Anjou Károly Róbert - Caroberto), valamint II. Piast Bolesłav toszeki herceg, esztergomi érsek, és valamennyi egyházmegyei érsek és püspök pártfogó jelenléte és jóváhagyása folytán, a lovagok önkéntes társulásával, Esztergomban, az esztergomi káptalan előtt jött létre. Vannak olyan állítások, miszerint a Rend Visegrádon, az 1323-tól királyi székhelyen jött létre, ez azonban nem helytálló. Az Alapító Okirat név szerint említi ,,Bolezlo atya" esztergomi érseket, úgy is, mint a hely örökös főispánját.
  Szent István király 50 vármegyét, és 5 vármegyénként egy, összesen 10 egyházmegyét hozott létre, 8 püspökséget és 2 érsekséget. A vármegyék élén a főispánok voltak a világi-, és az esperesek voltak az egyházi vezetők. Mind Visegrád, mind pedig Esztergom az esztergomi káptalan alá tartozott ugyan, de ahogy Esztergom vármegye (ahová Esztergom városa tartozott) főispánja Bolesław esztergomi érsek volt, úgy Pest(-Pilis-Solt) vármegye (ahová Visegrád tartozott) örökös főispánja Drugeth Fülöp nádor volt, akit viszont az Alapító Okirat nem említ meg. A kor szokása szerint, ha az alapítás Visegrádon lett volna, akkor az Alapító Oklevél Drugeth Fülöpöt említette volna Bolesław érsek helyett, ha jelen volt, illetve nem emelte volna ki a hely főispánját, ha az nem volt jelen. Mindezek alapján bizonyosan Esztergomban volt az alapítás és nem Visegrádon.

  Kezdetben a lovagavatás jogáról a rendi szabályzatok nem rendelkeztek, mert a rend soraiba csak olyan személy léphetett, aki már felavatott lovag volt. A Rendnek eleinte ezért nem is volt nagymestere, a Kancellár és a két Főbíró voltak a tisztségviselők. 1326 és 1344 között a Rend évi 1 személyt vehetett fel tagnak, és létszáma nem haladhatta meg az 50 főt. A Rendbe fogadáshoz a teljes tagság egyhangú szavazatára volt szükség.

  A Rend első kancellárja Szécsényi Tamás nádor, erdélyi vajda, első világi bírója Nekcsei Demeter tárnokmester, és első egyházi bírója Telegdi Csanád egri püspök lett, de hosszas kutatások eredményeképpen szinte 99%-os biztonsággal ismert az alapító lovagok tekintélyes névsora is.

  Fentiek alapján azt is leszögezhetjük, hogy a Szent György Lovagrend nem királyi alapítású volt, de a király egyetértésével és jelenlétében jött létre, ahogy az Alapító Okirat említi:
  "Az úr ezerháromszázhuszonhatodik évében Szent-György vértanu ünnepnapján ezeket a szabályokat és határozatokat hozta a Szent-György-rend Károly király urunk jelenlétében és akaratából."
  Gondoljunk bele, hogy a Szent György Lovagrend tagjainak saját bírósága volt, ami bizonyos immunitást jelentett magával a királlyal szemben is, amely egyben emelte a Rendhez tartozás értékét. Ezért mind a Rend, mind a király, igaz, más és más szempontból, de ragaszkodott az 50 főben maximált létszámhoz, így a király nem is állított nagymestert a Rend élére. Ez majd a későbbiekben következik be, de ez már egy másik történet. A Rend alapítása a királyhű főurak és a király írásba foglalt kiegyezése és e szövetség megerősítése volt.
  A Nemzetközi Szent György Lovagrend és Lelkiségi Mozgalom jelenleg Európa számos országában és tengerentúlon működik ezer főt meghaladó létszámmal. Legutóbb rendkívül látványos és emlékezetes lovagavatás keretében április 17-én, Szegeden a Dómban igeliturgiával kísérten új lovagokat és dámákat avatott Őeminenciája Lovag Tadeusz Kaczor GCStG Nagymester, hazánk tiszteletbeli łódźi főkonzulja és Lovag Balla Miklós GCStG Nagyprior, a Nagymester első helyettese. Megyénkből Szegeden 8 új lovag és dáma avatására került sor.
  Az érdeklődők hozzám is fordulhatnak, de ajánlanám Dáma Dr. Sebestyén Ágota Asszony megkeresését, aki a Győr-Moson-Sopron Megyei Priorátus vezetője és egyben a Lovagrend Magyar Nagypriorátusának Főbírója.
  E-mail: dr.sagota@freemail.hu GSM: +36 20 4559455
  Csak a tisztánlátás érdekében és céljából megjegyezni kívánom, hogy a Lovagrend un. kettőskereszt fő szimbólumának és nevének az Európai Uniós kiterjesztésű védjegyoltalmával Lovag Balla Miklós Magyar Nagypriorunk rendelkezik (Reg.szám: 0037422211).
  A Szent György lelkiség alapján céljaink és feladataink közösek, ezért a visegrádiakkal nem a vitát, hanem az együttműködést és az egységet keressük, és tesszük a - nem mindig látványos - dolgunkat a XXI. század kihívásainak megfelelve.

  Lovag Dr. Czapáry-Martincsevics András GCStG Grand Historian
  A Nemzetközi Szent György Lovagrend és Lelkiségi Mozgalom főtörténésze
  czapary@t-email.hu
  GSM: +36 30 9370290”
 • 1. Ivánkovics_Ottó 2010. május 03. 10:10
  „Kedves Lovagok!

  Tisztelettel gratulálok minden Szent György Lovagnak! Különösen dr. Brummer Krisztiánnak, aki ezzel is öregbíti Széchenyi István falujának, Nagycenknek a hírnevét. A Lovagoknak további sok sikert kívánok!
  Tisztelettel:
  Ivánkovics Ottó
  Nagycenk polgármestere”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NASA későbbre halasztotta az Endeavour űrsikló utolsó repülését

Az eredetileg tervezettnél több hónappal későbbre, novemberre halasztotta az amerikai űrkutatási… Tovább olvasom