Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák Európában és Ázsiában

Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák sújtják Európa és Ázsia több országát.

Az oroszországi erdő- és tőzegtüzek oltásában áttörést lát a rendkívüli helyzetek minisztériuma, ezért köszönetet mond a felajánlott külföldi segítségért, de egyelőre nem veszi igénybe - mondta hétfőn a hatóság külügyi osztályának vezetője. Rendkívüli helyzetet rendeltek el viszont a Cseljabinszki területen lévő Ozerszk környékén, ahol az ország egyik legnagyobb nukleárisfűtőanyag-feldolgozó és -tároló üzeme működik - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.

A szmog miatt múlt csütörtök óta Oroszország nyugati részéről összesen több mint 63 ezer repülőjárat nem tudott elindulni - közölte Alekszadr Frolov, a meteorológiai intézet vezetője sajtóértekezletén. Frolov szerint egyébként a mostanihoz hasonló rendkívüli hőség Oroszország ezeréves történelme során még nem volt Moszkvában: "semmi hasonlót nem rögzítettünk sem mi, sem elődeink."

Moszkvát hétfőn reggel újra sűrű füstköd borította be, és a lapok szerint a szokásosnál jóval többször hívják a mentőket, a halálesetek száma pedig eléri az átlagos két és félszeresét, de pánik továbbra sem mutatkozik.

A bevásárlóközpontokban a hétvégén a forgalom jóval meghaladta a szokásosat, mert az emberek a klímaberendezés nélküli lakásukból a légkondicionált üzletekbe, üzletközpontokba menekültek. A hétvége újabb jelensége volt, hogy aki tehette, olcsóbb - napi mintegy 20 ezer forintba kerülő - légkondicionált szállodákba költözött. Akadt, aki a munkahelyén töltötte a hétvégét: több nagyvállalat is megnyitotta légkondicionált irodáit munkatársai számára.

A füstköd és szaga az egész városban és körülötte jó 30 kilométeres körzetben érezhető. A levegő szennyezőanyag-tartalma valamicskét csökkent a pénteken és szombaton mért legmagasabb adatokhoz képest.

Feltehetőleg a kánikula okozta hét ember halálát a hétvégén Romániában, a fekete-tengeri Konstancán. Többségük 65-75 év közötti volt, és egyéb betegségben is szenvedett, de meghalt két fiatal is, aki nagy melegben dolgozott. A kánikulát rövid ideig tartó erős viharok és esőzések szakítják meg. Az így keletkezett áradások főleg Erdélyben okoztak károkat. Hargita megyében mintegy 400 gazdaságot öntött el az árvíz.

Homoródszentmárton a leginkább érintett település.

A Krónika című napilap szerint az észak-erdélyi Máramaros megyében Kapnikbányán okoztak jelentős problémát az áradások, a lezúduló esővíz fél kilométeres hosszúságban rongálta meg az ivóvízvezetéket. Dél-Erdélyt sem kímélte a szélsőséges időjárás, a Fehér megyei Magyarigenben 50 házat és háztáji gazdaságot öntött el az ár.

Öt halálos áldozata van a hétvégi árvíznek Észak-Csehországban - jelentette Kokes János, az MTI pozsonyi tudósítója. A mentőszolgálat adatai szerint a halottak száma négy, ketten pedig eltűntek. Az áldozatok vízbe fulladtak. Az első becslések szerint az anyagi kár mintegy négymilliárd korona (45 milliárd forint). A lakossági károkat több százmillió koronára teszik.

A cseh kormány rendkívüli ülésén 40 millió koronás gyorssegélyt szavazott meg az árvíz sújtotta régiónak. Várható, hogy a szerdai kormányülésen újabb 300-350 millió koronát szavaznak meg a régiónak.

A kelet-németországi folyókon levonuló árhullám hétfőn délután elérte Bad Muskaut, elárasztva a helyi Pückler-kastélynak a világörökség részeként számon tartott gyönyörű parkját. Mint a helyi katasztrófa-elhárítási hatóság illetékese elmondta: a Neisse folyó mentén emelt földgátak nem bírták a hatalmas víztömeg nyomását, és több helyen átszakadtak. Ennek következtében víz alá került két, Bad Muskautól délre fekvő falu: Podrosche és Sagar. A lakosokat - mintegy 80 embert - még időben kitelepítették. A múlt heti heves esőzések nyomán kialakult árvíz máris milliós károkat okozott Szászország településein. Súlyosan megrongálódott - többek között - a Görlitz közelében található Mariental kolostor.

Lengyelország délnyugati tréségeiben stabilizálódik az árvízi helyzet, de a vészhelyzet még nem múlt el - közölték helyi katasztrófavédelmi illetékesek hétfőn.

Az alsó-sziléziai vajdaságban, a cseh határ közelében lévő Bogatynia várost viselte meg leginkább az ítéletidő. A 18 ezer lakosú településen három ember halt meg a hirtelen jött özönvízszerű eső következtében kialakult áradásokban, több tucatnyi lakót ki kellett költöztetni otthonából. Hidakat, utakat tett tönkre az ár, és használhatatlanná vált az az autópálya is, amely összeköti a várost az ország más részeivel. Most a legnagyobb veszélyt az áradások romboló jellegű következményei jelentik - vélik a szakemberek.

Több mint 13 millió embert érintenek a pakisztáni árvizek, ami több, mint a 2004-ben az Indiai-óceán mentén pusztító szökőár, a 2005-ös kasmíri és a 2010-es haiti földrengés nyomán segítségre szorulók száma együttvéve - közölte hétfőn az ENSZ. Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő azt mondta: országa még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben.

Megközelíti a 340-et az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartomány Csoucsü (Zhouqu) megyét ért természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma, 1148 ember van az eltűntek listáján - közölték hétfőn helyi idő szerint késő este a helyi illetékesek. Hivatalos források szerint a halottak száma 337-re emelkedett.

Vasárnapra virradóra a heves eső következtében a magas hegyekről alázúduló föld és sziklagörgeteg a völgy három falujának házait rombolta le, elzárta a rajtuk keresztül vezető folyó útját, és a sárlavina méteres magasságokban mosta el az útjába került épületeket, azok romjait és lakóit. A kivezényelt katonák, tűzoltók eszközök híján, a körülményektől hátráltatva igyekeznek életeket menteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámpírok uralták a kamasz közönségdíj-átadót

Az Alkonyat-filmszéria és a Vámpírnaplók című tévésorozat kapta a legtöbb díjat. Tovább olvasom