Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Székelyföldre vinnék a Szentföldet

Történelmi jelentőségű nagy kiállításnak adhat otthont 2012-ben a Csíki Székely Múzeum: a tervezett tárlaton szentföldi, a kereszténységgel egyidős kéziratokat, tekercseket, egyéb történelmi relikviákat, muzeológiai ritkaságokat tekinthet majd meg a nagyközönség - írta keddi számában a Csíkszeredában megjelentő Hargita Népe és az erdélyi Krónika.

A híradások szerint eddigi legnagyobb kiállítására készül a Csíki Székely Múzeum a jeruzsálemi Izrael Múzeummal karöltve. A két intézmény csaknem egyéves kapcsolata Székely Csaba Istvánnak, a Hargita Megyei Számvevőszék elnökének köszönhető, aki hosszú időn keresztül végzett kutatásokat Izraelben. A romániai magyar sajtó szerint a Csíki Székely Múzeum életében nagy nyitásnak számít, hogy Európán kívül is sikerül kiépíteni kapcsolatait. Az Izrael Múzeum ráadásul a világ tíz legjobbja közé tartozik.

Gyarmati Zsolt múzeumigazgató szerint szeretnék elhozni a Székelyföldre a Szentföldet, a különböző bibliai helyszíneket, azok tárgyi világát, tekintettel arra, hogy - mint fogalmazott - az erdélyi emberek többsége mélyen vallásos, érdeklődik a bibliai téma és a Szentföld öröksége iránt. A tervezett kiállítás anyagában a holt-tengeri tekercseken kívül olyan szakrális tárgyak, kézműves termékek, leírások szerepelnének, amelyek átfogó képet nyújthatnának az Izrael Múzeum és a Szentföld örökségéről.

Tavaly a budapesti Szépművészeti Múzeum adott otthont egy, a tervezetthez hasonló kiállításnak, de az ott látható tárgyak egy része beépült a jeruzsálemi Izrael Múzeum bővítését követően kialakított állandó kiállításba. Mint azonban Iuju Orenstein, a jeruzsálemi múzeum Romániából elszármazott gazdasági igazgatója jelezte, a hatalmas intézmény raktáraiban van még bőven látványos és értékes műtárgy, amelyet bemutathatnak Csíkszeredában.

A különleges kiállítás csak megbízható és korszerű környezetben rendezhető meg, s Gyarmati szerint a Csíki Székely Múzeum ilyen.

Emlékeztetett arra, hogy már a 2007-ben rendezett Munkácsy-tárlatra sikerült korszerűen felszerelni az intézményt.

A tervezett kiállítás költségei az igazgató szerint akár 400-500 ezer euróra is rúghatnak, így a közeljövőben az anyagi források előteremtésén fognak munkálkodni. Gyarmati elmondta: bíznak a romániai kulturális minisztérium támogatásában, szeretnék, ha a drága biztosítást az állam garantálná. Emellett számítanak a helyi önkormányzat, valamint bizonyos magánvállalatok támogatására is. Abban az esetben, ha nem sikerül megszerezni a kellő finanszírozást, kénytelenek lesznek egy másik romániai helyszínt keresni, amellyel közösen állnák a költségeket - ez akár Bukarest is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÁSZ: csökkent a szervátültetetések száma

Csökkent a szervátültetések száma az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentése szerint: míg… Tovább olvasom