Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Szegedi színészek, zenészek becenevei

Szeged - A becenév a művészvilágban megszokott dolog, akit szeretnek vagy csak ugratni akarnak a kollégái, annak tiszteletből vagy a cikizés szándékával jellegzetes elnevezést találnak.
– Johann Strauss operettjét, A cigánybárót játszották épp a Szegedi Nemzeti Színházban, amikor ide kerültem díszítőnek. Valamiért a kollégáim elkezdtek Bárónak hívni, és ezt átvette Gregor József, Vajda Júlia és a többi művész is. Nem nagyon szerettem, de nem szóltam miatta, később pedig rajtam maradt, megszoktam, ma már elfogadom – meséli Toronykőy Attila, aki évekkel ezelőtt rendezővé avanzsált, s a szegedi társulat tagjai ma is Bárónak szólítják.

– Mátyássy Szabolcs kollégám ragasztotta rám barátságból a Gümő nevet. Nem vagyok egy nagydarab fickó, és a Gümő valami kicsi dolog, ráadásul a vezetéknevem betűiből is van néhány benne – magyarázza Gömöri Krisztián, honnan ered a nem túlságosan kedvelt, de a színházban ma is általánosan használt beceneve.

Kollégája, Janik László viszont kifejezetten szereti, ha Jacizzák, a Lacira nem is igen hallgat. – A gimnázium első osztályában mellém ült az iskolapadba Bóka László, akit ma már Bóka B. László színikritikusként, színidirektorként ismer a szakma. Elválaszthatatlan barátok lettünk, s mivel mindketten Lacik voltunk, a gimiben Bacinak és Jacinak hívtak bennünket. Állandó clownpárost alkottunk, sokszor felléptünk együtt. Ez a becenév máig elkísér, nagyon szeretem, még az e-mail címemben is ez szerepel – árulja el Janik László.

Janik László viszont kifejezetten szereti, ha Jacizzák, a Lacira nem is igen hallgat
Janik László viszont kifejezetten szereti, ha Jacizzák, a Lacira nem is igen hallgat
Fotó: Frank Yvette

Ugyancsak a gimnazista évekig vezethető vissza a szegedi szimfonikusok zenekari titkárának szakmán belül közismert beceneve. – Nagyon göndör volt a hajam, és két kis tincsem úgy állt fel, mint két kis szarvacska a kisborjúkon, ezért osztálytársaim elneveztek Bocinak. Ez rajtam is ragadt, sokan 40–50 éve így hívnak, csak az írásmódja Boczyra változott. Másik becenevemet a családnevemből „képezték": a Szelezsán rövidült Jeanra. Akkoriban divatban voltak a Jean-viccek, és engem is cukkoltak velük. Szerintem azokat az embereket szokták becézni, akiket szeretnek, ezért már régen megbékéltem a neveimmel, már kedvesnek találom őket – mondja Szelezsán István harsonaművész.

A muzsikusok közül többeket is becenevükön ismernek városszerte, a csellista Csányi Ildikó Lidu, a nagybőgős Lajos István Patyi, szólamtársa, Ludányi Endre Pege. Az operatársulattal sokszor fellépett a Sógor: Vághelyi Gábor. Borsinak hívják Borsos Bea színművészt, Borónak Borovics Tamást. Mindenkinek Levi bácsi Király Levente, a Nemzet Színésze – már csak kora és szakmai tekintélye miatt is.

Legendák

Sok legendás, nagy színész becenevét megőrizte a színháztörténet. Raksányi Gellértet nemcsak kollégái, hanem a publikum is Kutyuként, Kutyaként emlegette. Bilicsi Tivadar Bill – a fiatalabb pályatársaknak Bill bácsi volt, Csortos Gyula pedig Csutak, Páger Antal Téni vagy Téni bácsi. G. Dénes György zeneszerzőt sokan csak Zsütiként ismerték, Eperjes Károlyt ma is sokan Szamócának hívják. Van olyan színészdinasztia, amelynek minden tagja örökölte felmenői becenevét: a Latabárok mindegyikének kijárt a Latyi megszólítás. Horváth Péter drámaíró-rendező édesapja, Horváth Jenő volt a legendás „gonosz" Horváth – aki másodosztályú ripacsokból is zseniket faragott a színpadon.

Olvasóink írták

  • 1. ASHER 2009. március 19. 04:17
    „a kutykuruttye meg; BESZARI!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A régésztudomány győri apostola 120 éve halt meg

Rómer Flóris régész, művészettörténész, akadémikus, a magyar régiségtudomány alapítója százhúsz… Tovább olvasom