Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Százmillió zarándokot várnak a Gangeszben való rituális fürdésre

Hozzávetőleg százmillió hindut várnak hétfőtől a Gangeszben való rituális fürdésre Uttar Prades indiai államba, Alláhábádba arra a vallási ünnepre, amelyet 12 évente rendeznek meg a szubkontinensen.
Az 55 napon át tartó Kumb Melá a világ legnépesebb vallási fesztiválja: szent emberek gázolnak ezrével a Gangesz vizébe, testük hamuval borított. A legtöbb résztvevő azonban a hindu vallás egyszerű, hétköznapi követője, ők India minden sarkából érkeznek a négy kijelölt fürdőhelyre, köztük Alláhábádba.

A megmártózás a szent folyóban hitük szerint megszabadítja őket bűneiktől. A rítus a lelki megtisztulás és üdvösség felé mutat utat.

Hindu hívők rituális fürdőt vettek a Szangamnál

A Kumbh Melá az ősi Indiába, a védikus korszakra vezethető vissza, akkor rendezték meg először a folyóünnepet. Eredete a hindu mitológiában az egyik népszerű teremtésmítoszban található meg, a Számudra manthán történetben, amelyet egyaránt említ a Bhágavata Purána, a Visnu Purána, a Mahábhárata és a Rámajána.

A szervezők úgy becsülik, hogy naponta kétmillió zarándok járul majd a folyópartra, számukra 35 ezer vécét és további 20 ezer utcai latrinát alakítottak ki. A biztonságra 12 ezer rendőr ügyel, az ő feladatuk lesz a tömegpánik megakadályozása is.

Alláhábád az ország középső-északi részén fekszik, ahol a Gangesz találkozik a másik két szent folyóval, a Jamunával és a Szaraszvátival.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélygarázsból fúrtak alagutat a bankba

Harminc méter hosszú alagutat fúrtak egy berlini bankhoz betörők, majd pedig sikeresen kifosztották… Tovább olvasom