Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Százezrek kényszerülhetnek a Nílus-delta elhagyására

Egyiptomi kormányzati tanulmány szerint 2025-ig több mint félmillió ember kényszerülhet a Nílus-delta elhagyására a tengerszint emelkedése miatt.

A Földközi-tenger vízszintje már a huszadik század folyamán is 20 centiméterrel emelkedett, s a vízállás 2025-ig további 10 centiméterrel nőhet - áll a jelentésben. A betörő sós víz elől már eddig is sokan elhagyni kényszerültek az ország éléskamrájának számító területet, mások homokot vásárolnak a földek megemelésére vagy gátakkal védekeznek.

A tanulmány szerint a vízszint emelkedésének következtében további több mint félmillió ember kényszerülhet kitelepülni, s a mezőgazdaság és a turizmus hanyatlása révén mintegy 70 ezer munkahely szűnhet meg. Az áttelepülések miatt Egyiptom más részein várhatóan megugrik a munkanélküliség és a bűnözés, s más társadalmi feszültségek is várhatók. A Nílus-delta környezeti pusztulásának kezelése egyelőre nem tarozik az ország prioritásai közé, ám szakértők szerint ha a helyzet tovább romlik, súlyos élelmiszerhiány alakulhat ki, s a klímamenekültek száma a század végére elérheti a 7 milliót.A delta biztosítja a 80 milliós ország élelmiszertermelésének egyharmadát, az export révén pedig jelentős bevételt is hoz. Egyes műszaki cégek partmenti falak felhúzását javasolják, ami hosszabb távú megoldást jelenthetne a krízisre. Egy Hamza Associates nevű vállalat 2 méteres gátat építene, ami a tengervíz felszín fölötti és alatti beáramlását is megakadályozná.

Tervüket 2007-ben be is nyújtották a hatóságoknak, egyelőre azonban nem kaptak zöld utat, mivel a kormány attól tart, hogy a falak elcsúfítják a népszerű földközi-tengeri üdülőhelyeket. A regionális katasztrófaelhárító központ más megközelítést javasol: az alkalmazkodásét. Úgy vélik, ahol a víz betör, ott meg kell honosítani a halászatot, más, értékes területeket pedig valóban gátakkal kell megvédeni.

Olvasóink írták

 • 4. bonita2 2010. január 31. 21:06
  „3 eve Haiti is figyelmeztetve volt, hogy foldrenges valoszinusege all a szigetre nezve. Na ja!”
 • 3. soproniarc 2010. január 31. 13:33
  „minden évben van egy nagygyűlés, ahol megállapítják a felmelegedés fokozódott és tenni kéne valamit, de amíg az van, hogy Amerikában is az a trend, hogy minél nagyobb kocsid legyen és kit érdekel a 26 liter átlagfogyasztás, addig szart sem ér az egész. Itthon nagyobb autókat, nagyobb fogyasztással csak gazdagok vehetnek meg, de ott kinn minden második embernek ez van. Ne csodálkozzunk ha azt vesszük észre, hogy elfogy a levegő, megemelkednek a tenger vízszintek. Függünk az olajtól és ez ellen kéne valamit tenni. :S De annyi más dolog okozza még ezt a problémát...”
 • 2. LordByron 2010. január 30. 18:58
  „2100ra feltehetően a tenger szintje 60-100m-rel is megemelkedhet. Ez közel 1,5mrd ember othonának elvesztéséhez vezet. Magyarország, ebből és sok más szempontból is nagyon jó helyen van, de az nem lenne túl jó, ha 20 000 000 menekült özönlene az országba. Mindenki erre gondoljon, amikor 10-20 perces séta helyett autóba ül, vagy nyitott ablak mellett 30°C-ra állítja a fűtést.”
 • 1. Huligan 2010. január 30. 13:11
  „ez gáz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Détár Enikőt mentővel vitték a pszichiátriára

Détár Enikő idegösszeomlást kapott, a színésznőt még péntek délelőtt mentő szállította egy fővárosi… Tovább olvasom