Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Száműzné a műanyag vizespalackokat San Francisco

Az amerikai nagyvárosok esetében ez idáig példátlannak számító lépés a műanyag bevásárlózacskók korlátozásához hasonló hulladékcsökkentő-intézkedések sorába igazodik.
A városi tanács tagjai névtelen szavazás keretében döntöttek arról, hogy ősztől fokozatosan beszüntetik az egyszer használatos PET-palackok árusítását. "Hihetetlenül nagy környezeti költségei vannak a műanyagpalackoknak" - mondta az intézkedéssel előrukkoló David Chiu, hozzátéve, hogy ezer évbe telik, mire egy átlagos műanyag vizespalack biológiailag lebomlik.

Számos kaliforniai városban és más államban is megtiltották az élelmiszerboltok számára a műanyagzacskók használatát, és egy közelmúltban benyújtott törvényjavaslat ki is terjesztené a korlátozást. San Francisco elsőként készül leszoktatni a fogyasztókat az eldobható vizes palackokról, amelyek a környezetvédők szerint ellepik a szeméttelepeket és a műanyagzacskókhoz hasonlóan tengeri hulladékként végzik. Továbbá az egyszerhasználatos műanyagpalackok gyártása, árusítása és szállítása a fosszilis tüzelőanyagokra való túlzott támaszkodást eredményezi - húzta alá Chiu.

Körülbelül ezer év, mire egy átlagos műanyag vizespalack biológiailag lebomlik.
Körülbelül ezer év, mire egy átlagos műanyag vizespalack biológiailag lebomlik.

Amennyiben a javaslatot a jövő heti második voksoláson is elfogadja a tanács és Ed Lee polgármester is aláírja, akkor októbertől nem lehet többé palackozott vizet vásárolni a városi büdzséből és a műanyagflakonokat száműzik minden közterületen szervezett beltéri rendezvényről is. 2016 októberére a korlátozást a szabadtéri rendezvények többségére, valamint az utcai mozgóárusokra is kiterjesztik.

2018 januárja után a több mint 250 ezer embert megmozgató események rendezőinek is engedélyt kell kérniük a városi illetékesektől, hogy palackozott vizet árulhassanak a rendezvényeken. A város területén szervezett bizonyos sporteseményekre és a San Franciscó-i nemzetközi repülőtérre nem vonatkozik a korlátozás.

A kritikusok szerint az intézkedés meg fogja nehezíteni az emberek számára, hogy a nyilvános eseményeken az egészséges választást jelentő vízzel oltsák a szomjukat, különösen, ha a szénsavas üdítőitalokat és az egyéb innivalókat továbbra is árusítani fogják. Chiu szerint azonban a város meg fogja könnyíteni az emberek számára, hogy újratölthessék az otthonról hozott palackjaikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

116 éves lett a világ legidősebb nője

Szerdán 116. születésnapját ünnepelte a japán Okava Miszao, akit a Guinness Világrekordok a világon… Tovább olvasom