Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Számos teória kering már a kaliforniai aranykincs eredetéről

A magát felfedni nem akaró házaspár alig egy éve kutyasétáltatás közben bukkant a becslések szerint tízmillió dollárt érő leletre a birtokán.
Számos teória született az elmúlt egy hétben a kaliforniai aranykincs eredetéről: akadnak, akik szerint a hírhedt vadnyugati bandita, Jesse James rejtette el a ládányi aranyérmét, amelyet egy házaspár talált meg birtokán.

A Jesse James-sztori hívői szerint a rabló azért rejtette el a kincset, hogy alkalomadtán egy második polgárháborút lehessen finanszírozni belőle. Akadnak viszont, akik azt állítják, hogy egy rettegett kalóz, Black Bart zsákmánya került elő a földből.

Fotók

A magát felfedni nem akaró házaspár alig egy éve kutyasétáltatás közben bukkant a becslések szerint tízmillió dollárt érő leletre a birtokán. A ládába rejtett 1427 darab érme csaknem mindegyike az 1847 és 1894 közötti időszakból származik, szinte mindet a San Franciscó-i pénzverdében készítették, és kitűnő állapotban maradtak fenn, mert valószínűleg sohasem kerültek forgalomba.

A kincs felfedezését egy hete hozták nyilvánosságra, és nyomban lázas találgatás indult arról, hogy honnan származhat.

Legtöbben azt a feltevést támogatták, hogy azok az érmék kerültek elő, amelyeket Walter Dimmick, a San Franciscó-i pénzverde alkalmazottja lopott el 1901-ben. Dimmicket a bűnügyben el is ítélték, de a zsákmány sohasem lett meg. Kedden azonban a pénzverde szóvivője, Adam Stump közölte, hogy a hatóságok szerint a leletnek nincs köze az egykori lopáshoz.

Fotók

A középkorú házaspárt a nyilvánosság előtt képviselő érmeszakértő, Don Kagin úgy vélte, olyasvalakié lehetett korábban a birtok, aki a bányaiparban dolgozott, és ő rejthette el a ládát az aranyérmékkel. Az előkerült 5, 10 és 20 dolláros érmék névértéke összesen mintegy 28 ezer dollár, viszont akad köztük néhány olyan ritkaság is, amely darabonként akár egymillió dollárt is érhet.

A kincset a pár képviselője útján áruba bocsátja. Nevüket és a lelet felfedezésének helyét viszont nem hajlandók elárulni, mert attól tartanak, hogy megrohannák birtokukat a modern kincskeresők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját fia helyeztetné gyámság alá Gina Lollobrigidát

Fia szerint a 86 éves egykori filmdívának "elment az esze".
Tovább olvasom