Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Számítógépes játék segítheti a vakokat az épületek megismerésében

Olyan számítógépes játékot fejlesztettek ki amerikai kutatók, amelynek segítségével a vakok épületek térbeli képét alakíthatják ki a fejükben.
Olyan számítógépes játékot fejlesztettek ki amerikai kutatók, amelynek segítségével a vakok épületek térbeli képét alakíthatják ki a fejükben, és biztonságosabban igazodhatnak el a valóságban.

A felhasználó virtuális helyettesítőjét, egy úgynevezett avatárt irányíthat az épület háromdimenziós másában. A játék során drágaköveket kell keresniük a különböző termekben, kikerülve a szörnyeket, amelyek a drágakövekre vadásznak.

A tesztprogramban a vakok Newtonban lévő központjában, a Carol Centerben navigálták avatárjaikat a résztvevők. Az épületet minden folyosójával, ajtajával együtt valósághűen modellezi a program.

A térről hangjelzések adnak felvilágosítást a vakoknak. Egy hang a jobb fülben például azt jelenti, hogy abban az irányban ajtó található. Ha a felhasználó 180 fokkal elforgatja avatárját, a jelzés balról érkezik - magyarázta Lotfi Merabet, a Harvard Medical School munkatársa és kollégái a Journal of Visualized Experiments című szaklapban.

A kutatók az Audio Based Environment Simulator nevű rendszer sikerét a valódi Carol Centerben is tesztelték. Azok a vakok, akik korábban a virtuális játékkal játszottak, jól tájékozódtak a valódi épületben is és megtalálták az egyes termekből kivezető leggyorsabb utat.

Sok más épület háromdimenziós képe is integrálható lesz a számítógépes programba. Így létrejöhet egy koncepció, amely vak emberek millióinak adja meg a lehetőséget, hogy fejlessze függetlenségét.

"Biztonságos körülmények között ismerkedhetnek meg egy összetett környezettel, így öntudatosabban igazodhatnak el a valóságban is" - összegezte Merabet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy amerikai tanulmány szerint nincs köze a gyermekkori védőoltásnak az autizmushoz

Nincs kapcsolat a kiskorú gyermekeknek beadott számos védőoltás és az autizmus között, ami miatt… Tovább olvasom