Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Szalóki Ági közösségteremtő dallamai

Szalóki Ági vékony, törékeny lány gyönyörű hanggal, s csordultig tele meseszép dallamokkal, amelyek közül egyre több az ő szívéből születik.

Szalóki Ági a ’90-es évek közepén felfedezett új népdalénekes-generáció egyik legsikeresebb képviselője. Ezzel együtt más vizekre is elevezett a muzsika tengerén, legyen szó Karády-dalokról, dzsessz-számokról vagy megzenésített versekről, mindenesetre a közönség részéről egytől egyig örömteli fogadtatásra találtak tolmácsolásában a felcsendülő melódiák.


– Úgy jellemezte legutolsó albumát, hogy családi lemez – ez mit takar pontosan?

– Bízom a zene közösségteremtő erejében. A legkisebb közösség, a család jó ideje széthullóban van Magyarországon. Kevés a családi összejövetel, a közös játék, éneklés, az egymásra figyelés. Naponta érkeznek hozzám levelek, amelyekben szülők és pedagógusok számolnak be arról, milyen élményt okoz nekik és a gyerekeknek a Gingalló hallgatása. A legnagyobb elismerés számomra, hogy a zene – amit zenésztársaimmal: Lamm Dáviddal, Kovács Zoltánnal és Dés Andrással oly nagy szeretettel és lelkesedéssel készítettünk – életre kelhet mások szívében is.A rím és a ritmus


– Lemezein a dallamok többsége már saját szerzemény. Utolsó albumán népdalfeldolgozások és énekelt versek kaptak helyet, ezúttal József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és az erdélyi származású fiatal költőnő, Szabó T. Anna költeményei. Mi alapján választ?

– Az ének, a vers nélkülözhetetlen táplálékom. Ebbe nevelődtem bele, erre éhezem gyerekkorom óta. Folytonos versböngészés, dúdolás, valamint a zenésztársaimmal való szoros barátság gyümölcse a Gingalló csakúgy, mint előző gyermeklemezem, a Cipity Lőrinc. A kiválasztás alapvető szempontja a tökéletes rím és a ritmus. Szeretem a játékos, humoros verseket, de fontos számomra a lírai hangvétel is. Gyerekkoromban ezek fogtak meg leginkább.


Ha sikerül a varázslat...


– Ha választani kéne, a kicsiknek vagy a nagyobbaknak énekel szívesen?

– Semmihez nem fogható az, amikor a gyerekeknek énekelek. De szükségem van arra is, hogy különböző műsoraimban más és más arcomat mutathassam meg a közönségnek. A felnőttek világa zártabb, szomorúbb, elfásultabb, előítéletesebb, merevebb. Ebből nyíltabbat, vidámabbat, lelkesebbet, elfogadóbbat, rugalmasabbat varázsolni – ha csak másfél órára is – hangok segítségével a zenész egyik legfontosabb hivatása. Ha sikerül a varázslat, éppolyan örömet okoz számomra, mint amikor több száz gyerekkel viháncolok önfeledten.


Táncházas szülők


– A felnőttközönség számára mennyire hallgatottak, népszerűek a népdalok mostanában?

– Bízom benne, hogy egyre inkább. Felnőtt egy új generáció, a mai huszonéveseké, amely táncházas szüleiknek köszönhetően anyanyelvének tekinti a népzenét, a táncot. Országszerte több olyan zenés foglalkozásról tudok, ahol édesanyák százai gyűlnek össze, hogy kisgyermekükkel énekeljenek. Számos televíziós vetélkedő is fontosnak tekinti a népi kultúra megjelenítését és éltetését. Jó volna ezeket a kezdeményezéseket erősíteni és tudatosan fölkarolni.


Virtuálisan születő album

– Borlai Gergővel egy új világzenei lemezt készít, kortárs magyar költők verseit zenésíti meg.

– Hála istennek eddig többnyire azt éreztem életemben, varázsburok vesz körül. Termékeny időszak volt az elmúlt 6 év számomra és szeretném, ha ez minél tovább tarthatna. Hogy így lesz-e, az rajtam is múlik természetesen. A Borlai Gergővel való közös munkánk elektroakusztikus tánczene lesz magyar, cigány és török dallamokkal, illetve kortárs magyar költők megzenésített verseivel. A projekt a Kishúg nevet kapta és egyik legnagyobb különlegessége, hogy virtuálisan születik. Gergő egy mátrai kis faluból küldi a zenei alapokat, amelyekre szöveggel és dallammal válaszolok az internet segítségével Budapestről, New Yorkból, Bangkokból vagy Kolozsvárról. Most egy hosszabb zenei gyűjtőút első állomásáról érkeztem haza Erdélyből. Barátságos és jószívű emberek között jártam. Hallgattam dallamokat, figyeltem díszítéseket, felfedeztem magamnak szövegeket és dallamvariánsokat, de még többet tanultam emberi sorsokról, szegénységről, szerénységről és persze arról, hogy mit jelent ezeknek az embereknek a magyarságuk, az anyanyelvük, a vallásuk, a családjuk, a földjük, s hogy mit is jelent számukra a zene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egzotikus szépségek

A férfiak általában vonzódnak az egzotikus külsővel megáldott nőkhöz, a félvér lányokhoz. Egyeseknek… Tovább olvasom