Kisalföld logö

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 13°C | 25°C Még több cikk.

Szakácskönyv és oratórium

Oratóriuménekesnek készült Frank Júlia – mára több mint 80 szakácskönyve jelent meg.

Megreformálta a ˝nehéz˝ magyar konyhát, diabetikus szakácskönyvet tervez, és egyre rosszabbnak látja a magyarok étkezési kultúráját.


– Hogyan került kapcsolatba a gasztronómiával?

– Kislánykoromban felfedezték, hogy abszolút hallásom és gyönyörű, kontra alt hangom van. Oratóriuménekesnek készültem, 17 évesen felvettek a zeneakadémiára. Ám ekkor elveszítettem a szüleimet, és támogatás nélkül maradtam az öcsémmel. Dolgoznom kellett, a zenéről kénytelen voltam lemondani. 34 évesen porckorongsérvvel ágyba kényszerültem, másfél évig feküdtem. A férjemet Horváth Ilona szakácskönyvéből irányítottam, amikor főzött. Miután meggyógyultam, meghívtuk a barátainkat. Rakott krumplit is készítettem, de nem egészen a szokásos módon. Akkor mondták: ez egészen különleges, le kellene írnod! A mondat megváltoztatta az életemet.


– Így kezdődött. És hogyan folytatódott?

– Beszereztem az összes tankönyvet, amelyből abban az időben a vendéglátó-ipari szakközépiskolákban és a főiskolán tanították a szakmát. Másfél év alatt az összes könyvet kitanultam. Közben elvégeztem több más irányú tanfolyamot, főiskolát, és újságírói képesítést is szereztem. Miután minden kiadó elutasította a szakácskönyvem ötletét, mondván, a magyar háziasszony tud főzni, az első könyvet a sertés házi feldolgozásáról írtam a Mezőgazdasági Kiadónál. Harminchat településre mentünk el, és otthon, a kiskonyhámban próbáltam ki a látottakat. Nyolc négyzetméteren dolgoztam fel egy fél disznót.



Nem főzünk otthon


– Milyennek látja a magyarok étkezési kultúráját?

– Egyre rosszabbnak. Nagyon kevés embernek van arra ideje, hogy otthon főzzön, a gyorséttermek elviszik a pénz nagy részét. Van egy réteg, amelyik mindent megengedhet magának, és nagyon jól étkezik. A többiek eszik az olcsó, ipari gyártásra szánt termékeket. A félkész vagy készételek, az úgynevezett fixek, leves-, fagylalt- és pudingporok tele vannak kemikáliával.


Könnyedebb magyar étkek


– Milyen alapanyagokból főz, és mit készít legszívesebben?

– Ügyelek rá, hogy hazai alapanyagokat vegyek. Mindig a piacon vásárolok, különösen zöldséget és gyümölcsöt.

– Könnyed magyar konyha című könyvében a zsírosnak, nehéznek mondott magyar étkeket teszi egészségesebbé. Honnan jött az ötlet?

– Én is szeretem a rántott húst, a paprikás csirkét, egyebeket, és nem akarok hízni. Gyerekkorom óta ilyen az alkatom, imádok enni, foglalkozásom okán is sokat kell kóstolnom. Több mint egy évig kísérleteztem, hogyan készíthetném zsírszegényebben a magyaros ételeket, és kitapasztaltam: egy kiló rántott húshoz szűk egy deci olaj is elég. A paprikás csirke alá pedig nem kell zsiradék, sem víz.


Szakácskönyv cukorbetegeknek


– A magyar mellett melyik konyha a kedvence?

– A távol-keleti. Kínában, Indiában, Thaiföldön ugyanúgy markánsan, erősen fűszereznek, mint mi, csak nem ugyanazokkal a fűszerekkel.

– Több mint nyolcvan gasztronómiai témájú könyv után mik a tervei?

– Szeretnék írni egy nagy diabéteszes szakácskönyvet orvos közreműködésével. Magyarországon lassan egymillió ember tudja magáról, hogy cukorbeteg. Mégsem lehet kapni rendes diabetikus süteményt, vagy csak csillagászati áron, és nem vagyok biztos benne, hogy nem tartalmaz cukrot. Ha ma valakinek diétáznia kell, jobb, ha maga készíti el az ételét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovi visszavág Geronazzo Máriának

A pornóproducer úgy hallotta, hogy állítólag a szája feltöltéséhez Mária agyából vettek ki egy kis… Tovább olvasom