Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szájszagűző kávérágó?

Ismét egy tudományos csoda, amit bizonyítottnak is vélnek a kutatók. A kávé, pláne a feketekávé kortyolgatása után saját tenyerünkbe lehelve is érezhetjük, hogy ez bizony nem parfüm, mármint a szag, ami a szánkból árad.


No persze sokan kedvelik a kávé ízét, így ez nekik nyilván nem kellemetlen illat, inkább ízélvezet utóhatása. Ám egy partner, aki urambocsá nem szereti e koffeines italt, esetleg már büdösnek vélheti szájunk szagát, ami messze nem a "de megcsókolnám az ajkadat" érzést válthatja ki belőle. Azt is hihetnénk, hogy a tejjel "higított" változat "gyengíti az erőteljes ízutóhatást, ám erre is rácáfoltak a tudósok. Íme.Kávékivonattal sikerült meggátolni a kellemetlen szájszagot okozó
baktériumok szaporodását - közölte izraeli kutatók eredményét a
LiveScience című amerikai tudományos portál (www.livescience.com).
"Mindenki azt gondolja, hogy a kávé rossz leheletet okoz, ami gyakran
igaz, mert dehidratáló hatása van a szájban, ráadásul tejjel
együtt kellemetlen szagú anyagokká erjedhet" - mondta el Mel
Rosenberg, a tel-avivi egyetem munkatársa.Ez azonban nem mindig van így. Rosenberg kutatócsoportja a kávé hatását vizsgálta a nyálban lévő baktériumtermelődésre. Ennek során olyan összetevőket találtak a kávéban, amelyek megakadályozták a rossz lehelet kialakulását. A kutatók most izolálni szeretnék a baktériumgátló molekulát, hogy a kávé antibakteriális tulajdonságait minél jobban felhasználhassák. Rosenberg úgy véli, felfedezésük a szájöblítők, cukorkák és rágók teljesen új fajtájához vezethet.

Mi, kávéimádók várjuk a fejleményeket!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szín5-ös: Több mint ezer kitünő diák van!

Szín5-ös felhívásunkra több mint 1000 diák büszke szülei jelentkeztek. Tovább olvasom