Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Szabadság Éremmel tüntették ki Malala Juszafzait

A keddi díjátadón a pakisztáni tinédzser hangsúlyozta, hogy az oktatás a szegénység, a tudatlanság és a terrorizmus elleni leghatásosabb eszköz.
Szabadság Éremmel tüntették ki az Egyesült Államokban a lányok oktatáshoz való jogának friss Nobel-békedíjas szószólóját, Malala Juszafzait.

A keddi díjátadón a pakisztáni tinédzser hangsúlyozta, hogy az oktatás a szegénység, a tudatlanság és a terrorizmus elleni leghatásosabb eszköz.

Malala Juszafzai előtt a néhai Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár és Jimmy Carter korábbi amerikai elnök is megkapta az amerikai alkotmánynak szentelt philadelphiai múzeum rangos elismerését, amelyet évről évre olyan személyiségeknek ítélnek oda, akik sokat tesznek a szabadságért.

A 17 éves pakisztáni lány a hetedik, akinek a Szabadság Érem után a Nobel-békedíjat is odaítélték - az amerikai intézmény ugyanis már hónapokkal az október eleji oslói bejelentés előtt eldöntötte, hogy idén Malalát tünteti ki. Az elismerés mellé 100 ezer dollár is jár, az összeget Juszafzai a hiányt szenvedő gyerekek oktatására és megsegítésére kívánja fordítani hazájában.

Malala 11 éves korában vált ismertté, amikor álnéven blogot indított a BBC urdu nyelvű szolgálatának internetes oldalán arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták megtiltották a lányoknak és a nőknek, hogy iskolába járjanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpiai bajnokkal szexelt tévéfelvételen Annácska

Páncélszekrényben őrzik a felvételt, amelyen Kelemen Anna egy ismert olimpiai bajnokkal szexelt. Tovább olvasom