Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Syrius: hiánypótló CD beatfelvételekkel, ritkaságokkal

A Syrius a magyar progresszív rock, dzsesszrock történetének egyik legfontosabb zenekara volt. A közelmúltban megjelent Fáradt a Nap című CD a csapat kevéssé ismert oldalát, a beat-, illetve funky-korszakban készült kislemezeket, ritkaságokat is bemutatja.
"A Fáradt a Nap volt az első szám, amit a Syriusnak írtam, mégpedig az 1969-es táncdalfesztiválra. Bár egy kellemes dal és Orszáczky Jackie szépen elénekelte, nem jutottunk vele a döntőbe. Én egy évvel korábban léptem be a zenekarba, és kísérletezgettem, próbáltam szokatlan dolgokat beletenni a szokásos sablonokba, a Fáradt a Nap fúvósokkal megtámogatott középrészét például manapság funkysnak, groove-osnak mondanák. Akkor írtam, amikor egy este egy kis ivászat és csajozás után hazamentem az Erzsébet sörözőből és leültem a zongorához" - mondta Pataki László, a Syrius orgonistája az MTI-nek.

A dal Barta Tamás, az LGT későbbi, tragikus sorsú gitárosa közreműködésével készült, és - ahogy a GrundRecords kiadványának füzetkéjéből is kiderül - az együttes, valamint a magyar rock történetében egyaránt fordulópontot jelentett. Az addig beatformációként 1962-től működő Syrius a progresszív, a fúziós rock iránymutató együttese lett, kialakult a csapat nagy felállása: az alapító Baronits Zsolt szaxofonozott, Pataki László orgonált, Orszáczky Miklós "Jackie" basszusgitározott és énekelt, Ráduly Mihály szaxofonozott és fuvolázott, Veszelinov András pedig dobolt.

A Fáradt a Nap című anyag első részén a Syrius 1967-ben és 1968-ban kislemezeken megjelent beatfelvételei, magyar nyelvű számok (köztük a cigányzenére kikacsintó Így mulat egy beates magyar úr) és angol nyelvű feldolgozások (a Kinks-féle Dead End Street) szerepelnek. A Syriusban ebben az időszakban megfordult például Fehér Lajos dobos, Mogyorósi László gitáros, Molnár Ákos szaxofonos, Pápai Faragó László énekes, orgonista, Rákosi László gitáros és Varga Dénes basszusgitáros.

A néhai Syrius zenekar.
A néhai Syrius zenekar.

"Jackie és Mogyorósi Laci gitáros az Új Rákfogóban játszott korábban, én 1966 és 1968 között a Liversingben, aztán rövid ideig trióban zenéltünk együtt. Az Astoriánál véletlenül találkoztunk Baronits Zsolttal, így léptünk be a Syriusba, Veszelinov éppen akkor szállt ki a Metróból, Ráduly Misi pedig kiváló dzsesszzenész volt, őt a Halló bárban láttam fújni" - idézte fel Pataki László.

A Syrius tagjai nemcsak rendkívül képzett zenészek voltak, Orszáczky Jackie nagyszerűen énekelt is, Pataki szerint ő ugyanazt a stílust képviselte akkoriban, mint David Clayton-Thomas, a Blood, Sweat Ú Tears frontembere. A zenekar egy meghívásnak köszönhetően 1970-ben eljutott Ausztráliába, ott komoly sikereket aratott, ám hazatérve a hivatalos kultúrpolitika ellehetetlenítette a Syriust, dalaikat nem játszotta a rádió, lemezüket akkori mércével nagyon kis példányszámban adták csak ki, Nyugatra nem engedték többé ki zenélni őket.

A Syrius hőskorszakából hallható a CD-n az Ausztráliában megjelent Devilís Masquerade (Az ördög álarcosbálja) című angol nyelvű lemezről kimásolt promóciós kislemez két dala, az Iíve Been This Down Before, valamint a Concerto For A Three-Stringed Violin And Five Mugs of Beer, mindkettő Pataki szerzeménye. Szintén szerepel a CD-n a Magas fák között című 1973-as demófelvétel, amely egy soha meg nem jelent nagylemezen szerepelt volna.

"Ha akkor sikerül kijutnunk Amerikába, minden másként alakult volna, ezt a zenét ott el lehetett volna adni. Talán az is segített volna, hogy amikor egy évig kint voltunk Ausztráliában, onnan rögtön átmegyünk Amerikába, ahol már akkor szerződés várt minket" - mondta a billentyűs.Ahogy egy későbbi dalcímben szerepelt, a Syrius álmai széttörtek. A csapat - amelyben akkor már a fiatal gitáros tehetség, Tátrai Tibor is játszott - jelentősen átalakult, a dzsesszrock-korszak véget ért: Ráduly 1973-ban Amerikába távozott, Orszáczky Jackie 1974-ben Ausztráliába disszidált, Pataki Ausztriába ment. Baronits újjászervezte a zenekart, a Syrius 1978-ig tartó harmadik, utolsó korszakában a könnyedebb, funkos, soulos zene felé fordult - ezt az időszakot is több érdekes felvétel (például a Sápadt fényű ablak, a Szép az élet vagy az Állj meg egy szóra) idézi fel a Fáradt a Nap című CD-n. A vége felé megfordult a Syriusban mások mellett Schöck Ottó (orgona) vagy Ullmann Ottó (basszusgitár) is.

A Syrius 2001-ben egy paksi és egy margitszigeti koncertre még utoljára összeállt: Baronits akkor már nem élt, de Orszáczky, Pataki és Ráduly hazajött a fellépésre, amelyen ott volt Veszelinov, valamint Tátrai és mások is. Veszelinov 2007-ben, Orszáczky egy évvel később hunyt el. "Csodás hangulat volt a Margitszigeten, írtam egy számot God Is Only One címmel, amit Jackie a feleségével, Tina Harroddal közösen énekelt el" - fűzte hozzá Pataki László az MTI-nek.

Mint megjegyezte, nem követte különösebben a különböző kiadóknál az elmúlt húsz évben megjelent archív Syrius-felvételek sorsát. Ma is Bécsben él, osztrák állampolgár, sokáig éjszakai mulatókban dolgozott, manapság egy gospel-soul formációban van benne. "Az elmúlt években többször felléptem Budapesten, ha hívtak a régi barátok, volt Liversing-buli is. Ráduly Mihállyal, aki néhány éve ismét Budapesten él, kapcsolatban vagyok, meg ott van a Zappa-Syrius Emlékzenekar, amelyikbe szintén beszállok" - mondta Pataki László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaginába szorult a béna cserediák - videóval

Egy amerikai diák úgy gondolta, jó móka lesz belemásznia a tübingeni egyetem mikrobiológiai… Tovább olvasom