Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Svédország már Viktória hercegnő esküvőjére készül

A hétvégi stockholmi esküvővásárt Viktória hercegnő uralja, a dómot már takarítják a királyi esküvőre, a költők pedig a frigyről szóló verseket faragják.
Svédország esküvői lázban ég, júniusra már szinte nem is lehet szabad szállodaszobát találni. Az esküvővásár látogatói már megcsodálhatják a királyi nippeket, amelyeket a június 19-i esküvőre gyártanak.

A trónörökös Viktória hercegnő és vőlegénye, Daniel Westling, a jövendőbeli Daniel herceg arca kávéscsészéken, csokoládék csomagolásán, vázákon és aranykeretes faliképeken látható. A királyi esküvő hatalmas üzleti bevétellel kecsegtet, az idegenforgalom 2,5 milliárd koronás (66,6 milliárd forintos) bevételt remél a frigy körüli felhajtásból, de ez akár még több is lehet.

A svéd posta május 13-án bélyeget ad ki a jegyespár tiszteletére, Stockholm pedig június 6-tól az esküvő napjáig tartó rendezvénysorozattal, a Love Festival 2010-zel várja a látogatókat. A város tulajdonában álló Liljevalchs művészeti galéria pedig az ország 30 legismertebb költőjét kérte fel, hogy egy audioinstalláció keretében verssel emeljék az esküvői hangulatot. Az írók közül azonban többen nemet mondtak a galéria felkérésére.

Egyikük, Göran Greider például azt mondta, válással kellene számolnia, ha eleget tenne kérésnek, mivel felesége ellenzi a monarchiát. A fanyalgó hangok azonban egyre inkább háttérbe szorulnak, ezt az is bizonyítja, hogy az SVT svéd tévéadó világszerte 500 millió nézőt vár a képernyők elé, amikor a pár a főváros Storkyra nevű dómjában kimondja az igent. Pedig az esküvő napja a labdarúgó világbajnokság idejére esik.

A székesegyház mindenesetre május 2-ig zárva tart, ugyanis a jeles esemény alkalmából alaposan kitakarítják. Az esküvői láz egyelőre a jegyespáron vehető észre legkevésbé, ők csak teszik a dolgukat. A 36 éves Westling év elején elkísérte jövendőbelijét Afganisztánba, ez sokakat megnyugtatott azt követően, hogy a vőlegény nyáron veseátültetésen esett át, és a fertőzésveszély miatt még a decemberi Nobel-vacsorán sem vett részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsztárok éneke segíti Haitit

A poprock világsztárjai énekhangjukkal próbálnak segíteni a földrengés sújtotta Haiti szenvedő… Tovább olvasom