Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Suzuki-elbocsátások apróbetűkkel: se pénz, se munka?

A pozsonyi Új Szó információi szerint sokan hoppon maradnak az esztergomi Suzuki dolgozói közül: háromhavi fizetésnek megfelelő végkielégítést ígért a gyár azoknak, akik önként felmondanak, ám mivel sokan választották ezt a lehetőséget, lehet önkéntes felmondásukat elfogadják, pénzt azonban nem utalnak.

Az Új Szó-t a párkányi lakhelyű Suzuki-alkalmazottak keresték meg. A lap információi szerint a drasztikus elbocsátási hírek után több száz szlovákiai munkás adta be önként a felmondását az esztergomi Suzukiban, mert így háromhavi fizetésnek megfelelő összeghez juthattak. Ám utóbb kiderült: könnyen pórul járhatnak azok, akik felmondtak. 

Káosz és fejetlenség uralkodik a cégen belül múlt kedd óta, amikor a C műszak dolgozóit december 19-ig kényszerszabadságra küldték és megszüntették azokat a buszjáratokat, amelyek a 30 kilométernél távolabb eső helyekről szállították ide a munkásokat. Sokan bedőltek annak a hírnek, amely szerint mindazok, akik december 18-ig felmondanak, a 13. fizetés mellett megkapják januári és februári bérüket is. Információim szerint eddig közel 800 ember nyújtotta be a felmondását annak reményében, hogy így szép pénzhez jut“ - mondta az Új Szónak a Suzuki egyik alkalmazottja. Szerinte rengeteg munkahely felszabadult így, ezért a kényszerszabadságra küldött C műszakosok felét már visszahívták dolgozni. A felmondásukat benyújtó munkások között párkányiak is voltak, akik úgy érzik, csúnyán átverte őket a cég. Ugyanis a híresztelésekkel ellentétben csak azokat illeti meg ez az összeg, akiknek beutazását a Suzuki a jövőben nem tudja bebiztosítani, tehát a 30 kilométeren belüli körzetből érkezőkre nem vonatkozik ez az ajánlat. „Alaposan pofára estünk, jól kitoltak velünk, hiszen a tájékoztatás nem volt egyértelmű. Azt, hogy minket nem illet meg az önkéntes felmondásért beígért pénz, csak azután tudtuk meg, hogy aláírtuk a papírokat“ - háborognak a párkányiak. 
 

Olvasóink írták

 • 4. ZéZé 2008. december 15. 18:50
  „Akkor most SZTRÁJK ugye ???!!!!!!!
  Az érintetteket sajnálom, de olvassanak legközelebb mielőtt aláírnak....”
 • 3. law 2008. december 15. 18:39
  „Nem lehet tudni, mi történt. A SUZUKI már nyilatkozott? Hangulatkeltésnek minden esetre jó.”
 • 2. ideals 2008. december 15. 17:17
  „.. hát igen, kb. olyan, mint a közös megegyezés, és aztán 3 hónapig még munkanélküli ellátásban sem részesülhetnek.. - szegények! - Azért egy ilyen nagy cégtől elég aljasság csak úgy átverni a népet!”
 • 1. perdix 2008. december 15. 16:31
  „Aki nem tájékozódott a felmondás körüli jogi téren, annak ajánlom a munka törvénykönyv idevágó rendelkezéseit. Sajnos a jogszabályok nem ismerete nem mentesít a következmények alól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Made in Burgenland. Danke, nein!

A szentgotthárdi ökormányzat képeslap akciót indított a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető… Tovább olvasom