Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

˝Súrolja˝ a Földet egy kisbolygó

Földsúroló kisbolygó megfigyelésére készül az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, amikor a 400 méter átmérőjű égitest "alig" 325 ezer kilométerre repül el a Föld mellett november 8-án.
A 2005 YU55 katalógusjelű kisbolygót 2005. december 28-án fedezték fel. Az aszteroida rendszeresen vissza-visszatér a Föld közelébe, bár az idei "randevún" az elmúlt 200 év során a legközelebb "merészkedik" majd hozzá: a 324 600 kilométer a Hold és a Föld közötti távolság 85 százalékát teszi ki. Mindazonáltal a kisbolygó gravitációja nem gyakorol semmiféle hatást a Földre. Legutóbb hasonló méretű kozmikus objektum 1976-ban közelítette meg ennyire a Földet, a következő ilyen aszteroidára pedig 2028-ig kell várni - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A világ legnagyobb rádiótávcsövével, a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium teleszkópjával tavaly végzett megfigyelések kimutatták, hogy a kisbolygónak majdnem tökéletes gömbalakja van. Lassan forog, keringési ideje 18 óra. A látható fény tartományában felülete koromfekete.

Földközelsége idején a NASA Deep Space Network rendszerének goldstone-i 70 méteres antennájával, valamint az Arecibo Obszervatórium teleszkópjával végeznek megfigyeléseket. Az aszteroida követését november 4-én kezdik Gondstone-ban. Kezdetben két órán át figyelik a kisbolygót, majd 6-a és 10-e között a megfigyelések idejét napi négy órára növelik. Az arecibói teleszkópon november 8-án kezdik a megfigyeléseket, amikor az aszteroida a legkisebb távolságra lesz a Földtől.

A NASA kutatói a rendkívüli közelségnek köszönhetően olyan felbontású felvételeket remélnek készíteni, amelyeken egy képpont (pixel) terepi kiterjedése két métert tesz ki. Ily módon rengeteg adatot sikerülhet megtudni a kisbolygó alakjáról, felszínéről, fizikai tulajdonságairól.
Mint a Magyar Csillagászati Egyesület (http://www.mcse.hu) honlapján olvasható, a legnagyobb közelítés idején az égitest Magyarország területéről nem figyelhető meg.

"Naplemente után, amikor az égitest csak közeledik, és túlságosan halvány, nagy távcsövekkel és érzékeny CCD-kamerákkal is roppant nehéz lesz a megtalálása. Egy nappal később, november 9-én éjfél előtt már jóval kedvezőbb helyzetben lesz az égitest a Kos és Halak csillagkép határán. Azonban ekkorra fényessége már mintegy 12,5 magnitúdóra csökken, így a még mindig gyorsan haladó aszteroida vizuális észleléséhez jóval nagyobb műszerekre lesz szükség, ráadásul a közelben tartózkodó telehold sem kedvez az észleléseknek" - hangsúlyozza az MCSE honlapja.

Olvasóink írták

 • 5. Vanderer 2011. november 03. 21:00
  „De címnek csak így szenzációs nemde?BULVÁR !Moderálva.(gondolom)”
 • 4. mozart 2011. november 03. 20:13
  „3. pappe 2011.11.03. 14:34

  :-))))))))))))))))))))))))”
 • 3. pappe 2011. november 03. 14:34
  „2-höz: Hát igen, végülis nem mindegy, hogy valakit fejbe lőnek, vagy a füle mellett süvít el a lövedék. :))”
 • 2. mozart 2011. november 02. 18:08
  „Csillagászati távlatokban gondolkodva ez majdnem találat. Félreértés ne essék, én nem az aszteroidákkal vagyok. Kérünk szépen képeket!!”
 • 1. pappe 2011. november 02. 17:34
  „"a 400 méter átmérőjű égitest "alig" 325 ezer kilométerre repül el a Föld mellett november 8-án." Szvsz ez azért messze van egy "súrolástól"!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falloszba énekelt Lady Gaga

Lady Gagát sosem kellett félteni, ha egy kis figyelemfelkeltésre volt szükség. Új-Delhiben fallosz… Tovább olvasom