Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Stig Anderson, az ABBA menedzsere 80 éves lenne

Nyolcvan éve, 1931. január 25-én született Stig Anderson, aki a poptörténet talán legsikeresebb együttese, a svéd ABBA menedzsere, egyben "ötödik" tagja volt, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a formáció diadalmenetében.

A szegénységben felnőtt fiú (eredetileg két s-sel írta nevét, később Anderssonból Anderson lett) rövid, de annál sikertelenebb énekesi karrier után kénytelen volt általános iskolai tanárnak állni. Zenével kapcsolatos álmait azonban nem adta fel; producerként, menedzserként kezdte, a hatvanas évekre pedig már a svéd könnyűzene egyik legtermékenyebb szövegírója is lett.

Élete során több mint 3000 dal szövegét jegyezte, ezek folyamatosan szerepeltek a helyi slágerlistán és a legbefutottabb svéd zenészek adták őket elő. Módszere az volt, hogy megvette az éppen aktuális külföldi slágerek jogait, majd villámgyorsan megírta a helyi ízléshez igazított szöveget.

A hatvanas évek elején kiadót alapított, elsőként szerződtetett együttesében figyelt fel egy fiatal gitáros-énekesre, bizonyos Björn Ulvaeusra. Az ő révén kötött barátságot a Svédországban már befutott Benny Andersson billentyűssel, és hármasban nekiálltak dalokat írni.

A jó szimatú menedzser a két fiú mellé kerített két lányt is, a vörös Anni-Frid Lyngstad és a szőke Agnetha Fältskog csatlakozásával megszületett az ABBA. Az együttes 1973-ban még csak harmadik lett az Eurovíziós dalfesztiválon a Ring Ring című dallal, rá egy évre aztán a Waterloo mindent vitt. A következő években a világ az ABBA nevétől és dalaitól volt hangos, a Honey, Honey, az I Do, I Do, I Do, a Mamma Mia, az S.O.S., a Fernando, a Dancing Queen, a Knowing Me, Knowing You, a The Name of the Game mind világsláger lett. A sikerekben oroszlánrészt vállalt Stig Anderson, aki nemcsak a dalok írásából vette ki részét (számos világsláger címe az ő leleménye), hanem az együttes fellépéseit is szervezte, emellett az általuk megkeresett pénzt is kezelte.

Az együttes 1982-ben felbomlott, keserű utójátékként a tagok és menedzser csúnya vitába keveredett a jogdíjak miatt, és bár később az anyagiakban meg tudtak állapodni, személyes viszonyuk megromlott. Anderson a nyolcvanas években kiadóbirodalmát építgette, amelyet 1989-ben igen jó áron adott el.

A bevétel jelentős részét a Polar-díj megalapítására fordította, a ma már a zene Nobel-díjának is nevezett kitüntetést (és a vele járó egymillió svéd koronát) minden évben a könnyűzene és a klasszikus zene nagyjai kaphatják meg. A díjazottak között volt már mások mellett Paul McCartney, Isaac Stern, Elton John, Keith Jarrett, Ligeti György, Peter Gabriel és Steve Reich.

A sikert sikerre halmozó Anderson a legbüszkébb a Billboard Magazin által neki ítélt "trendcsináló" kitüntetésre volt, amelyet korábban csak egyetlen európai, a Beatles együttes menedzsere, Brian Epstein kapott meg. A megfeszített munka egészsége rovására ment, 1997. szeptember 12-én, 66 évesen halt meg szívroham következtében. Temetését közvetítette a svéd televízió, ez addig a királyi család és kiemelkedő államférfiak kiváltsága volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaengedték a kórházból Gábor Zsazsát

Alig több mint egy héttel jobb lábszárának amputációja után hazaengedték a Ronald Reagan kórházból… Tovább olvasom