Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

SP, Fluor Tomi és a magyar Justin Bieber: miért sikeresek a gagyi popdarálók? - videók

Új stílus ütötte fel a fejét a magyar zenei palettán, ami minden eddiginél nagyobb nézettségi adatokat produkál. Vajon mit mutatnak fel a friss popdarálók? Kiderül videóklip-mustránkból.

SP lavinát indított

Az érzékeny dalszövegeiről, és a színes frufruk divatba segítéséről elhíresült emo zenét játszó együttesek hazai sikerei után most megint lázban égnek a többnyire tinikből verbuválódott rajongók, mert új kiskirályok bitorolják a magyar zenecsatornák és a legnagyobb videó megosztó portálok toplistáinak trónjait.

Az eddig még gyűjtőnévvel el nem látott stílus megjelenése leginkább a soproni születésű SP, azaz Éder Krisztián nevéhez köthető, aki 2007-ben a Kérlek, hogy című dalával robbant be a köztudatba, kialakítva ezzel egy friss színfoltot a magyar zene Megasztár szériák óta sárban tiport becsületén.

Öt hét, kétmillió katt

Az új irányzat terjedését, illetve minőségtől független sikerét tények is igazolják. Éder Krisztián új videója, a Nevem SP című dal például három nap leforgása alatt meghaladta a százezres nézettséget a YouTube-on. Fluor Tomi Mizu című számát pedig öt hét alatt több mint kétmillióan hallgatták meg. MM – a magyar Justin Biebernek pozícionált középiskolás előadó – első, Te vagy az a lány című klipjét pedig kevesebb, mint egy hét alatt több ezren nézték végig.

Érdekes összevetni ezeket az adatokat például Az István a király című rockoperáéval, amire ugyanezen a videó megosztó portálon, három év leforgása alatt mindössze egymillióan voltak kíváncsiak. A Kispál és a borz Ha az életben című dalának videóját – ami a legnézettebbek közé sorolható az együttes ide feltöltött zenéi közül – pedig négy év alatt körülbelül másfél millióan kísérték figyelemmel.

Ezek a nézettségi adatok tehát messze elmaradnak az újdonsült sztárok sikermutatóitól. De vajon mivel hódítanak a fiatal popdarálók? Erre voltunk kíváncsiak, amikor teszteltük a legfrissebb, magyar kedvenceket.

Fluor Tomi: Mizu

– Ez a szám tízes, az ezres skálán – írja gúnyosan egy hozzászóló a lego figurának öltöztetett Fluor Tomi Like című albumának egyik videoklipje alá. Ezzel a megjegyzésével könnyen egyet lehet érteni. Mert mi az, amit kapunk a tini himnusznak beállított üde színfolt többszöri végignézése és hallgatása után? A válasz egyszerű: röhögőgörcsöt.


Forrás: YouTube.com.


Ugyanis a dalszöveg szókincse egyenlő a nullával, a szövegíró, simléderben mutogató, és konyhában fetrengő Tomi még annyira sem erőltette meg magát, hogy a Mizu című zenéjének refrénjében legalább kínrímekkel tegye változatosabbá a dal alapanyagát.

Az egyetlen eredeti ötlet a szövegben a lego figurák összeillesztéséről szóló, fél mondaton keresztül dübörgő metafora, amit aztán hamar felváltanak az egymásra dobált, összességében gyakran értelmetlen, szleng kifejezések.


Fluor Tomi
Fluor Tomi


"Ezek után az már csak apróság, hogy Tomi olykor nem ugyanazt énekli a képen, amit a hangszórókon hallhatunk"

A rendező, SP, aki büszke az általa létrehozott újabb munkára, a dalszöveg színes feliratozásával ahelyett, hogy elrejtené előadó barátja alkotói hiányosságát, a klipben alkalmazott technikájával még rá is erősít erre.

A rendezés hibája az is, hogy a jól láthatón táncolni még alapszinten sem képes, kézmozdulatokkal is csak módjával kommunikáló előadót többször üres, füsttel telefújt térbe állítja, ami még nevetségesebbé teszi a Zabhegyezőből jól ismert figurát megtestesítő tinibálványt.

Ennek legékesebb példája 1 perc 12 másodpercnél kezdődő – egy alsó kategóriás Szuperment utánzó – mozdulatsor. Ezek után az már csak apróság, hogy Tomi olykor nem ugyanazt énekli a képen, amit a hangszórókon hallhatunk.

"Leginkább egy rossz, csajozós dumára emlékeztet"

A több mint három perces performansz után a zene mondanivalója nem válik igazán világossá, leginkább egy rossz, csajozós dumára emlékeztet.

Az egyszerű dallam semmiben sem nyújt különlegeset hasonló kaliberű társainál, a tele effektezett, elektromos hangzás pedig könnyen felejthető, gyorsan megunható, viszont fülbemászó.

De nincs is ezzel semmi probléma, hiszen ha csökkenni kezd a nézettség, akkor egy hasonló színvonalú számot Fluor Tomi biztosan akármikor össze tud majd csapni rajongói kedvéért.

Éder Krisztián: Nevem SP

Az egykori Spidi González hasonmás, előző videóihoz képest jóval keményebbre szerette volna venni a figurát.


Forrás: YouTube.com.


De a divatos öltönyök, a fapofa, a prostik, VIP bulik és a luxusautó képét hamar szétzúzza Éder Krisztián pink színű karórája, és futurisztikus, rózsaszín napszemüvege, aminek látványa után az elegáns nagymenő már csak egy szánalmas kisfiú, aki hisztizés közben még ledéren öltözött barátnőjével is durván bánik.

A rendezés láthatóan sokat merít Krisztián példaképe, Justin Timberlake hasonló hatású videóiból, viszont vele ellentétben SP nem nyújt hiteles alakítást beállított szerepében.


SP még fiatalabb éveiben.
SP még fiatalabb éveiben.


SP: nem tartom magam énekesnek, sokkal inkább sorolom magam az előadók közé

Ezen túl több kérdés is felmerül az összeállítás kapcsán. Például, hogy mi köze van a szövegben sokszor elismételt SP nevének a képeken látható házibulik orgiáihoz? Hogy mit is jelent a klip utolsó jelenete pontosan? És hogy milyen példát mutat ezzel a fiatal rajongók millióinak a mindössze huszonkét éves Éder Krisztián?

– Nem tartom magam énekesnek, sokkal inkább sorolom magam az előadók közé – mondta el egy interjúban a fotósként és rendezőként is tevékenykedő SP, akinek megállapításával maximálisan egyetérthetünk, hiszen a néhány soros dalszöveg rappelése nem mondható csúcsteljesítménynek. Viszont a kamera felé mutogatást már tökéletesen megtanulta a több zenei díjjal is rendelkező sztár.

MM: Te vagy az a lány

MM azaz, Márton Máté a VIVA TV februári felfedezettje. A középiskolás fiú zenész családból származik így kerülhetett közel a hírnévhez: édesapja dobol, testvére, Frank a BNF nevű formáció tagja. A magyar Justin Biebernek tartott srác a kezdetektől fogva büszkén viseli a megbélyegzést, viszont teljesítménye csak utánzata az amerikai figurának.

A rendezés és a felvételek képi világa semmi újat nem mutat be a ma divatosnak számító amerikai kliséken kívül, szinte egy az egyben próbálja lemásolni Justin Bieber videóját.


Forrás: YouTube.com.


"Így Máté lányok ezreinek szívét olvasztja meg a tartalmatlan, külsőségektől csillogó zenéjével"

A stylistokat sem illeti dicséret, mert MM háttértáncosainak a környezethez képest zavaróan sportos ruhája feltűnően elüt a statiszta lányok öltözékétől.

A dalszöveg – az a néhány sor, amit ennek titulálunk – ebben az esetben is olyan siralmasan közhelyesre sikerült, hogy a zene végighallgatásához is komoly erőfeszítésekre van szükségünk. Viszont a fent említett srácokkal ellentétben MM némi énekhangot is megcsillogtat élete első klipjében.

Így Máté lányok ezreinek szívét olvasztja meg a tartalmatlan, külsőségektől csillogó zenéjével. És mivel a popzenei felhozatal nem büszkélkedhet Magyarországon túl sok valódi tehetséggel, a hallgatók/nézők kénytelenek beérni ennyivel.

MM, a magyar Justin Bieber.
MM, a magyar Justin Bieber.


Olvasóink írták

 • 19. Jusny 2011. július 26. 23:45
  „ÚRISTEN MÉG A MAGYAR JUSTIN BIEBER!!!!! Csak megjegyezném h magyar JUSTIN BIEBER SOSE lesz mert a nyomába nem érnek ezek a szaros sztárok!!!!!! 2. még csak egy kicsit se hasonlit Justinra és nem is fog mert ő csak utánoz valakit de nem sikerül neki talán SP is ezért hagyta abba a majmolást mert nem sikerült neki olyan lenni mint Justin de jó hogy rájött ő is h ez neki nem fog menni!!!!!!!!!!!!!!!!! És én most nem akarom egyik sztárt se le szólni de egyik se lesz olyan mint Justin mindenki a maga stilusában dolgozzon és nehasonlitsanak senkit senkihez!!!!!!!! Merrrrrrrrt BIEBER csak egy van a világon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 18. buggyant 2011. március 08. 20:16
  „Felesleges erőltetni ezeket a nyálakat. Pár év és csak a Majka műsorában fognak érvényesülgetni. Azt meg ki nézi?”
 • 17. egyharmad 2011. március 08. 18:46
  „Agymosas! ha ez igy megy tovabb, megint meglesz a 2/3-ad!”
 • 16. schvegerimre 2011. március 08. 17:11
  „Köszönöm Istenem,hogy Piramison,Omegán,Korálon,LGT-énKoncz Zsuzsán,Máté Péteren...stb.Nőttem fel és lehettem sok- sok előadásukon jelen!!!”
 • 15. embrus 2011. március 08. 16:02
  „Szerintem flour tomitól a három pont nagyon is jó.”
 • 14. meteor* 2011. március 08. 12:13
  „Boduletes Baromsag! ... ami a magyar "zene" vilagban van! De hat ez van! Minden orszag megprobalja megkeresni a sajat tehetsegeit! Mert uncsi volna, ha mindenutt angol zeneket hallgatnanak az emberek. Kell valami a "zene" vilagban is, amire egy adott orszag ugy lehet "buszke", hogy meg erti is a szoveget! Remelhetoleg...
  De meg az a szerencse, hogy a hallgatoknak/nezoknek NEM kell beernie ennyivel!
  Sajnos a magyarok vereben van a xar szam keszites, ez mindig is igy volt, es ezek szerint igy is lesz. Nem ertunk a zenehez, csak szeretnenek, de meg az a szerencse, hogy van mentoov: a millioszor tehetsegesebb, otletesebb, hangzasvilagban gazdagabb, modernebb, elvezhetobb, hiresebb es ellenallhatatlanabb angol szovegu szamok. Nagysagrendekkel jobbak, mint a magyarok. Es ezen nincs mit szepiteni. Szoval nem kell a magyar "petroleumlapma" es az ehhez hasonlo parasztos, elfuseralt es merhetetlenul szegyen -magyar- szamokat hallgatnunk.”
 • 13. Szilágyi_Zsolt 2011. március 08. 11:09
  „"Miért sikeresek a gagyi popdarálók?"

  Azért, mert a kis- és serdülő lányok mindig is az ilyen nyálas fiúelőadókért rajongtak (de csak amíg ki nem nőtték ezt a korszakukat). Manapság, az internet, a videómegosztók és közösségi oldalak korában járványszerűen terjed el a hír a "fészbúkon", ha valamelyik divatelőadó "feltolt" egy új videoklipet "tecsőre", a fiatalok pedig egymást majmolják (ha X. Y.-nak tetszik valami, akkor nekem is), így aztán pillanatok alatt összejön a több tíz- vagy százezer kattintás. De hogy ezt "sikerességnek" lehet-e nevezni, azt erősen kétlem. A sikeresség, az valami nagyon időtállót, nagyon maradandót takar énszerintem: sikeres például az Omega Petróleumlámpája, amelyet évtizedek óta kívülről fúj az egész ország, és egyformán tombol rá tízéves lányka és hatvan fölötti nagypapa. De holmi kérészéletű SP-k, ugyan már...”
 • 12. Titti8814 2011. március 08. 10:43
  „A videónézettség nem mindig pozitív oldal :D Mi is csak azért néztük meg, hogy mi is az ami ennyire szarul sikerült...”
 • 11. viryg 2011. március 08. 10:13
  „a bulikban az ilyen Fluor feleken szoktunk röhögni”
 • 10. Csetneky 2011. március 08. 09:40
  „Nincs ebben semmi meglepő. A tv-ben is mit néznek az okosok? Való világ, heti hetes, maunika só stb. Sajnos ide jutottunk, hogy a primitívek vannak többségben. Abban viszont igazuk van ezeknek, illetve a menedzsereiknek, hogy meglovagolják az egyszerűek "ízlését" és nagyot szakítanak belőle.
  Az mondjuk tény, hogy ezeknek a ténykedését zenének minősíteni rendkívül erős túlzás. Létezik ugyan az a kategória, hogy annyira rossz, hogy már jó és legalább jókat lehet röhögni rajta, de ez még annál is gyalázatosabb.”
 • 9. horvpetr84 2011. március 08. 09:22
  „Jajj ne legyünk már ennyire negatívak. Kell valami amin röhöghet az ember! Ők mindhárman alkalmasak erre.”
 • 8. lars 2011. március 08. 08:59
  „Dunába mindhármat,családostul.”
 • 7. spl 2011. március 08. 08:46
  „A lényeg nem ott van, hogy hányan nézték meg a jutubon. A Kispált 20 éve hallgatják, és még 20 év múlva is elő elő fogják venni. Az István Király 50 év múlva is telt házat fog produkálni, ugyanúgy mint Presser, a Quimby és még hosszasan sorolhatnánk. De erősen kétlem hogy SP akár 5 év múlva is érdekelni fog valakit.”
 • 6. orika80 2011. március 08. 08:40
  „Ki ad ezeknek "művészi" teret?Egyszerűen katasztrófa,nem maga a stilus mert ebben a stilusban hallottam már jót,kimondottan tetszett,magukat hobby zenésznek nevező csapattól!Egyetértek minden előttem hozzászólóval!”
 • 5. NaTa 2011. március 08. 08:18
  „Ezeknek annyi köze van az "előadó művészethez"/énekléshez, mint nekem a zongorázáshoz!... SEMMI!
  Az előttem hozzászólók véleményeivel pedig teljesen egyetértek.
  Egytől- egyig szánalmas mind!”
 • 4. kovalygo32 2011. március 08. 07:55
  „SP Fluor MM Magyarország egy igénytelen zenei műfajának alapjai.
  Azért meg kell állapítani a hülyeség és a vevői rész határtalan,aki felfedezte inkább engedte volna őket szabadjára vagy rendezett volna velük egy kis humor klipet habár az se lenne jó.”
 • 3. Agent 2011. március 08. 07:35
  „Amíg lószar van, légy is van. Egyébként jól csinálják, kihasználják az igénytelenség miatti fizetőképes keresletet.”
 • 2. FCBAYERN 2011. március 08. 07:11
  „Ők a sztárok? Maximum a 10-14 éves kislányoknak. Ők inkább a magyar zeneélet elkorcsulásai. Sajnos ők azt hiszik magukról, hogy amit csinálnak az rendkívüli. Az is rendkívül xar az már biztos. Sok ember gürizik, hogy megéljen ezek a taknyok meg 100ezreket keresnek adózatlanúl és még büszkék is magukra ha kapnak valami gagyi díjat. Szomorú,hogy ilyenek élősködnek a magyar zeneiparban. Persze modják,hogy ilyen is kell de kinek,gyerek
  hülyítés az egész!”
 • 1. Infamous 2011. március 08. 02:36
  „mesterséges népszerűség...ha 30 kislány csápol az már népszerűség???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbe törtek be tévét lopni

Börtönbe törtek be Új-Zélandon bűnözők, és elloptak egy jókora plazmatévét.
Tovább olvasom