Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Sok a hiányosság az internetes közösségek adatvédelmében

Önkényesen használják felhasználóik adatait az online közösségi oldalak, mint például a Facebook vagy a MySpace - derült ki egy német tanulmányból.
Az összes letesztelt internetes hálózat adatvédelme problémás volt, tízből hét portálnál pedig "jelentős" hiányosságokat tapasztaltak. A Test című német lap áprilisi számának a Warentest alapítvány által készített tanulmányt csütörtökön mutatták be Berlinben. Elmondták: leginkább a nagy amerikai portálok korlátozzák a felhasználók jogait, ugyanakkor nagyon könnyedén engedik át a privát adatokat egy harmadik félnek.

Aki saját szövegeket vagy képeket tölt fel például a Facebookra, automatikusan lemond azok szellemi tulajdonáról. Egyedül a MySpace felhasználói feltételei között húsz olyan záradékot találtak, amelyek alapján a portál "szemtelen módon" felhasználja látogatói adatait. A tanulmány pozitív példaként említi a studiVZ és a schülerVZ német közösségi oldalakat. Ezek esetében a felhasználók befolyásolhatják adataik egyéb területeken való alkalmazását, a portálok pedig alig továbbíthatják harmadik félnek az információkat.

Egyes internetes közösségi oldalak esetében csupán néhány napjába került az alapítvány munkatársainak, hogy viszonylag egyszerű eszközökkel feltörjenek egy tetszőleges felhasználói profilt és megszerezzék a tárolt információkat. A tanulmány készítői munkájuk során - engedéllyel - hackereket is használtak. Aki netán a Facebookon szeretné személyes adatait elrejteni ismeretlenek szeme elől, hosszadalmas keresés után tudja csak módosítani az alapvető beállításokat.

2009 decembere óta úgy változtatták meg a Facebook beállításait, hogy sok profiladat - többek között a név, a profilkép és a csoportokhoz való tartozás - minden felhasználó számára láthatóvá vált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar kulturális hetek kezdődnek Észak-Rajna-Vesztfáliában

Magyarország a fő vendég az idei észak-rajna-vesztfáliai kulturális fesztiválon, ennek keretében… Tovább olvasom