Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Sms-t küld a bárány, ha támad a farkas

A birkák szívverését méri az eszköz: ha a juh veszélyben érzi magát, nő a pulzusa, a pásztor pedig sms-s kap, hogy baj van.
Képzeljük el, hogy az alpesi legelőkön sétáló pásztor nem a hegy másik oldalán bandukoló kollégájától kap sms-t, hanem egy birkától a nyájából - számol be az eszközről a pto.hu.

A bárányok tenyérnyi felületen epilált mellkasára egy GSM kompatibilis szívritmus monitort szereltek fel, mely jelentős értékkilengés esetén üzenetet küld a gazdának. A készüléket tíz báránnyal és két, szájkosárral átmenetileg ártalmatlanná tett németjuhász kutyával tesztelték - sikerrel.

Persze ha a farkasok már észlelési távolságon belül vannak, a pásztor pedig gyalogosan a hegy túloldalán, vagy éppen meccset néz a házban, akkor az sms elolvasásán és a támadás nyugtázásán kívül sokat nem tud tenni az ügy érdekében, de erre is kapunk egy fél választ: a birka-protector készüléket úgy tervezik továbbfejleszteni, hogy vész esetén a farkasokat elriasztó szagot sprayzenek illetve hangot adjanak ki. Mondjuk kérdés, hogy milyen szag és hang az, amitől egy farkas megfutamodik, egy birka pedig birkatürelemmel tűri, hogy egy riasztó vonyítson a nyakában, miközben paprikaspray felhőben legel tovább? És ha a pulzusa nem a farkastól való félelmében emelkedik, hanem épp a fajfenntartási ösztönének élve hág magasra a pulzusszám? Érdekes kérdések...

Farkas ellen védve.
Farkas ellen védve.

A birkavédő, farkasriasztó készülék egyébként teljesen komoly. Kisebb nyájakon már tesztelik, a végleges eszközt pedig jövő év elején tervezik sorozatgyártásba küldeni, majd élesben is beeeeevetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Struccokkal ment boltot rabolni a pankrátor

Hihetetlenül bizarr támadást rögzített a biztonsági kamera egy mexikói üzletben. Tovább olvasom